Zaczął się sezon na szparagi. Jak zrobić dobre szparagi z grilla?

Czy jest coś lepszego niż szparagi z grilla? Skorzystaj z ciepłej pogody i biegnij po pęczek świeżych szparagów. Po chwili wyczarujesz z nich pyszne danie, które wciąga już od pierwszego kęsa. Jak zrobić dobre szparagi z grilla?

Jak zrobić grillowane szparagi?Jak zrobić grillowane szparagi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Harrison

Sezon na szparagi zaczyna się w maju, jednak ze względu na ciepłą pogodę pierwsze pęczki pojawiły się już na straganach. To jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych, którymi możemy cieszyć się przez niecałe dwa miesiące w roku.

Jeśli planujesz grilla, koniecznie zaopatrz się w pęczek szparagów. Nie ma nic lepszego, niż grillowane szparagi. To proste danie, które zachwyca swoją intensywnością już od pierwszego kęsa. Można podać je z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, jednak równie dobrze smakują z odrobiną masła, bez żadnych dodatków. Jak zrobić dobre szparagi z grilla?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Grillowane szparagi, czyli siła tkwi w prostocie

Wiosna obfituje w wiele pysznych warzyw i owoców. Wśród nich znajdują się także szparagi, które królują w restauracjach. Warzywa serwuje się z jajkiem, sosem holenderskim, ziemniakami czy w formie pysznej zupy krem, do której można wykorzystać nawet twarde końcówki.

Szparagi są niskokaloryczne, bowiem w 100 g warzywa znajduje się ok. 20 kcal. Warzywo składa się w 90 proc. z wody, jednak można je piec, gotować i grilować. Wystarczy kilka minut na patelni, żeby twarde łodygi zamieniły się w chrupiące warzywo z wyczuwalną nutką orzecha.

W sezonie warto jeść je jak najczęściej, bowiem w szparagach znajduje się mnóstwo witamin i antyoksydantów, które pozytywnie oddziałują na organizm. Ze względu na niewielką ilość kalorii można zjeść ich naprawdę dużo. Jak przygotować dobre szparagi? Miłośnicy tego warzywa nie pozostawiają złudzeń — grillowane szparagi są najsmaczniejsze i zarazem najprostsze w przygotowaniu.

Jak przygotować szparagi z grilla?

Szparagi składają się z 90 proc. z wody, co oznacza, że szybko miękną. Łatwo je rozgotować, a takie warzywa tracą całą swoją chrupkość i charakterystyczny, orzechowy posmak. Jak więc przygotować dobre, grillowane szparagi? Zacznij od dokładnego umycia warzyw, a następnie, odetnij twarde końcówki. Posmaruj łodygi niewielką ilości oliwy lub oleju i ułóż je na rozgrzanej tacce. Griluj je po 2 minuty na każdej ze stron aż nieco zmiękną.

Z czym podawać grillowane szparagi? Warzywa są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. Jeśli chcesz nieco urozmaicić ich smak, przygotuj prosty sos holenderski lub jogurtowy. To łagodne sosy, które doskonale współgrają z warzywem, nie przyćmiewając ich delikatnego, orzechowego posmaku. Teraz już wiesz, jak przygotować idealne szparagi z grilla.

Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto