Dodaj do mizerii i odstaw na kilka minut. Ogórki będą pyszne, jak nigdy wcześniej
16.07.2023 15:31, aktual.: 16.07.2023 18:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najlepszy letni dodatek do obiadu? Bez wątpienia mizeria. Świetnie wkomponuje w tradycyjny obiad, doskonale też sprawdzi się jako jeden z bohaterów dania podana tylko z młodymi ziemniaczkami. Prosta, szybka, genialna. Jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej wszystko, co najlepsze? By była chrupiąca, aromatyczna i - co najważniejsze - nie była rozmokła? Poznaj pewien patent.
"Pływająca" mizeria to prawdziwa zmora. Woda połączona ze śmietaną czy jogurtem zalewa talerz, mocząc ziemniaki, mięso i inne dodatki. Rzecz jasna, nie wszystkim to przeszkadza. W wielu regionach właśnie tak szykuje się mizerię - by była nieco płynna. Jeśli jednak wolicie, by ogórki w mizerii były chrupiące, dobrze trafiliście. Poznajcie patent na chrupiącą, ale nierozmokłą mizerię.
Idealna mizeria. Sposób na rozmokłe ogórki
Przyrządzając mizerię, zadbaj o to, by sól do ogórków dodać w odpowiednim momencie, tzn. tuż po ich pokrojeniu. Następnie odstaw miskę z posolonymi ogórkami na ok. 10 minut. W tym czasie warzywa, pod wpływem soli, oddadzą nieco wody. Kiedy tak się stanie, odcedź warzywa i dodaj do nich resztę składników, tj. śmietanę bądź jogurt, ocet, cukier, pieprz i świeże zioła.
Dzięki tej metodzie mizeria nie będzie pływała w nadmiarze wody, ale ogórki stracą nieco na chrupkości. Jeśli zależy ci na tym, by pozostały jędrne i chrupkie, możesz zastosować inny trik. Wystarczy, że do jednej miski wrzucisz pokrojone (grubiej niż zwykle) ogórki, a w drugiej przygotujesz sos do mizerii na bazie ulubionych składników. Sos dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła i połącz go z ogórkami dosłownie kilka chwil przed podaniem obiadu. Dzięki temu ogórki nie zdążą puścić wody i pozostaną chrupiące oraz jędrne.
Jak doprawić mizerię?
Tradycyjnie do mizerii używa się śmietany 18-procentowej. Kompozycję wystarczy doprawić solą oraz grubo zmielonym pieprzem. Dla podbicia smaku stosuje się również ocet oraz cukier. W mizerii bardzo dobrze sprawdza się tarty czosnek oraz świeże zioła. Najlepszym wyborem będzie koperek, ale fani nieco bardziej egzotycznych smaków mogą doprawić sałatkę kolendrą, łącząc ją z sokiem z cytryny i czarnuszką.
Istnieją przepisy, według których do mizerii dodaje się drobno posiekaną cebulę, plastry rzodkiewki czy kawałki świeżej papryki. Z ziół zaś do sałatki trafią szczypiorek, pietruszka, a nawet lubczyk. Kuchnia wielkopolska zaś wskazuje, by ogórki były wymieszane z maślanką. Mizeria to proste danie, ale co dom, to inna receptura. Trudno byłoby zjeść dwie tak samo smakujące sałatki.