Idealne ciasto na pierogi. Karol Okrasa łamie klasyczny przepis i pomija jeden składnik

Karol Okrasa znów łamie przepisy. Tym razem zaproponował nowatorski sposób na przygotowanie ciasta na pierogi. Jego receptura różni się od tej klasycznej, natomiast samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Sekret tkwi w doborze składników. 

ObrazekPrzepis na idealne ciasto na pierogi Karola Okrasy - Pyszności; Fot. Adobe Stock; YouTube: "NAJLEPSZE ciasto na pierogi" - Kuchni Lidla (screenshot)

Karol Okrasa szefuje warszawskiej restauracji "Platter" i jest jednym z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni. Słynie ze swojego nowatorskiego podejścia do tradycyjnej polskiej kuchni. Pielęgnuje stare przepisy, ale dodaje do nich nutkę ekstrawagancji. Jego przepis na zupę "nic" z chmurkami białka sprawił, że wiele osób ochoczo powróciło do smaków dzieciństwa, inni zaś poznali smak kuchni dawnych lat.

Tym ciastem na pierogi podbijesz podniebienia. Tak to robi Karol Okrasa

Delikatne, puszyste, mięciutkie. Idealne. Takie jest właśnie ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy. Robi się je banalnie prosto, choć przepis zaproponowany przez znanego kucharza nieco różni się od tego klasycznego. Tradycyjnie ciasto na pierogi przyrządza się z mąki, ciepłej wody i soli, opcjonalnie dodaje się żółtko jajka. Dodatek tego ostatniego składnika sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi.

W przepisie Okrasy na próżno szukać jajek. Co zatem sprawia, że ciasto na pierogi według jego receptury jest tak miękkie? Sekret tkwi w dwóch składnikach. To dodatek masła i mleka nadaje lekkości i maślanego smaku pierogom. Co więcej, w recepturze tej nie znajdziemy wody. Roztopione masło Okrasa miesza z mlekiem, całość podgrzewa, a następnie dolewa do mąki. Tutaj kucharz zwraca uwagę na to, by wcześniej ją przesiać. To sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze.

Obrazek
Ciasto na pierogi Karola Okrasy jest delikatne i miękkie - Pyszności; Fot. YouTube: "NAJLEPSZE ciasto na pierogi" - Kuchni Lidla (screenshot)

Idealne ciasto na pierogi. Przepis Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120-150 ml mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Rozpuść masło w rondelku i dodaj mleko. Podgrzej całość na małym ogniu.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej szczyptę soli. Pomału dolewaj do mąki podgrzane mleko z masłem, delikatnie wyrabiając ciasto dłonią bądź drewnianą łyżką.
  3. Kiedy składniki połączą się, przejdź do wyrabiania ciasta na stole/stolnicy. Finalnie powinno być miękkie i elastyczne.
  4. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto straci temperaturę. Możesz je jednak wrzucić do lodówki na 15-20 minut zawinięte w folię.
  5. Po tym czasie podziel przygotowane ciasto na mniejsze części. Każdą z nich dobrze rozwałkuj na blacie podsypanym niewielką ilością mąki.
  6. Z płatów ciasta powycinaj koła, nałóż na nie farsz i ulep w kształt pierogów.

Zobacz także nasz przepis na zupełnie inne, ale równie pyszne drożdżowe pierogi z nieziemskim farszem: 

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟