Deser na zimno z galaretką

W naszej kuchni powstał dziś wyjątkowy deser na zimno. Nie dość, że skrywa nietypową i ciekawą zarazem niespodziankę, to jeszcze jest w 100 % fitowy!

Obrazek
Pyszności

Masę z orzechów do naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Warstwa wewnętrzna

  1. 1 opakowanie galaretka ametystowa
  2. 150 g jeżyny
  3. 200 g borówka amerykańska
  4. 70 g czerwona porzeczka
  5. 80 g ciemne winogrono

Biała warstwa

  1. 800 ml mleczko kokosowe
  2. 2 łyżki agar agar
  3. 80 g ksylitol/erytrytol
  4. 200 g orzechy nerkowca namoczone

Biszkopt

  1. 3 szt. jajka
  2. 40 g ksylitol/erytrytol
  3. 10 g ciemne kakao
  4. 30 g mąka ryżowa

Warstwa wierzchnia

  1. 1\2 opakowanie galaretka ametystowa
  2. 100 g borówka amerykańska

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od umieszczenia owoców w formie do pieczenia. Po czym zalej całość galaretką ametystową i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj biszkopt. W tym celu ubij białka z ksylitolem. Następnie dodaj do miski: żółtka, mąkę ryżową i kakao.

Obrazek

3. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia, po czym wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Czas na mieszankę z orzechami nerkowca, którą przygotujesz przy pomocy blendera próżniowego. Umieść w urządzeniu: orzechy nerkowca, ksylitol, mleczko kokosowe i agar agar. Następnie zagotuj mieszankę na palniku.

Obrazek

5. Na ostudzonym biszkopcie umieść owoce z galaretką ametystową.

Obrazek

6. Przerwę pomiędzy biszkoptem, a mieszanką owocową wypełnij masą z orzechów nerkowca. Na wierzchu rozsyp borówki amerykańskie, po czym wstaw do lodówki do schłodzenia.

Obrazek

7. Po 30 minutach umieść na deserze ostatnią warstwę z galaretki. I chłodź po raz ostatni przez 3-4 godziny.

Obrazek

8. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀