Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem

Dania jednogarnkowe lubi chyba każdy — to szybki sposób na obiad, który oszczędza czas i zmniejsza ilość sprzątania. Warto sięgnąć po sezonowe warzywa, które dodają świeżości i wprowadzają przyjemny, chrupiący akcent, a fasolka szparagowa idealnie sprawdza się w tej roli.

Danie jednogarnkowe z fasolką szparagowąDanie jednogarnkowe z fasolką szparagową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lato to idealna pora na dania jednogarnkowe — bogactwo sezonowych warzyw daje ogromne możliwości, by wyczarować pyszne, kolorowe potrawy, które nawet bez mięsa zachwycają głębią smaku wszystkich przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paprykę faszeruję przysmakiem z grilla. Rodzina zawsze zjada podwójną porcję

Idealne danie jednogarnkowe

Aby danie jednogarnkowe z fasolką szparagową naprawdę zachwycało smakiem, warto zadbać o kilka szczegółów. Przede wszystkim sięgnij po dobrej jakości olej lub oliwę — to on stanowi bazę smaku i przenosi aromaty przypraw. Nie spiesz się również ze smażeniem warzyw. To właśnie dzięki długiemu, spokojnemu podsmażaniu papryki i cebuli wydobywa się ich naturalna słodycz, a struktura staje się miękka i lekko jędrna. W takich daniach kluczową rolę odgrywają także przyprawy — nie bój się ich używać. Sól, pieprz, ostra papryka, a także zioła takie jak tymianek czy oregano potrafią zamienić najprostsze składniki w coś naprawdę wyjątkowego.

Fasolka szparagowa to doskonały składnik potraw z jednego garnka — nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wnosi do dania chrupki akcent. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna, a przy tym bogata w błonnik, witaminy A i C oraz kwas foliowy. Dzięki temu danie staje się nie tylko smaczne, ale i wartościowe odżywczo. W połączeniu z duszonymi warzywami i przyprawami fasolka zyskuje zupełnie nowe oblicze — nadal delikatna, ale już nie nijaka. To składnik, który nie dominuje, ale pięknie dopełnia całość.

Przepis na danie jednogarnkowe z fasolką szparagową

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • 2 małe cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 375 ml wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • kromka świeżego chleba (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj wszystkie warzywa, osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie obetnij końcówki fasolki, pokrój ją i przełóż do garnka z wodą oraz solą.
  3. Gotuj do momentu, aż zmięknie.
  4. Obierz cebulę, posiekaj ją drobno, pokrój paprykę i cukinię w kostkę.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę przez około 15 minut.
  6. Przełóż zawartość patelni do garnka z fasolką, duś pod przykryciem do miękkości.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup.
  8. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami.
  9. Podaj na ciepło — najlepiej z kromką świeżego, chrupiącego chleba.
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟