Dodaj do mizerii i odstaw na kilka minut. Ogórki będą pyszne, jak nigdy wcześniej

Najlepszy letni dodatek do obiadu? Bez wątpienia mizeria. Świetnie wkomponuje w tradycyjny obiad, doskonale też sprawdzi się jako jeden z bohaterów dania podana tylko z młodymi ziemniaczkami. Prosta, szybka, genialna. Jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej wszystko, co najlepsze? By była chrupiąca, aromatyczna i - co najważniejsze - nie była rozmokła? Poznaj pewien patent.

ObrazekIdealna mizeria. Jak ją przygotować, by ogórki nie były rozmoknięte - Pyszności; Fot. Unplash ( Karolina Kołodziejczak)

"Pływająca" mizeria to prawdziwa zmora. Woda połączona ze śmietaną czy jogurtem zalewa talerz, mocząc ziemniaki, mięso i inne dodatki. Rzecz jasna, nie wszystkim to przeszkadza. W wielu regionach właśnie tak szykuje się mizerię - by była nieco płynna. Jeśli jednak wolicie, by ogórki w mizerii były chrupiące, dobrze trafiliście. Poznajcie patent na chrupiącą, ale nierozmokłą mizerię.

Idealna mizeria. Sposób na rozmokłe ogórki

Przyrządzając mizerię, zadbaj o to, by sól do ogórków dodać w odpowiednim momencie, tzn. tuż po ich pokrojeniu. Następnie odstaw miskę z posolonymi ogórkami na ok. 10 minut. W tym czasie warzywa, pod wpływem soli, oddadzą nieco wody. Kiedy tak się stanie, odcedź warzywa i dodaj do nich resztę składników, tj. śmietanę bądź jogurt, ocet, cukier, pieprz i świeże zioła.

Dzięki tej metodzie mizeria nie będzie pływała w nadmiarze wody, ale ogórki stracą nieco na chrupkości. Jeśli zależy ci na tym, by pozostały jędrne i chrupkie, możesz zastosować inny trik. Wystarczy, że do jednej miski wrzucisz pokrojone (grubiej niż zwykle) ogórki, a w drugiej przygotujesz sos do mizerii na bazie ulubionych składników. Sos dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła i połącz go z ogórkami dosłownie kilka chwil przed podaniem obiadu. Dzięki temu ogórki nie zdążą puścić wody i pozostaną chrupiące oraz jędrne.

mizeria w miseczce posypana szczypiorkiem
Mizeria - Pyszności

Jak doprawić mizerię?

Tradycyjnie do mizerii używa się śmietany 18-procentowej. Kompozycję wystarczy doprawić solą oraz grubo zmielonym pieprzem. Dla podbicia smaku stosuje się również ocet oraz cukier. W mizerii bardzo dobrze sprawdza się tarty czosnek oraz świeże zioła. Najlepszym wyborem będzie koperek, ale fani nieco bardziej egzotycznych smaków mogą doprawić sałatkę kolendrą, łącząc ją z sokiem z cytryny i czarnuszką.

Istnieją przepisy, według których do mizerii dodaje się drobno posiekaną cebulę, plastry rzodkiewki czy kawałki świeżej papryki. Z ziół zaś do sałatki trafią szczypiorek, pietruszka, a nawet lubczyk. Kuchnia wielkopolska zaś wskazuje, by ogórki były wymieszane z maślanką. Mizeria to proste danie, ale co dom, to inna receptura. Trudno byłoby zjeść dwie tak samo smakujące sałatki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej