PoradyKarol Okrasa wie, jak zrobić najlepszą mizerię. Ten smak jest nie do podrobienia

Karol Okrasa wie, jak zrobić najlepszą mizerię. Ten smak jest nie do podrobienia

Mizeria z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym to absolutny klasyk lata. Tym niesamowicie prostym połączeniem zachwycają się pokolenia Polaków. Karol Okrasa postanowił nieco ulepszyć tradycyjny przepis na ogórkową sałatkę, dodając do niej nietypowe składniki. Według niego podbijają smak i aromat mizerii.

Karol Okrasa i jego przepis na idealną mizerię - Pyszności; Fot. Adobe Stock/YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)
Karol Okrasa i jego przepis na idealną mizerię - Pyszności; Fot. Adobe Stock/YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)

27.05.2023 | aktual.: 27.05.2023 16:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Karol Okrasa znów łamie przepisy i proponuje zupełnie nowe podejście do przyrządzenia mizerii. Okazuje się bowiem, że sałatkę, składającą się głównie z ogórków i śmietany, można udoskonalić. Okrasa porzucił tradycyjną metodę przygotowania ogórków i zaproponował zupełnie inną, dzięki której warzywa zachowają smak i chrupkość, a całość finalnie nabierze więcej smaku i aromatu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Co Karol Okrasa dodaje do mizerii?

Okrasa poleca, by najpierw przygotować sos i dopiero wtedy połączyć go z pokrojonymi ogórkami i posiekaną cebulą. Według kucharza najlepsza mizeria to ta, której składniki są przyjemnie chrupiące, dlatego ogórki kroi w nieco grubsze, trzymilimetrowe plasterki. Ponadto, co dla wielu może być nowatorskim podejściem, nie soli ich wcześniej, by pozbyć się nadmiaru wody. Dlaczego?

- Niektórzy uważają, że ogórki powinny być wysolone, żeby wyciągnąć z nich wodę. Później odcedzone i dopiero wymieszane ze śmietaną (...) Ja tak nie robię (...) Moim zdaniem warzywa są po to stworzone, takie przyjemnie chrupiące i soczyste, a w szczególności ogórki gruntowe, żeby je takie zjeść, a nie odwirować z wody, w której to wodzie jest mnóstwo aromatu i podać sam miąższ - tłumaczy Karol Okrasa w nagraniu udostępnionym przez "Kuchnię Lidla" na YouTube.

Bazą sosu do mizerii Karola Okrasy jest kwaśna śmietana 18-procentowa z dodatkiem sporej ilości drobno posiekanego koperku. Kucharz doprawia sałatkę solą i pieprzem, a także cukrem, octem oraz dodaje łyżkę oleju. Jak tłumaczy, cukier przełamie kwasowość śmietany, natomiast ocet podbije aromat całości. Z kolei olej, poza tym, że jest doskonałym nośnikiem smaku, sprawi też, że mizeria finalnie nie będzie wodnista.

Mizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Mizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Mizeria Karola Okrasy. Przepis

Składniki:

  • 4 sztuki ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • łyżka cukru
  • świeży koper
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • łyżeczka octu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno koperek i połącz go w misce z kwaśną śmietaną.
  2. Dopraw sos cukrem, octem, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju.
  3. Ogórki pokrój w ok. 3-milimetrowe plastry, cebulę pokrój w kostkę.
  4. Składniki dodaj do sosu tuż przed podaniem. Wymieszaj całość i dopraw dodatkowo według uznania.
  5. Mizerię podawaj udekorowaną koperkiem.
mizeriaogórkikarol okrasa