Owoc, który przypomina limonkę. W Polsce mało kto w ogóle o nim słyszał, a to ogromna strata

Mamoncillo to egzotyczny owoc, który rośnie w Ameryce Południowej i Środkowej oraz na Karaibach. Wyglądem przypomina limonkę, ale jego smak jest zupełnie inny. Jest to połączenie słodyczy, goryczy i kwaśności. Mamoncillo ma również wiele właściwości prozdrowotnych.

Tropikalny owoc mamoncilloTropikalny owoc mamoncillo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Egzotyczne owoce zawsze cieszą się dużą ciekawością. W dzisiejszych czasach większość z nich jest dostępna w niemal każdym hipermarkecie, ale istnieją odmiany, o których wciąż wiemy niewiele. Jednym z takich tajemniczych owoców jest mamoncillo, znany również jako cotoperí lub mamon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

To małe, egzotyczne drzewo, które rośnie w Ameryce Południowej, Środkowej i na Karaibach. Jego owoce rosną w podłużnych kiściach i wyglądem przypominają limonki. Jednak smak mamoncillo jest zupełnie inny, a roślina ta skrywa wiele zdrowotnych właściwości.

Słodko-gorzki smak mamoncillo

Owoce mamoncillo mają średnicę około 2-4 centymetrów. Ich miąższ jest pomarańczowy i galaretowaty, a w środku znajduje się jedna lub dwie pestki. Dojrzałe owoce mają słodko-gorzki smak, określany jako "słodki z twistem".

Właściwości prozdrowotne mamoncillo

Mamoncillo jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, resweratrol, który ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także żelazo i fosfor, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Badania sugerują, że resweratrol obecny również w winogronach może pomóc w ochronie serca przed różnymi schorzeniami. Mamoncillo może pomóc w regulowaniu pracy układu pokarmowego i jest polecany osobom cierpiącym na zaparcia, choć trzeba uważać, aby nie przesadzić z ilością owoców, aby uniknąć biegunek.

Jak jeść mamoncillo?

Owoce mamoncillo najlepiej jeść na surowo. Mamoncillo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można je jeść na surowo, dodawać do sałatek, deserów czy koktajli. Można również z nich zrobić dżem, sos, syrop lub likier.

Jeśli kupujemy mamoncillo, należy wybrać owoce o żółtej lub pomarańczowej skórce. Dojrzałe sztuki są miękkie w dotyku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki