Idealne ciasto na pierogi. Karol Okrasa łamie klasyczny przepis i pomija jeden składnik

Karol Okrasa znów łamie przepisy. Tym razem zaproponował nowatorski sposób na przygotowanie ciasta na pierogi. Jego receptura różni się od tej klasycznej, natomiast samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Sekret tkwi w doborze składników. 

ObrazekPrzepis na idealne ciasto na pierogi Karola Okrasy - Pyszności; Fot. Adobe Stock; YouTube: "NAJLEPSZE ciasto na pierogi" - Kuchni Lidla (screenshot)

Karol Okrasa szefuje warszawskiej restauracji "Platter" i jest jednym z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni. Słynie ze swojego nowatorskiego podejścia do tradycyjnej polskiej kuchni. Pielęgnuje stare przepisy, ale dodaje do nich nutkę ekstrawagancji. Jego przepis na zupę "nic" z chmurkami białka sprawił, że wiele osób ochoczo powróciło do smaków dzieciństwa, inni zaś poznali smak kuchni dawnych lat.

Tym ciastem na pierogi podbijesz podniebienia. Tak to robi Karol Okrasa

Delikatne, puszyste, mięciutkie. Idealne. Takie jest właśnie ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy. Robi się je banalnie prosto, choć przepis zaproponowany przez znanego kucharza nieco różni się od tego klasycznego. Tradycyjnie ciasto na pierogi przyrządza się z mąki, ciepłej wody i soli, opcjonalnie dodaje się żółtko jajka. Dodatek tego ostatniego składnika sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi.

W przepisie Okrasy na próżno szukać jajek. Co zatem sprawia, że ciasto na pierogi według jego receptury jest tak miękkie? Sekret tkwi w dwóch składnikach. To dodatek masła i mleka nadaje lekkości i maślanego smaku pierogom. Co więcej, w recepturze tej nie znajdziemy wody. Roztopione masło Okrasa miesza z mlekiem, całość podgrzewa, a następnie dolewa do mąki. Tutaj kucharz zwraca uwagę na to, by wcześniej ją przesiać. To sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze.

Obrazek
Ciasto na pierogi Karola Okrasy jest delikatne i miękkie - Pyszności; Fot. YouTube: "NAJLEPSZE ciasto na pierogi" - Kuchni Lidla (screenshot)

Idealne ciasto na pierogi. Przepis Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120-150 ml mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Rozpuść masło w rondelku i dodaj mleko. Podgrzej całość na małym ogniu.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej szczyptę soli. Pomału dolewaj do mąki podgrzane mleko z masłem, delikatnie wyrabiając ciasto dłonią bądź drewnianą łyżką.
  3. Kiedy składniki połączą się, przejdź do wyrabiania ciasta na stole/stolnicy. Finalnie powinno być miękkie i elastyczne.
  4. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto straci temperaturę. Możesz je jednak wrzucić do lodówki na 15-20 minut zawinięte w folię.
  5. Po tym czasie podziel przygotowane ciasto na mniejsze części. Każdą z nich dobrze rozwałkuj na blacie podsypanym niewielką ilością mąki.
  6. Z płatów ciasta powycinaj koła, nałóż na nie farsz i ulep w kształt pierogów.

Zobacz także nasz przepis na zupełnie inne, ale równie pyszne drożdżowe pierogi z nieziemskim farszem: 

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny