Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Chlebek grzybowy to pyszny, wytrawny keks, którym zachwycisz wszystkich gości. Zaskakuje aromatem i smakiem, a po pokrojeniu na kawałki zamienia się w apetyczną dekorację stołu.

Chlebek grzybowy jest pełen smaku i aromatuChlebek grzybowy jest pełen smaku i aromatu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Chlebki bananowe znają wszyscy, ale ten z grzybami zdecydowanie bije je na głowę. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkościami, a na imprezę chcą przygotować coś innego niż odrywany chlebek z ziołami i mozzarellą. W niepozornym keksie skrywają się pieczarki, grzybki shimeji, francuski ser comte oraz orzechy. Aromat tego pieczywa czuć w całym domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Chlebek grzybowy z serem i orzechami

Szukasz prostego, ale efektownego przepisu, który wzbudzi zachwyt nawet najbardziej wybrednych gości? Słony, wytrawny keks to najlepszy wybór. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Połączenie klasycznej bazy z aromatycznymi grzybami, wyrazistym serem, świeżą pietruszką i chrupiącymi orzechami włoskimi rozkocha w sobie niejedno podniebienie. W chlebku grzybowym dzieje się dużo, ale wszystko wspaniale ze sobą współgra.

Jeśli nie znajdziesz tego francuskiego sera w sklepie, możesz sięgnąć po zamiennik. Sprawdzi się tutaj , emmental czy też raclette. Możesz również eksperymentować z cheddarem, goudą lub parmezanem.

Składniki:

  • 20 g masła,
  • 150 g mini pieczarek,
  • 150 g shimeji,
  • 3 jajka,
  • 1 szczypta soli,
  • 180 g mąki pełnoziarnistej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 120 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 80 g sera comte,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • ⅓ szklanki natki pietruszki posiekanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Krok 1. Małe pieczarki oczyść i przekrój na połówki. Podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z grzybkami shimeji, aż się zarumienią.

Smażone grzyby
Smażone grzyby © Pyszności

Krok 2. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wbij jajka, dodaj sól i zmiksuj na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę, rozczyn drożdżowy i połącz, aż masa będzie gładka.

Ciasto na chlebek będzie gęste
Ciasto na chlebek będzie gęste © Pyszności

Krok 3. Do masy dodaj podsmażone grzyby, starty ser, posiekane orzechy włoskie oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.

Wyrośnięty chlebek z grzybami i orzechami
Wyrośnięty chlebek z grzybami i orzechami © Pyszności

Krok 4. Upieczony i przestudzony chlebek pokrój na kromki. Smacznego!

Pyszny chlebek z grzybami i chrupiącymi orzechami włoskimi
Pyszny chlebek z grzybami i chrupiącymi orzechami włoskimi © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości