Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Chlebek grzybowy to pyszny, wytrawny keks, którym zachwycisz wszystkich gości. Zaskakuje aromatem i smakiem, a po pokrojeniu na kawałki zamienia się w apetyczną dekorację stołu.

Chlebek grzybowy jest pełen smaku i aromatuChlebek grzybowy jest pełen smaku i aromatu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Chlebki bananowe znają wszyscy, ale ten z grzybami zdecydowanie bije je na głowę. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkościami, a na imprezę chcą przygotować coś innego niż odrywany chlebek z ziołami i mozzarellą. W niepozornym keksie skrywają się pieczarki, grzybki shimeji, francuski ser comte oraz orzechy. Aromat tego pieczywa czuć w całym domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Chlebek grzybowy z serem i orzechami

Szukasz prostego, ale efektownego przepisu, który wzbudzi zachwyt nawet najbardziej wybrednych gości? Słony, wytrawny keks to najlepszy wybór. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Połączenie klasycznej bazy z aromatycznymi grzybami, wyrazistym serem, świeżą pietruszką i chrupiącymi orzechami włoskimi rozkocha w sobie niejedno podniebienie. W chlebku grzybowym dzieje się dużo, ale wszystko wspaniale ze sobą współgra.

Jeśli nie znajdziesz tego francuskiego sera w sklepie, możesz sięgnąć po zamiennik. Sprawdzi się tutaj , emmental czy też raclette. Możesz również eksperymentować z cheddarem, goudą lub parmezanem.

Składniki:

  • 20 g masła,
  • 150 g mini pieczarek,
  • 150 g shimeji,
  • 3 jajka,
  • 1 szczypta soli,
  • 180 g mąki pełnoziarnistej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 120 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 80 g sera comte,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • ⅓ szklanki natki pietruszki posiekanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Krok 1. Małe pieczarki oczyść i przekrój na połówki. Podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z grzybkami shimeji, aż się zarumienią.

Smażone grzyby
Smażone grzyby © Pyszności

Krok 2. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wbij jajka, dodaj sól i zmiksuj na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę, rozczyn drożdżowy i połącz, aż masa będzie gładka.

Ciasto na chlebek będzie gęste
Ciasto na chlebek będzie gęste © Pyszności

Krok 3. Do masy dodaj podsmażone grzyby, starty ser, posiekane orzechy włoskie oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.

Wyrośnięty chlebek z grzybami i orzechami
Wyrośnięty chlebek z grzybami i orzechami © Pyszności

Krok 4. Upieczony i przestudzony chlebek pokrój na kromki. Smacznego!

Pyszny chlebek z grzybami i chrupiącymi orzechami włoskimi
Pyszny chlebek z grzybami i chrupiącymi orzechami włoskimi © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają