Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Chlebek grzybowy to pyszny, wytrawny keks, którym zachwycisz wszystkich gości. Zaskakuje aromatem i smakiem, a po pokrojeniu na kawałki zamienia się w apetyczną dekorację stołu.
Chlebki bananowe znają wszyscy, ale ten z grzybami zdecydowanie bije je na głowę. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkościami, a na imprezę chcą przygotować coś innego niż odrywany chlebek z ziołami i mozzarellą. W niepozornym keksie skrywają się pieczarki, grzybki shimeji, francuski ser comte oraz orzechy. Aromat tego pieczywa czuć w całym domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chlebek grzybowy z serem i orzechami
Szukasz prostego, ale efektownego przepisu, który wzbudzi zachwyt nawet najbardziej wybrednych gości? Słony, wytrawny keks to najlepszy wybór. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Połączenie klasycznej bazy z aromatycznymi grzybami, wyrazistym serem, świeżą pietruszką i chrupiącymi orzechami włoskimi rozkocha w sobie niejedno podniebienie. W chlebku grzybowym dzieje się dużo, ale wszystko wspaniale ze sobą współgra.
Jeśli nie znajdziesz tego francuskiego sera w sklepie, możesz sięgnąć po zamiennik. Sprawdzi się tutaj , emmental czy też raclette. Możesz również eksperymentować z cheddarem, goudą lub parmezanem.
Składniki:
- 20 g masła,
- 150 g mini pieczarek,
- 150 g shimeji,
- 3 jajka,
- 1 szczypta soli,
- 180 g mąki pełnoziarnistej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 120 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 80 g sera comte,
- 80 g orzechów włoskich,
- ⅓ szklanki natki pietruszki posiekanej
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Krok 1. Małe pieczarki oczyść i przekrój na połówki. Podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z grzybkami shimeji, aż się zarumienią.
Krok 2. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wbij jajka, dodaj sól i zmiksuj na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę, rozczyn drożdżowy i połącz, aż masa będzie gładka.
Krok 3. Do masy dodaj podsmażone grzyby, starty ser, posiekane orzechy włoskie oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.
Krok 4. Upieczony i przestudzony chlebek pokrój na kromki. Smacznego!