Po jedzeniu chce ci się spać? Zanany dietetyk nie ma dobrych wieści

Po posiłku, zamiast napływu energii czujesz potrzebę ucięcia sobie drzemki? Jest kilka czynników, które mogą mieć wpływ na to, że po jedzeniu pojawia się uczucie senności. Sporo wyjaśnia dietetyk kliniczny Michał Wrzosek w jednym z nagrań wideo opublikowanym w social mediach. W kilka sekund wytłumaczył, dlaczego po jedzeniu chce się spać.

ObrazekInstagram/Michał Wrzosek

Michał Wrzosek wziął na tapet (zapewne dla wielu uciążliwy) problem uczucia senności po posiłku. Wszak jedzenie powinno dawać energię, a nie ją odbierać. To, że po np. obiedzie chce się spać, jest często spotykanym zjawiskiem i wynika po części z tego, kiedy konsumujemy i co. Powszechnie wiadomo też, że po posiłku zwiększa się ilość krwi, która jest kierowana do jelit. Jednocześnie mniejsza jej ilość trafia do ośrodkowego układu nerwowego, co w konsekwencji prowadzi do senności. Co jeszcze odpowiada za uczucie "ciężkiej powieki" po jedzeniu?

Dlaczego po jedzeniu chce się spać?

Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny wyjaśnił, skąd bierze się - doskonale znane wielu osobom - uczucie senności po zjedzonym posiłku. Dlaczego zamiast pobudzać, dawać energię, jedzenie sprawia, że powieki stają się cięższe i nie ma nawet mowy o dalszym funkcjonowaniu bez drzemki? Wrzosek jako pierwszego winowajcę takiego stanu rzeczy wskazał tryptofan.

W organizmie z tryptofanu powstaje melatonina, czyli związek o działaniu nasennym - tłumaczy Michał Wrzosek w wideo opublikowanym na YouTube.

Czym jest tryptofan? To aminokwas, który zwiększa pozytywny nastrój oraz poprawia jakość snu. Najczęściej spotykany jest w roślinach strączkowych, nabiale i rybach. Bogatym źródłem jest również chude mięso, pestki dyni i jaja. Tryptofan bierze udział w procesie wytwarzania melatoniny - hormonu produkowanego w szyszynce, którego rolą jest regulowanie dobowego rytmu snu i czuwania.

Obrazek
Po obiedzie chce ci się spać? Zobacz, dlaczego tak jest - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Co jeszcze stoi za tym, że po zjedzeniu posiłku chce się spać?

Zaobserwowano, że posiłek, a w szczególności glukoza, hamuje wydzielanie hormonu odpowiadającego za utrzymanie organizmu w stanie czuwania - dodaje Wrzosek.

Mowa konkretnie o oreksynie. Oreksyna reguluje pobudzenie, czujność (np. narkolepsja jest spowodowana niedoborem oreksyny), apetyt oraz poprawia nastrój. Hormon ten zwiększa temperaturę ciała, przyspiesza metabolizm i konsumpcję tlenu (nadmierne odczuwanie zimna może być spowodowane niedoborem oreksyny). Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiego jej poziomu w organizmie jest uregulowanie poziomu cukru we krwi.

Jak dodaje Wrzosek, chęć ucięcia sobie drzemki po obiedzie może być spowodowana również tym, że kiedy jemy najczęściej, czyli po południu, następuje spadek poziomu kortyzolu, który ma działanie pobudzające. Kortyzol jest znany jako "hormon stresu" lub stymulator motywacji, ponieważ jego podwyższone stężenie wpływa na pobudzenie człowieka do działania.

Zobacz także trzy przepisy na obiady ze słoika. Szybkie, sycące i smaczne!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej