Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans

Wypełnione rozpływającym się serem, rolady z mięsa mielonego to doskonały pomysł na tradycyjny obiad w nowoczesnym stylu. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, danie to z pewnością zachwyci każdego, kto zasiądzie przy stole.

Chrupiące i soczyste roladki z mięsa mielonego z seremChrupiące i soczyste roladki z mięsa mielonego z serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki kojarzą się przede wszystkim z plastrami wołowiny, najczęściej z udźca lub łopatki — to właśnie na ich bazie powstaje klasyczna rolada śląska, jedna z najbardziej znanych wersji w Polsce. Tym razem jednak użyjemy mięsa mielonego, które jest łatwe do formowania i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu danie szybko trafi na stół. Odpowiednio doprawione mięso pozostaje soczyste i delikatne, świetnie komponując się z serowym nadzieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Które mięso mielone wybrać do roladek?

Aby przygotować roladki z serem, najlepiej użyć mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny w proporcji 1:1. Taka mieszanka łączy soczystość i delikatność wieprzowiny z intensywnym smakiem wołowiny, dzięki czemu mięso ma idealną konsystencję i wyrazisty aromat. Dzięki zawartości tłuszczu, masa jest elastyczna, nie wysycha i doskonale trzyma formę. Jeśli preferujesz bardziej dietetyczną wersję, możesz wybrać mięso z indyka, choć roladki będą wtedy bardziej delikatne i mniej intensywne w smaku.

Przepis na roladki z mięsa mielonego z serem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny,
  • jajko,
  • cebula,
  • 70 g bułki tartej,
  • 100 g sera gouda,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta papryki słodkiej mielonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
  2. W dużej misce połącz mięso mielone z posiekaną cebulą i dwiema łyżkami bułki tartej.
  3. Wbij do masy jajko.
  4. Dopraw mieszankę solą, pieprzem oraz słodką papryką.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę.
  6. Ser żółty pokrój na cienkie słupki, które posłużą jako nadzienie do roladek.
  7. Podziel masę mięsną na około 7 równych części.
  8. Z każdej porcji uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją, tak aby przypominała placek.
  9. Na środku umieść kawałek sera i dokładnie zlep brzegi mięsa wokół niego, tworząc podłużną roladkę, przypominającą mały kotlet mielony z nadzieniem.
  10. Upewnij się, że ser jest dobrze zamknięty w środku, aby nie wypłynął podczas smażenia.
  11. Gotowe roladki obtocz dokładnie w bułce tartej.
  12. Na patelni rozgrzej olej.
  13. Smaż roladki na średnim ogniu, obracając je, aż staną się złociste i chrupiące z zewnątrz, a w środku będą dobrze wysmażone.
  14. Proces ten zajmuje około 10–12 minut, w zależności od wielkości roladek.
  15. Po usmażeniu przełóż roladki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  16. Jedz z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami z wody i kapustą czerwoną.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀