Zaczął się sezon na szparagi. Jak zrobić dobre szparagi z grilla?

Czy jest coś lepszego niż szparagi z grilla? Skorzystaj z ciepłej pogody i biegnij po pęczek świeżych szparagów. Po chwili wyczarujesz z nich pyszne danie, które wciąga już od pierwszego kęsa. Jak zrobić dobre szparagi z grilla?

Jak zrobić grillowane szparagi?Jak zrobić grillowane szparagi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Harrison

Sezon na szparagi zaczyna się w maju, jednak ze względu na ciepłą pogodę pierwsze pęczki pojawiły się już na straganach. To jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych, którymi możemy cieszyć się przez niecałe dwa miesiące w roku.

Jeśli planujesz grilla, koniecznie zaopatrz się w pęczek szparagów. Nie ma nic lepszego, niż grillowane szparagi. To proste danie, które zachwyca swoją intensywnością już od pierwszego kęsa. Można podać je z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, jednak równie dobrze smakują z odrobiną masła, bez żadnych dodatków. Jak zrobić dobre szparagi z grilla?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Grillowane szparagi, czyli siła tkwi w prostocie

Wiosna obfituje w wiele pysznych warzyw i owoców. Wśród nich znajdują się także szparagi, które królują w restauracjach. Warzywa serwuje się z jajkiem, sosem holenderskim, ziemniakami czy w formie pysznej zupy krem, do której można wykorzystać nawet twarde końcówki.

Szparagi są niskokaloryczne, bowiem w 100 g warzywa znajduje się ok. 20 kcal. Warzywo składa się w 90 proc. z wody, jednak można je piec, gotować i grilować. Wystarczy kilka minut na patelni, żeby twarde łodygi zamieniły się w chrupiące warzywo z wyczuwalną nutką orzecha.

W sezonie warto jeść je jak najczęściej, bowiem w szparagach znajduje się mnóstwo witamin i antyoksydantów, które pozytywnie oddziałują na organizm. Ze względu na niewielką ilość kalorii można zjeść ich naprawdę dużo. Jak przygotować dobre szparagi? Miłośnicy tego warzywa nie pozostawiają złudzeń — grillowane szparagi są najsmaczniejsze i zarazem najprostsze w przygotowaniu.

Jak przygotować szparagi z grilla?

Szparagi składają się z 90 proc. z wody, co oznacza, że szybko miękną. Łatwo je rozgotować, a takie warzywa tracą całą swoją chrupkość i charakterystyczny, orzechowy posmak. Jak więc przygotować dobre, grillowane szparagi? Zacznij od dokładnego umycia warzyw, a następnie, odetnij twarde końcówki. Posmaruj łodygi niewielką ilości oliwy lub oleju i ułóż je na rozgrzanej tacce. Griluj je po 2 minuty na każdej ze stron aż nieco zmiękną.

Z czym podawać grillowane szparagi? Warzywa są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. Jeśli chcesz nieco urozmaicić ich smak, przygotuj prosty sos holenderski lub jogurtowy. To łagodne sosy, które doskonale współgrają z warzywem, nie przyćmiewając ich delikatnego, orzechowego posmaku. Teraz już wiesz, jak przygotować idealne szparagi z grilla.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥