Do zapomnianej zupy dodaję chrupkie warzywo. Pomidorowa może już nie istnieć

W poniedziałkowe popołudnia rosół przechodzi metamorfozę i zamienia się w pomidorową. W moim domu ewolucja niedzielnej zupy przebiega jednak inaczej. Zamieniam ją w pyszną ryżankę z chrupiącym, wiosennym akcentem.

Do ryżanki dodaj chrupiące szparagiDo ryżanki dodaj chrupiące szparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryżanka to zupa, która przed laty często pojawiała się na stołach. W szczególności, gdy ktoś w domu był chory, miał delikatny żołądek lub na obiad wpaść mieli najmłodsi. W moim domu pojawia się ona do dziś, ale podkręcona o dodatek zielonych szparagów. Dodają chrupkości i smaku, a przy tym nie komplikują i tak prostego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Ryżanka ze szparagami

Podstawą ryżanki jest bulion lub rosół, który dodatkowo wzbogaca się o warzywa i (jak sama nazwa wskazuje) ryż. Dodatkowo do środka trafia nieco śmietanki, która dodaje aksamitny i kremowy smak i posiekany koperek lub natka pietruszki.

Zupa ryżanka
Zupa ryżanka © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua

Warto w pełni skorzystać z krótkiego sezonu na szparagi. Ten przepis pozwoli ci zamienić resztki rosołu w coś zupełnie nowego. Ryżanka jest lekka, pożywna i tak smaczna, że nieraz wrócisz do tej szybkiego przepisu.

Składniki:

  • 1,5-2 litry bulionu lub rosołu,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 300 g świeżych szparagów,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • świeży koperek lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml śmietanki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli.
  3. Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut, mieszając.
  4. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  5. Ryż przepłucz i wsyp do garnka z warzywami. Podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
  6. Zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
  7. Odłam końce szparagów.
  8. Zielone części pokrój na mniejsze kawałki, a główki pozostaw w całości.
  9. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodaj pokrojone szparagi do zupy. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nadal jędrne i zachowają swój zielony kolor.
  10. Główki szparagów dodaj na ostatnie 2-3 minuty, aby się nie rozgotowały.
  11. Dopraw ryżankę ze szparagami solą i pieprzem do smaku.
  12. Na koniec zabiel zupę śmietankę i dorzuć posiekane zioła.

Ryżankę ze szparagami serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca