Najgorszy błąd przy smażeniu mięsa mielonego. Dlatego wychodzi twarde, suche i zbite

Z zewnątrz wygląda okej, ale w środku? Szara klucha. Tak kończy się smażenie mięsa mielonego bez znajomości podstawowych zasad. A przecież to składnik, który króluje w naszych kuchniach. Wystarczy drobna zmiana podejścia, by odkryć jego prawdziwy potencjał.

Jak smażyć mielone?Jak smażyć mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięso mielone może być soczyste, aromatyczne i lekko chrupiące. Może, ale tylko wtedy, gdy wiemy, jak smażyć mięso mielone z głową. Alex, twórca kulinarnego kontentu na TikToku (@cookeslashheat), w krótkim, ale konkretnym filmie obnaża błędy, które popełnia większość z nas. Nie chodzi o przyprawy czy marynaty. Klucz to cierpliwość i technika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Jak smażyć mięso?

Jednym z największych błędów jest przerywanie smażenia w momencie, gdy mięso traci różowy kolor. Wydaje się gotowe, ale to dopiero początek. Prawdziwy smak rodzi się wtedy, gdy zaczynają pojawiać się ciemniejsze, zbrązowiałe fragmenty. To znak, że zaszła reakcja Maillarda, czyli proces, w którym cukry i białka reagują ze sobą, tworząc setki nowych związków smakowych. Brąz to nie jest przypalenie. Brąz to pożądany kolor.

Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć mięso mielone, by miało głębię i aromat, odpowiedź brzmi: daj mu czas. Nie mieszaj co chwilę. Pozwól mu leżeć, aż sam się zrumieni.

Smażenie mięsa to sztuka

Mięso mielone dobrze usmażone powinno mieć brązowy kolor, lekko chrupiącą powierzchnię i wyraźne ślady karmelizacji. Jeśli wygląda jak gotowane, a nie smażone, coś poszło nie tak. To oznacza, że puściło za dużo wody. I tu kolejny punkt: nie wrzucaj zimnego mięsa na patelnię. Powinno być w temperaturze pokojowej, bo wtedy smaży się równomiernie. Unikaj również zbyt dużej ilości mięsa na raz. Jeśli chcesz wiedzieć, jak smażyć mięso mielone bez efektu "parówki", rozdziel je na porcje. Niech każda ma kontakt z gorącą powierzchnią patelni. Dzięki temu nie puści wody, tylko się zrumieni.

Wiele osób smaży mielone na dużej ilości tłuszczu, ale to błąd. Wystarczy odrobina oleju, najlepiej rzepakowego. Zwłaszcza jeśli używasz mięsa z większą zawartością tłuszczu - ono samo w sobie zacznie się topić. A to dodatkowo wzmocni smak potrawy.

Dobrze wysmażone mięso mielone smakuje tak dobrze, że nie potrzebuje góry przypraw. Po prostu nie przerywaj mu pracy. Zaczekaj na brąz. Gdy już się pojawi, możesz dorzucać warzywa, przyprawy i sosy. Nie wcześniej.


Jeśli naprawdę chcesz wiedzieć, jak smażyć mięso mielone, zapamiętaj jedno: to nie sprint, nikt cię nie goni. Daj mu czas, nie przeszkadzaj, nie zalewaj tłuszczem i nie wrzucaj go zimnego na patelnię.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯