Do zapomnianej zupy dodaję chrupkie warzywo. Pomidorowa może już nie istnieć
W poniedziałkowe popołudnia rosół przechodzi metamorfozę i zamienia się w pomidorową. W moim domu ewolucja niedzielnej zupy przebiega jednak inaczej. Zamieniam ją w pyszną ryżankę z chrupiącym, wiosennym akcentem.
Ryżanka to zupa, która przed laty często pojawiała się na stołach. W szczególności, gdy ktoś w domu był chory, miał delikatny żołądek lub na obiad wpaść mieli najmłodsi. W moim domu pojawia się ona do dziś, ale podkręcona o dodatek zielonych szparagów. Dodają chrupkości i smaku, a przy tym nie komplikują i tak prostego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Ryżanka ze szparagami
Podstawą ryżanki jest bulion lub rosół, który dodatkowo wzbogaca się o warzywa i (jak sama nazwa wskazuje) ryż. Dodatkowo do środka trafia nieco śmietanki, która dodaje aksamitny i kremowy smak i posiekany koperek lub natka pietruszki.
Warto w pełni skorzystać z krótkiego sezonu na szparagi. Ten przepis pozwoli ci zamienić resztki rosołu w coś zupełnie nowego. Ryżanka jest lekka, pożywna i tak smaczna, że nieraz wrócisz do tej szybkiego przepisu.
Składniki:
- 1,5-2 litry bulionu lub rosołu,
- 4 łyżki ryżu,
- 300 g świeżych szparagów,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła lub oliwy,
- świeży koperek lub natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 ml śmietanki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli.
- Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę i smaż przez kilka minut, mieszając.
- Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Ryż przepłucz i wsyp do garnka z warzywami. Podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
- Zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie miękki.
- Odłam końce szparagów.
- Zielone części pokrój na mniejsze kawałki, a główki pozostaw w całości.
- Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodaj pokrojone szparagi do zupy. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nadal jędrne i zachowają swój zielony kolor.
- Główki szparagów dodaj na ostatnie 2-3 minuty, aby się nie rozgotowały.
- Dopraw ryżankę ze szparagami solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec zabiel zupę śmietankę i dorzuć posiekane zioła.
Ryżankę ze szparagami serwuj na ciepło. Smacznego!