Sałatka teściowej na Wielkanoc. Jarzynowa pójdzie w odstawkę
Kiedy na stole pojawia się ta sałatka, o jarzynowej już nikt nie pamięta. Pyszne połączenie kurczaka, selera i sosu przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Sałatka teściowej to danie, które szybko wskoczy do twojego popisowego repertuaru. Nazwa wzięła się oczywiście od autorki tego dzieła, czyli mojej teściowej. W rodzinie wszyscy okrzyknęli ją bezkonkurencyjną królową sałatek, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, umili rodzinne spotkania i przyjęcia w gronie znajomych. Proste i pyszne połączenie składników pokochasz od pierwszego kęsa, a goście będą oczarowani nowym smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Sałatka teściowej z kurczakiem i selerem naciowym
Seler naciowy zdecydowanie za rzadko pojawia się w sałatkach, ustępując raczej temu konserwowemu. Świeże, zielone łodygi wprowadzają przyjemną świeżość i lekkość. Do tego pierś z kurczaka, aromatyczne pieczarki i dressing z jogurtu, majonezu oraz musztardy i mamy sałatkę idealną. Chrupiąca smażona cebulka i świeży szczypiorek dodają jej wyjątkowego charakteru, zwieńczając pyszne dzieło.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- pół czerwonej cebuli,
- 4-5 pieczarek,
- posiekany szczypiorek,
- prażona cebulka (do posypania),
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka oleju,
- słodka i ostra papryka,
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka ugotuj w bulionie lub wodzie.
- Przestudź, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Pieczarki obierz, pokrój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości) i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Po usmażeniu dodaj do kurczaka.
- Seler pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno i dorzuć do miski.
- W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny, majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek.
- Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
- Dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.
- Posyp na górze prażoną cebulką.
Sałatka teściowej to pyszny przepis na wielkanocny stół, który śmiało może konkurować z jarzynową. Możesz podawać ją w towarzystwie pieczywa, wyłożyć na krakery, wypełnić nią korpusy wytrawnych babeczek czy też podać na kanapkach. W każdej odsłonie sprawdzi się wspaniale. Smacznego!