Karol Okrasa wie, jak zrobić najlepszą mizerię. Ten smak jest nie do podrobienia

Mizeria z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym to absolutny klasyk lata. Tym niesamowicie prostym połączeniem zachwycają się pokolenia Polaków. Karol Okrasa postanowił nieco ulepszyć tradycyjny przepis na ogórkową sałatkę, dodając do niej nietypowe składniki. Według niego podbijają smak i aromat mizerii.

ObrazekKarol Okrasa i jego przepis na idealną mizerię - Pyszności; Fot. Adobe Stock/YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)

Karol Okrasa znów łamie przepisy i proponuje zupełnie nowe podejście do przyrządzenia mizerii. Okazuje się bowiem, że sałatkę, składającą się głównie z ogórków i śmietany, można udoskonalić. Okrasa porzucił tradycyjną metodę przygotowania ogórków i zaproponował zupełnie inną, dzięki której warzywa zachowają smak i chrupkość, a całość finalnie nabierze więcej smaku i aromatu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Co Karol Okrasa dodaje do mizerii?

Okrasa poleca, by najpierw przygotować sos i dopiero wtedy połączyć go z pokrojonymi ogórkami i posiekaną cebulą. Według kucharza najlepsza mizeria to ta, której składniki są przyjemnie chrupiące, dlatego ogórki kroi w nieco grubsze, trzymilimetrowe plasterki. Ponadto, co dla wielu może być nowatorskim podejściem, nie soli ich wcześniej, by pozbyć się nadmiaru wody. Dlaczego?

- Niektórzy uważają, że ogórki powinny być wysolone, żeby wyciągnąć z nich wodę. Później odcedzone i dopiero wymieszane ze śmietaną (...) Ja tak nie robię (...) Moim zdaniem warzywa są po to stworzone, takie przyjemnie chrupiące i soczyste, a w szczególności ogórki gruntowe, żeby je takie zjeść, a nie odwirować z wody, w której to wodzie jest mnóstwo aromatu i podać sam miąższ - tłumaczy Karol Okrasa w nagraniu udostępnionym przez "Kuchnię Lidla" na YouTube.

Bazą sosu do mizerii Karola Okrasy jest kwaśna śmietana 18-procentowa z dodatkiem sporej ilości drobno posiekanego koperku. Kucharz doprawia sałatkę solą i pieprzem, a także cukrem, octem oraz dodaje łyżkę oleju. Jak tłumaczy, cukier przełamie kwasowość śmietany, natomiast ocet podbije aromat całości. Z kolei olej, poza tym, że jest doskonałym nośnikiem smaku, sprawi też, że mizeria finalnie nie będzie wodnista.

Obrazek
Mizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Mizeria Karola Okrasy. Przepis

Składniki:

  • 4 sztuki ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • łyżka cukru
  • świeży koper
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • łyżeczka octu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno koperek i połącz go w misce z kwaśną śmietaną.
  2. Dopraw sos cukrem, octem, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju.
  3. Ogórki pokrój w ok. 3-milimetrowe plastry, cebulę pokrój w kostkę.
  4. Składniki dodaj do sosu tuż przed podaniem. Wymieszaj całość i dopraw dodatkowo według uznania.
  5. Mizerię podawaj udekorowaną koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej