Sałatka teściowej na Wielkanoc. Jarzynowa pójdzie w odstawkę

Kiedy na stole pojawia się ta sałatka, o jarzynowej już nikt nie pamięta. Pyszne połączenie kurczaka, selera i sosu przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Sałatka teściowejSałatka teściowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka teściowej to danie, które szybko wskoczy do twojego popisowego repertuaru. Nazwa wzięła się oczywiście od autorki tego dzieła, czyli mojej teściowej. W rodzinie wszyscy okrzyknęli ją bezkonkurencyjną królową sałatek, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, umili rodzinne spotkania i przyjęcia w gronie znajomych. Proste i pyszne połączenie składników pokochasz od pierwszego kęsa, a goście będą oczarowani nowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski

Sałatka teściowej z kurczakiem i selerem naciowym

Seler naciowy zdecydowanie za rzadko pojawia się w sałatkach, ustępując raczej temu konserwowemu. Świeże, zielone łodygi wprowadzają przyjemną świeżość i lekkość. Do tego pierś z kurczaka, aromatyczne pieczarki i dressing z jogurtu, majonezu oraz musztardy i mamy sałatkę idealną. Chrupiąca smażona cebulka i świeży szczypiorek dodają jej wyjątkowego charakteru, zwieńczając pyszne dzieło.

Sałatka teściowej
Sałatka teściowej © Adobe Stock

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 2-3 łodygi selera naciowego,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 4-5 pieczarek,
  • posiekany szczypiorek,
  • prażona cebulka (do posypania),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • słodka i ostra papryka,

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka ugotuj w bulionie lub wodzie.
  2. Przestudź, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  3. Pieczarki obierz, pokrój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości) i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Po usmażeniu dodaj do kurczaka.
  5. Seler pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno i dorzuć do miski.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny, majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek.
  7. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
  8. Dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.
  9. Posyp na górze prażoną cebulką.

Sałatka teściowej to pyszny przepis na wielkanocny stół, który śmiało może konkurować z jarzynową. Możesz podawać ją w towarzystwie pieczywa, wyłożyć na krakery, wypełnić nią korpusy wytrawnych babeczek czy też podać na kanapkach. W każdej odsłonie sprawdzi się wspaniale. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥