Dodaj liście laurowe do gotujących się jabłek. Pij przed snem, a poprawisz wzrok i schudniesz

Liście laurowe mają mnóstwo zalet. Oprócz tego, że bez nich nie ugotujemy rosołu i nie zrobimy niektórych dań, to jeszcze możemy wykorzystać je do taniej aromaterapii. Niektórzy wykorzystują je do oczyszczania przestrzeni ze złej energii. Liście laurowe sprawdzą się również jako składnik różnych mikstur. Dzięki nim wesprzemy organizm w walce z infekcjami, a do tego schudniemy.

Liście lauroweLiście laurowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Połączenie liści laurowych z jabłkiem może wydawać się osobliwe. Większości z nas nie mieści się to zapewne w głowie. Okazuje się jednak, że ten duet czyni cuda. Dlaczego? Na początku przyjrzyjmy się właściwościom tych dwóch składników. Lista jest naprawdę bardzo długa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Czy warto łączyć jabłka i liście laurowe?

Liść laurowy jest źródłem witamin A, C oraz tych z grupy B, a także minerałów (żelazo, potas, selen, magnez i cynk). Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Iranie są zdanie, że wawrzyn pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej. Ma też działanie antystresowe i wspiera odporność. Czy warto połączyć ten składnik z jabłkiem? Odpowiedź brzmi: tak. Te dwa produkty wzbogacą się wzajemnie. Jabłka zawierają fitoskładniki, które dobrze radzą sobie z wolnymi rodnikami. Mało tego, owoce wspomagają też wzrok.

Jak zrobić prozdrowotną miksturę z liści laurowych oraz jabłek?

Składniki:

  • 4 suszone liście laurowe
  • 1 jabłko
  • litr wody
  • 1 laska cynamonu.
Liście laurowe
Liście laurowe © PickPik

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od umycia jabłka, następnie przekrój go na cztery części. Wyciągnij gniazda nasienne i wszystkie nasiona.
  2. Zagotuj wodę w garnku. Od razu po tym wrzuć do niej kilka liści laurowych. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Włóż do wody jabłka oraz laskę cynamonu. Miksturę gotuj jeszcze przez 10 minut pod przykryciem.
  4. Przecedź napój przez sitko.

Napar z liści laurowych i jabłkach pij przed snem. Co ważne: kuracja powinna trwać najdłużej dwa tygodnie. Musisz też obserwować swój organizm, jeśli zauważysz coś niepokojącego odstaw miksturę i udaj się do lekarza. Mikstur z wawrzynu powinny unikać na przykład kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Jeśli stosujesz leki zakrzepowe lub na cukrzyce, skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy