Idealne ciasto na pierogi. Karol Okrasa łamie klasyczny przepis i pomija jeden składnik

Karol Okrasa znów łamie przepisy. Tym razem zaproponował nowatorski sposób na przygotowanie ciasta na pierogi. Jego receptura różni się od tej klasycznej, natomiast samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Sekret tkwi w doborze składników. 

ObrazekPrzepis na idealne ciasto na pierogi Karola Okrasy - Pyszności; Fot. Adobe Stock; YouTube: "NAJLEPSZE ciasto na pierogi" - Kuchni Lidla (screenshot)

Karol Okrasa szefuje warszawskiej restauracji "Platter" i jest jednym z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni. Słynie ze swojego nowatorskiego podejścia do tradycyjnej polskiej kuchni. Pielęgnuje stare przepisy, ale dodaje do nich nutkę ekstrawagancji. Jego przepis na zupę "nic" z chmurkami białka sprawił, że wiele osób ochoczo powróciło do smaków dzieciństwa, inni zaś poznali smak kuchni dawnych lat.

Tym ciastem na pierogi podbijesz podniebienia. Tak to robi Karol Okrasa

Delikatne, puszyste, mięciutkie. Idealne. Takie jest właśnie ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy. Robi się je banalnie prosto, choć przepis zaproponowany przez znanego kucharza nieco różni się od tego klasycznego. Tradycyjnie ciasto na pierogi przyrządza się z mąki, ciepłej wody i soli, opcjonalnie dodaje się żółtko jajka. Dodatek tego ostatniego składnika sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi.

W przepisie Okrasy na próżno szukać jajek. Co zatem sprawia, że ciasto na pierogi według jego receptury jest tak miękkie? Sekret tkwi w dwóch składnikach. To dodatek masła i mleka nadaje lekkości i maślanego smaku pierogom. Co więcej, w recepturze tej nie znajdziemy wody. Roztopione masło Okrasa miesza z mlekiem, całość podgrzewa, a następnie dolewa do mąki. Tutaj kucharz zwraca uwagę na to, by wcześniej ją przesiać. To sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze.

Obrazek
Ciasto na pierogi Karola Okrasy jest delikatne i miękkie - Pyszności; Fot. YouTube: "NAJLEPSZE ciasto na pierogi" - Kuchni Lidla (screenshot)

Idealne ciasto na pierogi. Przepis Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120-150 ml mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Rozpuść masło w rondelku i dodaj mleko. Podgrzej całość na małym ogniu.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej szczyptę soli. Pomału dolewaj do mąki podgrzane mleko z masłem, delikatnie wyrabiając ciasto dłonią bądź drewnianą łyżką.
  3. Kiedy składniki połączą się, przejdź do wyrabiania ciasta na stole/stolnicy. Finalnie powinno być miękkie i elastyczne.
  4. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto straci temperaturę. Możesz je jednak wrzucić do lodówki na 15-20 minut zawinięte w folię.
  5. Po tym czasie podziel przygotowane ciasto na mniejsze części. Każdą z nich dobrze rozwałkuj na blacie podsypanym niewielką ilością mąki.
  6. Z płatów ciasta powycinaj koła, nałóż na nie farsz i ulep w kształt pierogów.

Zobacz także nasz przepis na zupełnie inne, ale równie pyszne drożdżowe pierogi z nieziemskim farszem: 

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione