Dodaj liście laurowe do gotujących się jabłek. Pij przed snem, a poprawisz wzrok i schudniesz

Liście laurowe mają mnóstwo zalet. Oprócz tego, że bez nich nie ugotujemy rosołu i nie zrobimy niektórych dań, to jeszcze możemy wykorzystać je do taniej aromaterapii. Niektórzy wykorzystują je do oczyszczania przestrzeni ze złej energii. Liście laurowe sprawdzą się również jako składnik różnych mikstur. Dzięki nim wesprzemy organizm w walce z infekcjami, a do tego schudniemy.

Liście lauroweLiście laurowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Połączenie liści laurowych z jabłkiem może wydawać się osobliwe. Większości z nas nie mieści się to zapewne w głowie. Okazuje się jednak, że ten duet czyni cuda. Dlaczego? Na początku przyjrzyjmy się właściwościom tych dwóch składników. Lista jest naprawdę bardzo długa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Czy warto łączyć jabłka i liście laurowe?

Liść laurowy jest źródłem witamin A, C oraz tych z grupy B, a także minerałów (żelazo, potas, selen, magnez i cynk). Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Iranie są zdanie, że wawrzyn pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej. Ma też działanie antystresowe i wspiera odporność. Czy warto połączyć ten składnik z jabłkiem? Odpowiedź brzmi: tak. Te dwa produkty wzbogacą się wzajemnie. Jabłka zawierają fitoskładniki, które dobrze radzą sobie z wolnymi rodnikami. Mało tego, owoce wspomagają też wzrok.

Jak zrobić prozdrowotną miksturę z liści laurowych oraz jabłek?

Składniki:

  • 4 suszone liście laurowe
  • 1 jabłko
  • litr wody
  • 1 laska cynamonu.
Liście laurowe
Liście laurowe © PickPik

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od umycia jabłka, następnie przekrój go na cztery części. Wyciągnij gniazda nasienne i wszystkie nasiona.
  2. Zagotuj wodę w garnku. Od razu po tym wrzuć do niej kilka liści laurowych. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Włóż do wody jabłka oraz laskę cynamonu. Miksturę gotuj jeszcze przez 10 minut pod przykryciem.
  4. Przecedź napój przez sitko.

Napar z liści laurowych i jabłkach pij przed snem. Co ważne: kuracja powinna trwać najdłużej dwa tygodnie. Musisz też obserwować swój organizm, jeśli zauważysz coś niepokojącego odstaw miksturę i udaj się do lekarza. Mikstur z wawrzynu powinny unikać na przykład kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Jeśli stosujesz leki zakrzepowe lub na cukrzyce, skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione