Dodaj do purée zamiast masła. Stanie się obłędnie kremowe i jeszcze smaczniejsze

Stawiamy dolary przeciw orzechom, że tak dobrego purée jeszcze nie jadłeś, a jego kremowej konsystencji nie zapomnisz do końca życia. Sekret tkwi w wykorzystaniu pewnego popularnego francuskiego produktu spożywczego. Lepiej wykorzystać ten sposób już teraz, bo niedługo może się to stać niemożliwe!

Dodaj do purée zamiast masła. Stanie się obłędnie kremowe i jeszcze smaczniejszePurée ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem. Smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Canva | etorres69
SKOMENTUJ

Istnieją dwie kategorie ludzi przepadających za ziemniakami. Ci, którzy wolą serwować je w kawałkach, a także ci, którzy ponad wszystko cenią sobie purée. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to mamy dziś dla ciebie smakowity kąsek w postaci ciekawego triku. Takiego, dzięki któremu twoje purée stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej kremowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste. Efekt końcowy od razu przyciąga oko

Patent, którym chcemy się z tobą podzielić, polega na zastąpieniu masła francuskim serem camembert. Jakiś czas temu pisaliśmy tu o niepokojących wieściach dobiegających z Francji, według których oryginalny camembert może niedługo być już nie do zdobycia. To chyba wystarczający powód, żeby wspomniany trik wcielić w życie już dzisiaj, prawda?

Poniżej prezentujemy przepis na purée z camembertem, który sprawdziliśmy i możemy polecić go z czystym sumieniem. Pięć słów: to jest po prostu pyszne. Zamierzamy wracać do tej receptury regularnie — póki jeszcze można!

Kremowe purée ziemniaczane z serem camembert

Składniki:

Ser camembert sprawi, że purée będzie jeszcze bardziej kremowe
Ser camembert sprawi, że purée będzie jeszcze bardziej kremowe © Canva | gorchittza2012

Sposób przygotowania:

  1. Ser powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego najpierw wyjmij go z lodówki, obierz z białej skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Również mleko wystaw już z chłodziarki. Możesz je nawet lekko podgrzać w garnuszku.
  2. Następnie obierz ziemniaki, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź dokładnie z wody. Dodaj do nich pokrojony francuski ser i wlej mleko.
  4. Ugnieć składniki tłuczkiem. Powstała masa powinna mieć jednolitą, aksamitną konsystencję. Dodaj przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową i — jeśli jest taka potrzeba — sól. Raz jeszcze wymieszaj. Tak powstaje idealny dodatek obiadowy, chociaż jest on w zasadzie tak smaczny, że można go jeść nawet samego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia