Do zapomnianej zupy dodaję chrupkie warzywo. Pomidorowa może już nie istnieć

W poniedziałkowe popołudnia rosół przechodzi metamorfozę i zamienia się w pomidorową. W moim domu ewolucja niedzielnej zupy przebiega jednak inaczej. Zamieniam ją w pyszną ryżankę z chrupiącym, wiosennym akcentem.

Do ryżanki dodaj chrupiące szparagiDo ryżanki dodaj chrupiące szparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryżanka to zupa, która przed laty często pojawiała się na stołach. W szczególności, gdy ktoś w domu był chory, miał delikatny żołądek lub na obiad wpaść mieli najmłodsi. W moim domu pojawia się ona do dziś, ale podkręcona o dodatek zielonych szparagów. Dodają chrupkości i smaku, a przy tym nie komplikują i tak prostego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Ryżanka ze szparagami

Podstawą ryżanki jest bulion lub rosół, który dodatkowo wzbogaca się o warzywa i (jak sama nazwa wskazuje) ryż. Dodatkowo do środka trafia nieco śmietanki, która dodaje aksamitny i kremowy smak i posiekany koperek lub natka pietruszki.

Zupa ryżanka
Zupa ryżanka © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua

Warto w pełni skorzystać z krótkiego sezonu na szparagi. Ten przepis pozwoli ci zamienić resztki rosołu w coś zupełnie nowego. Ryżanka jest lekka, pożywna i tak smaczna, że nieraz wrócisz do tej szybkiego przepisu.

Składniki:

  • 1,5-2 litry bulionu lub rosołu,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 300 g świeżych szparagów,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • świeży koperek lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml śmietanki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli.
  3. Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut, mieszając.
  4. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  5. Ryż przepłucz i wsyp do garnka z warzywami. Podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
  6. Zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
  7. Odłam końce szparagów.
  8. Zielone części pokrój na mniejsze kawałki, a główki pozostaw w całości.
  9. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodaj pokrojone szparagi do zupy. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nadal jędrne i zachowają swój zielony kolor.
  10. Główki szparagów dodaj na ostatnie 2-3 minuty, aby się nie rozgotowały.
  11. Dopraw ryżankę ze szparagami solą i pieprzem do smaku.
  12. Na koniec zabiel zupę śmietankę i dorzuć posiekane zioła.

Ryżankę ze szparagami serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych