WAŻNE
TERAZ

Wybory. Sąd Najwyższy dopuścił ponowne przeliczenie części głosów

Do zapomnianej zupy dodaję chrupkie warzywo. Pomidorowa może już nie istnieć

W poniedziałkowe popołudnia rosół przechodzi metamorfozę i zamienia się w pomidorową. W moim domu ewolucja niedzielnej zupy przebiega jednak inaczej. Zamieniam ją w pyszną ryżankę z chrupiącym, wiosennym akcentem.

Do ryżanki dodaj chrupiące szparagiDo ryżanki dodaj chrupiące szparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Ryżanka to zupa, która przed laty często pojawiała się na stołach. W szczególności, gdy ktoś w domu był chory, miał delikatny żołądek lub na obiad wpaść mieli najmłodsi. W moim domu pojawia się ona do dziś, ale podkręcona o dodatek zielonych szparagów. Dodają chrupkości i smaku, a przy tym nie komplikują i tak prostego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Ryżanka ze szparagami

Podstawą ryżanki jest bulion lub rosół, który dodatkowo wzbogaca się o warzywa i (jak sama nazwa wskazuje) ryż. Dodatkowo do środka trafia nieco śmietanki, która dodaje aksamitny i kremowy smak i posiekany koperek lub natka pietruszki.

Zupa ryżanka
Zupa ryżanka © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua

Warto w pełni skorzystać z krótkiego sezonu na szparagi. Ten przepis pozwoli ci zamienić resztki rosołu w coś zupełnie nowego. Ryżanka jest lekka, pożywna i tak smaczna, że nieraz wrócisz do tej szybkiego przepisu.

Składniki:

  • 1,5-2 litry bulionu lub rosołu,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 300 g świeżych szparagów,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • świeży koperek lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml śmietanki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli.
  3. Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut, mieszając.
  4. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  5. Ryż przepłucz i wsyp do garnka z warzywami. Podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
  6. Zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
  7. Odłam końce szparagów.
  8. Zielone części pokrój na mniejsze kawałki, a główki pozostaw w całości.
  9. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodaj pokrojone szparagi do zupy. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nadal jędrne i zachowają swój zielony kolor.
  10. Główki szparagów dodaj na ostatnie 2-3 minuty, aby się nie rozgotowały.
  11. Dopraw ryżankę ze szparagami solą i pieprzem do smaku.
  12. Na koniec zabiel zupę śmietankę i dorzuć posiekane zioła.

Ryżankę ze szparagami serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole
Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób