Do zapomnianej zupy dodaję chrupkie warzywo. Pomidorowa może już nie istnieć
W poniedziałkowe popołudnia rosół przechodzi metamorfozę i zamienia się w pomidorową. W moim domu ewolucja niedzielnej zupy przebiega jednak inaczej. Zamieniam ją w pyszną ryżankę z chrupiącym, wiosennym akcentem.
Ryżanka to zupa, która przed laty często pojawiała się na stołach. W szczególności, gdy ktoś w domu był chory, miał delikatny żołądek lub na obiad wpaść mieli najmłodsi. W moim domu pojawia się ona do dziś, ale podkręcona o dodatek zielonych szparagów. Dodają chrupkości i smaku, a przy tym nie komplikują i tak prostego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę
Ryżanka ze szparagami
Podstawą ryżanki jest bulion lub rosół, który dodatkowo wzbogaca się o warzywa i (jak sama nazwa wskazuje) ryż. Dodatkowo do środka trafia nieco śmietanki, która dodaje aksamitny i kremowy smak i posiekany koperek lub natka pietruszki.
Warto w pełni skorzystać z krótkiego sezonu na szparagi. Ten przepis pozwoli ci zamienić resztki rosołu w coś zupełnie nowego. Ryżanka jest lekka, pożywna i tak smaczna, że nieraz wrócisz do tej szybkiego przepisu.
Składniki:
- 1,5-2 litry bulionu lub rosołu,
- 4 łyżki ryżu,
- 300 g świeżych szparagów,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła lub oliwy,
- świeży koperek lub natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 ml śmietanki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli.
- Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut, mieszając.
- Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Ryż przepłucz i wsyp do garnka z warzywami. Podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
- Zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
- Odłam końce szparagów.
- Zielone części pokrój na mniejsze kawałki, a główki pozostaw w całości.
- Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodaj pokrojone szparagi do zupy. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nadal jędrne i zachowają swój zielony kolor.
- Główki szparagów dodaj na ostatnie 2-3 minuty, aby się nie rozgotowały.
- Dopraw ryżankę ze szparagami solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec zabiel zupę śmietankę i dorzuć posiekane zioła.
Ryżankę ze szparagami serwuj na ciepło. Smacznego!