WAŻNE
TERAZ

Trump: podejrzany o zabójstwo Kirka w areszcie

Jajka sadzone zawsze robię w ten sposób. Do ziemniaczków z koperkiem pasują idealnie

Zapomnij o nudnych jajecznicach! Odkryj jajka sadzone na boczku, które odmienią twoje poranki. Chrupiący boczek, otulający delikatne jajka, to idealne śniadanie dla miłośników wyrazistych smaków. Przygotuj ten prosty, a zarazem wykwintny posiłek i zacznij dzień z uśmiechem!

Jajka sadzone w boczkuJajka sadzone w boczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech-Lisinski
Marcin Michałowski

przepisy, które pozostają w pamięci na zawsze. Jednym z nich jest mój niezawodny sposób na jajka sadzone na boczku. To pomysł prosty, ale niezwykle efektowny — szczególnie wtedy, gdy na talerzu obok pojawią się młode ziemniaczki z koperkiem. W takim duecie jajka sadzone na boczku smakują po prostu obłędnie. Warto więc poznać ten sposób przygotowania i zaskoczyć domowników śniadaniem lub obiadem w stylu retro, który zachwyca prostotą i smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Sekret udanych jajek sadzonych na boczku tkwi nie tylko w odpowiednim smażeniu, ale również w połączeniu chrupiącego mięsa z delikatnym żółtkiem. Aromat podsmażonego boczku przenika jajka, a to sprawia, że całość zyskuje zupełnie inny wymiar.

Jajka sadzone na boczku – przepis, który zawsze się udaje

Mój sprawdzony sposób na jajka sadzone na boczku jest banalnie prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Cała magia kryje się w odpowiednim usmażeniu boczku, który w czasie smażenia uwalnia swój tłuszcz i aromat, idealny do przygotowania na nim jajek. Dzięki temu nie trzeba już dodatkowo używać masła czy oleju — boczek robi całą robotę.

Składniki na jajka sadzone na boczku:

  • 2 jajka,
  • 3 cienkie plasterki boczku (najlepiej wędzonego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione dodatki: młode ziemniaki z koperkiem, sałata, świeże pieczywo.

Jak przygotowuję jajka sadzone na boczku krok po kroku?

  1. Rozgrzewam dobrze suchą patelnię, najlepiej taką z nieprzywierającą powłoką.
  2. Na gorącą powierzchnię układam cienkie plasterki boczku. Smażę je na średnim ogniu, aż staną się chrupiące i lekko się zwiną.
  3. Gdy boczek jest już odpowiednio zarumieniony i wytopił tłuszcz, delikatnie wbijam na patelnię dwa jajka — najlepiej tak, aby żółtka pozostały w całości.
  4. Przykrywam patelnię pokrywką i zostawiam wszystko na kilka minut, aż białka się zetną, a żółtko pozostanie płynne (lub bardziej ścięte, jeśli tak lubisz).
  5. Gotowe jajka sadzone na boczku posypuję odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

Nie bez powodu uważam, że jajka sadzone na boczku i młode ziemniaki z koperkiem to duet doskonały. Chrupiący, lekko słony boczek idealnie kontrastuje z delikatnym smakiem jajek, a ziemniaki z dodatkiem świeżego koperku i odrobiny masła są najlepszym dopełnieniem takiego talerza.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"