PrzepisProste przepisyDodaj do purée zamiast masła. Stanie się obłędnie kremowe i jeszcze smaczniejsze

Dodaj do purée zamiast masła. Stanie się obłędnie kremowe i jeszcze smaczniejsze

Purée ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem. Smakuje doskonale
Purée ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem. Smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Canva | etorres69
20.02.2024 11:32, aktualizacja: 20.02.2024 11:45

Stawiamy dolary przeciw orzechom, że tak dobrego purée jeszcze nie jadłeś, a jego kremowej konsystencji nie zapomnisz do końca życia. Sekret tkwi w wykorzystaniu pewnego popularnego francuskiego produktu spożywczego. Lepiej wykorzystać ten sposób już teraz, bo niedługo może się to stać niemożliwe!

Istnieją dwie kategorie ludzi przepadających za ziemniakami. Ci, którzy wolą serwować je w kawałkach, a także ci, którzy ponad wszystko cenią sobie purée. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, to mamy dziś dla ciebie smakowity kąsek w postaci ciekawego triku. Takiego, dzięki któremu twoje purée stanie się jeszcze smaczniejsze i bardziej kremowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patent, którym chcemy się z tobą podzielić, polega na zastąpieniu masła francuskim serem camembert. Jakiś czas temu pisaliśmy tu o niepokojących wieściach dobiegających z Francji, według których oryginalny camembert może niedługo być już nie do zdobycia. To chyba wystarczający powód, żeby wspomniany trik wcielić w życie już dzisiaj, prawda?

Poniżej prezentujemy przepis na purée z camembertem, który sprawdziliśmy i możemy polecić go z czystym sumieniem. Pięć słów: to jest po prostu pyszne. Zamierzamy wracać do tej receptury regularnie — póki jeszcze można!

Kremowe purée ziemniaczane z serem camembert

Składniki:

Ser camembert sprawi, że purée będzie jeszcze bardziej kremowe
Ser camembert sprawi, że purée będzie jeszcze bardziej kremowe© Canva | gorchittza2012

Sposób przygotowania:

  1. Ser powinien mieć temperaturę pokojową, dlatego najpierw wyjmij go z lodówki, obierz z białej skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Również mleko wystaw już z chłodziarki. Możesz je nawet lekko podgrzać w garnuszku.
  2. Następnie obierz ziemniaki, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź dokładnie z wody. Dodaj do nich pokrojony francuski ser i wlej mleko.
  4. Ugnieć składniki tłuczkiem. Powstała masa powinna mieć jednolitą, aksamitną konsystencję. Dodaj przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową i — jeśli jest taka potrzeba — sól. Raz jeszcze wymieszaj. Tak powstaje idealny dodatek obiadowy, chociaż jest on w zasadzie tak smaczny, że można go jeść nawet samego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także