Owoc, który przypomina limonkę. W Polsce mało kto w ogóle o nim słyszał, a to ogromna strata

Mamoncillo to egzotyczny owoc, który rośnie w Ameryce Południowej i Środkowej oraz na Karaibach. Wyglądem przypomina limonkę, ale jego smak jest zupełnie inny. Jest to połączenie słodyczy, goryczy i kwaśności. Mamoncillo ma również wiele właściwości prozdrowotnych.

Tropikalny owoc mamoncilloTropikalny owoc mamoncillo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Egzotyczne owoce zawsze cieszą się dużą ciekawością. W dzisiejszych czasach większość z nich jest dostępna w niemal każdym hipermarkecie, ale istnieją odmiany, o których wciąż wiemy niewiele. Jednym z takich tajemniczych owoców jest mamoncillo, znany również jako cotoperí lub mamon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

To małe, egzotyczne drzewo, które rośnie w Ameryce Południowej, Środkowej i na Karaibach. Jego owoce rosną w podłużnych kiściach i wyglądem przypominają limonki. Jednak smak mamoncillo jest zupełnie inny, a roślina ta skrywa wiele zdrowotnych właściwości.

Słodko-gorzki smak mamoncillo

Owoce mamoncillo mają średnicę około 2-4 centymetrów. Ich miąższ jest pomarańczowy i galaretowaty, a w środku znajduje się jedna lub dwie pestki. Dojrzałe owoce mają słodko-gorzki smak, określany jako "słodki z twistem".

Właściwości prozdrowotne mamoncillo

Mamoncillo jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, resweratrol, który ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także żelazo i fosfor, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Badania sugerują, że resweratrol obecny również w winogronach może pomóc w ochronie serca przed różnymi schorzeniami. Mamoncillo może pomóc w regulowaniu pracy układu pokarmowego i jest polecany osobom cierpiącym na zaparcia, choć trzeba uważać, aby nie przesadzić z ilością owoców, aby uniknąć biegunek.

Jak jeść mamoncillo?

Owoce mamoncillo najlepiej jeść na surowo. Mamoncillo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można je jeść na surowo, dodawać do sałatek, deserów czy koktajli. Można również z nich zrobić dżem, sos, syrop lub likier.

Jeśli kupujemy mamoncillo, należy wybrać owoce o żółtej lub pomarańczowej skórce. Dojrzałe sztuki są miękkie w dotyku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku