Prosta sałatka z ekstra sosem. Wystarczy 30 minut i kilka składników
Sałatka ziemniaczana to danie, które mimo swojej prostoty, potrafi zaskoczyć różnorodnością smaków. Idealna na każdą okazję, od rodzinnych obiadów po grillowe spotkania, zachwyca zarówno tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi wersjami.
Sałatka ziemniaczana z koperkiem to klasyka, która doskonale komponuje się z rybą, szczególnie w piątkowe popołudnia. Pochodzenie tego dania sięga kuchni niemieckiej, gdzie znana jest jako kartoffelsalat. Z czasem zyskała popularność w wielu krajach, w tym w Polsce, gdzie stała się nieodłącznym elementem wielu posiłków.
Sałatka ziemniaczana wydaje się prosta do przygotowania: ugotuj młode ziemniaki, dodaj majonez i zioła, a następnie wymieszaj z przyprawami. Choć podstawowy przepis jest łatwy, Kenzi Wilbur z Food52 podkreśla, że "sekret sałatki ziemniaczanej nie tkwi w technice".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane
Sekret kremowej sałatki ziemniaczanej
Kenzi dzieli się przepisem swojej mamy, który wyróżnia się wyjątkową kremowością dzięki kilku składnikom. Połączenie oliwy z oliwek i majonezu sprawia, że sos jest "bogaty i pełny", w przeciwieństwie do innych przepisów, które mogą być płaskie w smaku.
Do bazy ziemniaczanej dodaje się różnorodne zielone zioła, korniszony i jajka na twardo, co zajmuje jedynie 15 minut na przygotowanie i kolejne 15 na gotowanie.
Składniki i przygotowanie
Ta sałatka ziemniaczana jest idealna na spontaniczne wiosenne grillowanie, ale można ją również przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez dzień lub dwa. Smaki mogą się wtedy lepiej połączyć.
Składniki:
- 900 g młodych ziemniaków (wyszorowanych, przekrojonych na pół),
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
- 5-6 łyżek majonezu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 czerwona cebula,
- kilka korniszonów,
- 2 jajka na twardo,
- pęczek świeżego koperku,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- W trakcie gotowania ziemniaków, namocz czerwoną cebulę w wodzie, aby złagodzić jej smak.
- Odcedź ziemniaki i zanurz je na chwilę w lodowatej wodzie, aby zachowały kształt.
- Przełóż ziemniaki do dużej miski i skrop octem.
- W osobnej misce wymieszaj oliwę, majonez i musztardę, tworząc sos.
- Dodaj do ziemniaków cebulę, korniszony, jajka i zioła.
- Dodaj sos, zaczynając od połowy, i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Dopraw solą i octem do smaku, a następnie dodaj rzodkiewki.
- Udekoruj szczypiorkiem i podawaj.
Przepis ten jest nie tylko szybki, ale i pozwala na eksperymentowanie z dodatkami, co czyni go idealnym wyborem na różne okazje.