Sałatka teściowej na Wielkanoc. Jarzynowa pójdzie w odstawkę

Kiedy na stole pojawia się ta sałatka, o jarzynowej już nikt nie pamięta. Pyszne połączenie kurczaka, selera i sosu przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Sałatka teściowejSałatka teściowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka teściowej to danie, które szybko wskoczy do twojego popisowego repertuaru. Nazwa wzięła się oczywiście od autorki tego dzieła, czyli mojej teściowej. W rodzinie wszyscy okrzyknęli ją bezkonkurencyjną królową sałatek, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, umili rodzinne spotkania i przyjęcia w gronie znajomych. Proste i pyszne połączenie składników pokochasz od pierwszego kęsa, a goście będą oczarowani nowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski

Sałatka teściowej z kurczakiem i selerem naciowym

Seler naciowy zdecydowanie za rzadko pojawia się w sałatkach, ustępując raczej temu konserwowemu. Świeże, zielone łodygi wprowadzają przyjemną świeżość i lekkość. Do tego pierś z kurczaka, aromatyczne pieczarki i dressing z jogurtu, majonezu oraz musztardy i mamy sałatkę idealną. Chrupiąca smażona cebulka i świeży szczypiorek dodają jej wyjątkowego charakteru, zwieńczając pyszne dzieło.

Sałatka teściowej
Sałatka teściowej © Adobe Stock

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 4-5 pieczarek,
  • posiekany szczypiorek,
  • prażona cebulka (do posypania),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • słodka i ostra papryka,

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka ugotuj w bulionie lub wodzie.
  2. Przestudź, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  3. Pieczarki obierz, pokrój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości) i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Po usmażeniu dodaj do kurczaka.
  5. Seler pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno i dorzuć do miski.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny, majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek.
  7. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
  8. Dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.
  9. Posyp na górze prażoną cebulką.

Sałatka teściowej to pyszny przepis na wielkanocny stół, który śmiało może konkurować z jarzynową. Możesz podawać ją w towarzystwie pieczywa, wyłożyć na krakery, wypełnić nią korpusy wytrawnych babeczek czy też podać na kanapkach. W każdej odsłonie sprawdzi się wspaniale. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze