Wystarczy pół minuty. Jajko sadzone zrobisz bez wyciągania patelni

Jajko sadzone to klasyk, który od lat gości na naszych stołach. Choć jego przygotowanie wydaje się proste, istnieje wiele sposobów, by uczynić je jeszcze smaczniejszym. Czy wiesz, że można usmażyć je bez wyciągania patelni? Oto sposób na idealne jajka sadzone bez bałaganu i wysiłku.

Jajka sadzoneJajka sadzone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Jajka sadzone to nieodłączny element wielu śniadań, ale smażenie ich na patelni może być kłopotliwe. Na szczęście istnieje metoda, która pozwala na przygotowanie idealnych jajek sadzonych w mniej niż minutę, bez użycia patelni. Wystarczy mikrofalówka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Jak przygotować jajka sadzone w mikrofalówce?

Aby przygotować jajka sadzone w mikrofalówce, wystarczy posmarować olejem naczynie lub głęboki talerz. Następnie wbij jajko do naczynia i delikatnie nakłuj żółtko nożem, aby zapobiec jego eksplozji podczas podgrzewania. Umieść naczynie w mikrofalówce na 30 sekund i ustaw wysoką moc. Po tym czasie odstaw jajko na minutę, aby się ustabilizowało. Jeśli wolisz bardziej ścięte żółtko, możesz dodać kolejne 10 sekund.

Świetnym dodatkiem do sadzonych będzie podduszony szpinak z czosnkiem. Możesz też podsmażyć pomidory z pieczarkami i cebulą. W warzywnej masie zrób niewielkie otwory, by móc wbić tam jajka. Tak przygotowane danie będzie nie tylko świetnie smakować, ale imponująco wyglądać. Jajko sadzone może stanowić też składnik pożywnej kanapki na śniadanie: z grzanką pełnoziarnistą, awokado, pomidorem i innymi ulubionymi dodatkami.

Zalety gotowania jajek w mikrofalówce

Metoda ta jest nie tylko szybka, ale także zdrowabezproblemowa. Nie wymaga użycia dużej ilości oleju, co zmniejsza kaloryczność posiłku. Dodatkowo brak dymu i przypalonych brzegów sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie czystość w kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie