Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Odrywany chlebek świetnie smakuje jeszcze przed całkowitym wystudzeniem oraz na zimno, więc znakomicie sprawdzi się na imprezowym stole. Znika w mgnieniu oka, bo każdy chce załapać się na kawałeczek. Aromatyczne masło z pietruszką i pieczonym czosnkiem to strzał w dziesiątkę.

Chlebek z serem odrywanyChlebek z serem odrywany
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Odrywany chlebek to hit każdej imprezy, a w wersji z serem zdecydowanie bije na głowę klasyczny przepis. Jest mięciutki, delikatny i bardzo maślany. Doskonale sprawdza się w roli przekąski lub na kolację. Sekretem idealnego masła jest upieczony czosnek. Staje się on kremowy i delikatniejszy w smaku, dzięki czemu idealnie komponuje się z masłem i pietruszką. Nie znam lepsze przekąski na imprezę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Odrywany chlebek z masłem i serem

Gdy tylko pierwszy kęs chlebka trafia do ust gości, słychać tylko pełne zachwytu westchnienia. To najlepszy dowód na to, że nie potrzeba wcale wielu składników czy skomplikowanych przepisów, by oczarować gości.

Dzięki serowi, który się rozpływa podczas pieczenia, każdy kęs jest niezwykle soczysty i aromatyczny, a złocista, chrupiąca skórka stanowi doskonały kontrast dla miękkiego wnętrza. Ta prosta przekąska nigdy się nie znudzi.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 20 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 30 g miękkiego masła.

Reszta składników:

  • 2 główki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesiej do miski. Zrób w niej wgłębienie i dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz ciepłe mleko. Połącz składniki i odstaw na 20 minut.

Ciasto gotowe do wyrastania
Ciasto gotowe do wyrastania © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie przełóż ciasto do miski, dodaj sól oraz jajko i zacznij wyrabiać ciasto, dorzucając w międzyczasie również miękkie masło. Gdy będzie gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto drożdżowe na chlebek
Ciasto drożdżowe na chlebek © Pyszności

Krok 3. Na folii aluminiowej połóż dwie główki czosnku, polej je oliwą i zawiń. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Podczas pieczenia ząbki czosnku zmiękczają, stają się bardziej kremowe i nabierają słodkiego, karmelizowanego aromatu.

Pieczenie czosnku
Pieczenie czosnku © Pyszności

Krok 4. Przygotuj natkę pietruszki. Listki od grubej łodygi najłatwiej jest oddzielić przeciągając je przez sitko.

Natka pietruszki
Natka pietruszki © Pyszności

Krok 5. Natkę posiekaj i połącz z wyciśniętym z łupiny upieczonym czosnkiem, miękkim masłem.

Masło czosnkowo-ziołowe
Masło czosnkowo-ziołowe © Pyszności

Krok 6. Blat podsyp mąką i przełóż wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj je na duży prostokąt i posmaruj przygotowanym masłem z czosnkiem i pietruszką. Posyp całość startym serem. Podziel na prostokąty. Najłatwiej zrobić to nożykiem do pizzy.

Ciasto na chlebek odrywany
Ciasto na chlebek odrywany © Pyszności

Krok 7. Bierz kilka kawałków, układaj je jeden na drugim i wkładaj pionowo do keksówki o wymiarach ok. 10 cm x 30 cm. Powtarzaj czynność, aż ciasto się skończy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut.

Odrywany chlebek
Odrywany chlebek © Pyszności

Krok 8. Po tym czasie chlebek jest już gotowy do odrywania, dzielenia się i zajadania. Smacznego!

Odrywany chlebek ziołowy
Odrywany chlebek ziołowy © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości