PrzepisProste przepisyDodaj do purée zamiast masła. Stanie się obłędnie kremowe i jeszcze smaczniejsze

Dodaj do purée zamiast masła. Stanie się obłędnie kremowe i jeszcze smaczniejsze

Stawiamy dolary przeciw orzechom, że tak dobrego purée jeszcze nie jadłeś, a jego kremowej konsystencji nie zapomnisz do końca życia. Sekret tkwi w wykorzystaniu pewnego popularnego francuskiego produktu spożywczego. Lepiej wykorzystać ten sposób już teraz, bo niedługo może się to stać niemożliwe!

Purée ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem. Smakuje doskonale
Purée ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem. Smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Canva | etorres69

20.02.2024 | aktual.: 20.02.2024 11:45

Istnieją dwie kategorie ludzi przepadających za ziemniakami. Ci, którzy wolą serwować je w kawałkach, a także ci, którzy ponad wszystko cenią sobie purée. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to mamy dziś dla ciebie smakowity kąsek w postaci ciekawego triku. Takiego, dzięki któremu twoje purée stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej kremowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patent, którym chcemy się z tobą podzielić, polega na zastąpieniu masła francuskim serem camembert. Jakiś czas temu pisaliśmy tu o niepokojących wieściach dobiegających z Francji, według których oryginalny camembert może niedługo być już nie do zdobycia. To chyba wystarczający powód, żeby wspomniany trik wcielić w życie już dzisiaj, prawda?

Poniżej prezentujemy przepis na purée z camembertem, który sprawdziliśmy i możemy polecić go z czystym sumieniem. Pięć słów: to jest po prostu pyszne. Zamierzamy wracać do tej receptury regularnie — póki jeszcze można!

Kremowe purée ziemniaczane z serem camembert

Składniki:

Ser camembert sprawi, że purée będzie jeszcze bardziej kremowe
Ser camembert sprawi, że purée będzie jeszcze bardziej kremowe© Canva | gorchittza2012

Sposób przygotowania:

  1. Ser powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego najpierw wyjmij go z lodówki, obierz z białej skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Również mleko wystaw już z chłodziarki. Możesz je nawet lekko podgrzać w garnuszku.
  2. Następnie obierz ziemniaki, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź dokładnie z wody. Dodaj do nich pokrojony francuski ser i wlej mleko.
  4. Ugnieć składniki tłuczkiem. Powstała masa powinna mieć jednolitą, aksamitną konsystencję. Dodaj przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową i — jeśli jest taka potrzeba — sól. Raz jeszcze wymieszaj. Tak powstaje idealny dodatek obiadowy, chociaż jest on w zasadzie tak smaczny, że można go jeść nawet samego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pureepuree ziemniaczaneprzepis
Wybrane dla Ciebie