Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa
Odrywany chlebek świetnie smakuje jeszcze przed całkowitym wystudzeniem oraz na zimno, więc znakomicie sprawdzi się na imprezowym stole. Znika w mgnieniu oka, bo każdy chce załapać się na kawałeczek. Aromatyczne masło z pietruszką i pieczonym czosnkiem to strzał w dziesiątkę.
17.11.2024 12:42
Odrywany chlebek to hit każdej imprezy, a w wersji z serem zdecydowanie bije na głowę klasyczny przepis. Jest mięciutki, delikatny i bardzo maślany. Doskonale sprawdza się w roli przekąski lub na kolację. Sekretem idealnego masła jest upieczony czosnek. Staje się on kremowy i delikatniejszy w smaku, dzięki czemu idealnie komponuje się z masłem i pietruszką. Nie znam lepsze przekąski na imprezę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odrywany chlebek z masłem i serem
Gdy tylko pierwszy kęs chlebka trafia do ust gości, słychać tylko pełne zachwytu westchnienia. To najlepszy dowód na to, że nie potrzeba wcale wielu składników czy skomplikowanych przepisów, by oczarować gości.
Dzięki serowi, który się rozpływa podczas pieczenia, każdy kęs jest niezwykle soczysty i aromatyczny, a złocista, chrupiąca skórka stanowi doskonały kontrast dla miękkiego wnętrza. Ta prosta przekąska nigdy się nie znudzi.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 20 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 30 g miękkiego masła.
Reszta składników:
- 2 główki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mąkę pszenną przesiej do miski. Zrób w niej wgłębienie i dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz ciepłe mleko. Połącz składniki i odstaw na 20 minut.
Krok 2. Po tym czasie przełóż ciasto do miski, dodaj sól oraz jajko i zacznij wyrabiać ciasto, dorzucając w międzyczasie również miękkie masło. Gdy będzie gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 3. Na folii aluminiowej połóż dwie główki czosnku, polej je oliwą i zawiń. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Podczas pieczenia ząbki czosnku zmiękczają, stają się bardziej kremowe i nabierają słodkiego, karmelizowanego aromatu.
Krok 4. Przygotuj natkę pietruszki. Listki od grubej łodygi najłatwiej jest oddzielić przeciągając je przez sitko.
Krok 5. Natkę posiekaj i połącz z wyciśniętym z łupiny upieczonym czosnkiem, miękkim masłem.
Krok 6. Blat podsyp mąką i przełóż wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj je na duży prostokąt i posmaruj przygotowanym masłem z czosnkiem i pietruszką. Posyp całość startym serem. Podziel na prostokąty. Najłatwiej zrobić to nożykiem do pizzy.
Krok 7. Bierz kilka kawałków, układaj je jeden na drugim i wkładaj pionowo do keksówki o wymiarach ok. 10 cm x 30 cm. Powtarzaj czynność, aż ciasto się skończy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut.
Krok 8. Po tym czasie chlebek jest już gotowy do odrywania, dzielenia się i zajadania. Smacznego!