Do smażenia nie użyłem ani grama tłuszczu. Z pomocą przyszło popularne warzywo

Jajko sadzone bez dodatku tłuszczu? To możliwe dzięki zastosowaniu nietypowego warzywa. Poznaj szczegóły tej metody i sprawdź, jak przygotować lżejszą wersję klasycznego dania.

Jak usmażyć jajko sadzone bez tłuszczu?Jak usmażyć jajko sadzone bez tłuszczu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek
Karol Wiak

Jajko sadzone to codzienny klasyk, ale tradycyjnie wymaga użycia masła lub oleju. Okazuje się, że można je przygotować bez tłuszczu, zachowując smak i konsystencję. Wystarczy sięgnąć po prosty trik z wykorzystaniem ogórka.

Smażenie jajka sadzonego bez tłuszczu – jak to zrobić?

Twórca kulinarny Théo Lafont pokazał na Instagramie, jak usmażyć jajko sadzone bez tłuszczu. Wystarczy rozgrzać patelnię i przetrzeć ją... surowym plasterkiem ogórka. Warzywo zostawia naturalny sok, który zapobiega przywieraniu.

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Dzięki tej metodzie jajko sadzone nie przykleja się do patelni, białko staje się chrupiące, a żółtko pozostaje płynne. Całość jest lżejsza, bo nie zawiera dodatkowych tłuszczów. To idealne rozwiązanie dla osób dbających o dietę i delikatniejszy smak.

Jajko sadzone przygotowane w ten sposób można podać z sałatką, na pełnoziarnistym pieczywie lub z ryżem. Metoda nie wpływa na smak, a pozwala ograniczyć kalorie. To prosty sposób na zdrowsze śniadanie.

Jak uzyskać idealny kształt jajka sadzonego?

Częstym problemem jest nieregularny kształt jajka na patelni. Rozwiązaniem jest użycie metalowego pierścienia do pieczenia. Wystarczy wlać jajko do środka i smażyć jak zwykle.

Dzięki temu białko nie rozlewa się, a żółtko pozostaje na środku. Jajko ma wtedy idealnie okrągły kształt, co poprawia wygląd dania. To przydatny trik dla osób ceniących estetykę na talerzu.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci