Dodaj łyżkę do masy. Mielone wyjdą soczyste i delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz
Kotlety mielone to jedno z dań, które od razu budzi miłe wspomnienia. Przygotowane według tego przepisu przebiją nawet babciny obiad.
To klasyk polskiej kuchni, doskonale znany w wielu polskich domach. Mięsne kulki w panierce z bułki tartej kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Idealne mielone powinny być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Aby to osiągnąć, wystarczy sięgnąć po masło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę
Soczyste kotlety mielone
Mogłoby się wydawać, że zrobienie kotletów mielonych to bułka z masłem. O ile samo kulanie nie należy do trudnych zadań, o tyle po usmażeniu może okazać się, że ich wnętrze jest suche i niezbyt przyjemne. Zjeść oczywiście się da, ale co to za przyjemność serwować średniej jakości mielone?
Postaw na odpowiednie mięso. Idealnym wyborem będzie wieprzowina, zwłaszcza mielone z łopatki lub karkówki. Znajduje się w niej tłuszcz, który po usmażeniu dodaje soczystości. Warto połączyć wieprzowinę z wołowiną, by dodać więcej smaku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić mielone z jednego gatunku. Soczystości doda także namoczona w mleku i odciśnięta z nadmiaru płynu kajzerka.
Sięgnij po masło
Mój sekret idealnych mielonych tkwi jednak w jeszcze w innym dodatku. Do masy na kotlety dodaję łyżkę miękkie masła i mieszam, aby wkomponowało się w pozostałe składniki. To właśnie ono pozwala uzyskać idealnie soczysty i mięciutki środek. Na dodatek świetnie komponuje się z mięsem, dodając subtelny, lekko maślany smak.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 kajzerka,
- mleko lub bulion do namoczenia kajzerki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, majeranek do smaku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na odrobinie oleju. Przestudź.
- Kajzerkę namocz w mleku lub bulionie.
- Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawy, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę oraz miękkie masło i dokładnie wyrób masę.
- Formuj kulki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj kotlety.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią,
Gotowe mielone serwuj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić na klasyczne buraczki lub sięgnąć po inną surówką, na przykład z czerwonej kapusty. Smacznego!