Do świątecznych sałatek robię sos hamburgerowy. Sprawdzi się też jako dip na sylwestra

Jeśli na święta lub sylwestra szukasz dodatku, który poprawi smak każdej sałatki i zrobi wrażenie na gościach, to sos hamburgerowy będzie strzałem w dziesiątkę. Prosty w przygotowaniu i przede wszystkim smaczny – idealny zarówno do rodzinnych dań, jak i imprezowych przekąsek.

Sos hamburgerowy podkreśli smak sałatek, ale nie tylkoSos hamburgerowy podkreśli smak sałatek, ale nie tylko
Źródło zdjęć: © Pyszności
Karol Wiak

Lubię go za to, że jest kremowy, wyrazisty i nie wymaga skomplikowanych składników — większość z nich mam po prostu w lodówce.

Sos hamburgerowy – prosty dodatek o wszechstronnym zastosowaniu

Od kilku lat, kiedy szykuję sałatki na święta, sięgam po sos hamburgerowy, bo świetnie podkreśla smak nawet najprostszych składników. Jest prosty w przygotowaniu, kremowy i robi robotę zarówno w świątecznych sałatkach, jak i jako dip do sylwestrowych przekąsek.

Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na Andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego

Największy plus? Składniki mam zawsze pod ręką, a sam sos przechowuję w słoiku – dzięki temu w każdej chwili mogę podać go do domowych frytek, pieczonych warzyw czy kanapek. To naprawdę jeden z tych dodatków, które warto mieć gotowe w lodówce.

Przepis na sos hamburgerowy

Ten sos hamburgerowy, dzięki korniszonom i ich zalewie wychodzi bardziej wyrazisty, lekko kwaskowy i bardzo aromatyczny. Świetnie podkreśla smak dań, zwłaszcza gdy potrzebujesz czegoś, co "zrobi robotę" bez długiego stania przy blacie.

Składniki:

  • 60 g korniszonów,
  • ⅓ szklanki zalewy z korniszonów,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g majonezu,
  • 50 g ketchupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj korniszony razem z zalewą, aż powstanie jednolita, lekko gęsta baza.
  2. Dodaj jogurt naturalny, majonez i ketchup.
  3. Dodaj musztardę, suszony czosnek i słodką paprykę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, aż sos będzie gładki.
  5. Odstaw do lodówki na minimum 20–30 minut, żeby smaki dobrze się połączyły.

Taki sos jest kremowy, wyrazisty i świetnie trzyma się na składnikach sałatki. Na sylwestra podaj go jako dip do pieczonych ziemniaczków, paluchów drożdżowych albo chrupiących warzyw — zniknie szybciej, niż myślisz.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇