Owoc, który przypomina limonkę. W Polsce mało kto w ogóle o nim słyszał, a to ogromna strata

Mamoncillo to egzotyczny owoc, który rośnie w Ameryce Południowej i Środkowej oraz na Karaibach. Wyglądem przypomina limonkę, ale jego smak jest zupełnie inny. Jest to połączenie słodyczy, goryczy i kwaśności. Mamoncillo ma również wiele właściwości prozdrowotnych.

Tropikalny owoc mamoncilloTropikalny owoc mamoncillo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Egzotyczne owoce zawsze cieszą się dużą ciekawością. W dzisiejszych czasach większość z nich jest dostępna w niemal każdym hipermarkecie, ale istnieją odmiany, o których wciąż wiemy niewiele. Jednym z takich tajemniczych owoców jest mamoncillo, znany również jako cotoperí lub mamon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

To małe, egzotyczne drzewo, które rośnie w Ameryce Południowej, Środkowej i na Karaibach. Jego owoce rosną w podłużnych kiściach i wyglądem przypominają limonki. Jednak smak mamoncillo jest zupełnie inny, a roślina ta skrywa wiele zdrowotnych właściwości.

Słodko-gorzki smak mamoncillo

Owoce mamoncillo mają średnicę około 2-4 centymetrów. Ich miąższ jest pomarańczowy i galaretowaty, a w środku znajduje się jedna lub dwie pestki. Dojrzałe owoce mają słodko-gorzki smak, określany jako "słodki z twistem".

Właściwości prozdrowotne mamoncillo

Mamoncillo jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność, resweratrol, który ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także żelazo i fosfor, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Badania sugerują, że resweratrol obecny również w winogronach może pomóc w ochronie serca przed różnymi schorzeniami. Mamoncillo może pomóc w regulowaniu pracy układu pokarmowego i jest polecany osobom cierpiącym na zaparcia, choć trzeba uważać, aby nie przesadzić z ilością owoców, aby uniknąć biegunek.

Jak jeść mamoncillo?

Owoce mamoncillo najlepiej jeść na surowo. Mamoncillo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można je jeść na surowo, dodawać do sałatek, deserów czy koktajli. Można również z nich zrobić dżem, sos, syrop lub likier.

Jeśli kupujemy mamoncillo, należy wybrać owoce o żółtej lub pomarańczowej skórce. Dojrzałe sztuki są miękkie w dotyku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯