Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans

Wypełnione rozpływającym się serem, rolady z mięsa mielonego to doskonały pomysł na tradycyjny obiad w nowoczesnym stylu. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, danie to z pewnością zachwyci każdego, kto zasiądzie przy stole.

Chrupiące i soczyste roladki z mięsa mielonego z seremChrupiące i soczyste roladki z mięsa mielonego z serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki kojarzą się przede wszystkim z plastrami wołowiny, najczęściej z udźca lub łopatki — to właśnie na ich bazie powstaje klasyczna rolada śląska, jedna z najbardziej znanych wersji w Polsce. Tym razem jednak użyjemy mięsa mielonego, które jest łatwe do formowania i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu danie szybko trafi na stół. Odpowiednio doprawione mięso pozostaje soczyste i delikatne, świetnie komponując się z serowym nadzieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Które mięso mielone wybrać do roladek?

Aby przygotować roladki z serem, najlepiej użyć mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny w proporcji 1:1. Taka mieszanka łączy soczystość i delikatność wieprzowiny z intensywnym smakiem wołowiny, dzięki czemu mięso ma idealną konsystencję i wyrazisty aromat. Dzięki zawartości tłuszczu, masa jest elastyczna, nie wysycha i doskonale trzyma formę. Jeśli preferujesz bardziej dietetyczną wersję, możesz wybrać mięso z indyka, choć roladki będą wtedy bardziej delikatne i mniej intensywne w smaku.

Przepis na roladki z mięsa mielonego z serem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny,
  • jajko,
  • cebula,
  • 70 g bułki tartej,
  • 100 g sera gouda,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta papryki słodkiej mielonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
  2. W dużej misce połącz mięso mielone z posiekaną cebulą i dwiema łyżkami bułki tartej.
  3. Wbij do masy jajko.
  4. Dopraw mieszankę solą, pieprzem oraz słodką papryką.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.
  6. Ser żółty pokrój na cienkie słupki, które posłużą jako nadzienie do roladek.
  7. Podziel masę mięsną na około 7 równych części.
  8. Z każdej porcji uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją, tak aby przypominała placek.
  9. Na środku umieść kawałek sera i dokładnie zlep brzegi mięsa wokół niego, tworząc podłużną roladkę, przypominającą mały kotlet mielony z nadzieniem.
  10. Upewnij się, że ser jest dobrze zamknięty w środku, aby nie wypłynął podczas smażenia.
  11. Gotowe roladki obtocz dokładnie w bułce tartej.
  12. Na patelni rozgrzej olej.
  13. Smaż roladki na średnim ogniu, obracając je, aż staną się złociste i chrupiące z zewnątrz, a w środku będą dobrze wysmażone.
  14. Proces ten zajmuje około 10–12 minut, w zależności od wielkości roladek.
  15. Po usmażeniu przełóż roladki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  16. Jedz z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami z wody i kapustą czerwoną.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat