Zamiast smażyć, zatapiam mielone w aromatycznym sosie. Rodzina błaga o dokładkę

Często, przygotowując kotlety mielone, wielokrotnie podgrzewamy je na patelni. Od usmażenia pierwszej partii do ostatniej mija sporo czasu, więc kotlety stygną i trzeba je odsmażyć, aby obiad był ciepły. Mięso nasiąka tłuszczem i staje się coraz bardziej ciężkostrawne. Pyszny sosik załatwia sprawę w elegancki sposób.

Mielone w sosie są mięciutkie i bardziej soczysteMielone w sosie są mięciutkie i bardziej soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na kotlety mielone najlepiej sprawdza się mieszanka chudszego i tłustego mięsa. Możesz skorzystać z gotowego schematu i kupić mięso mielone wieprzowo-wołowe lub podejść do tej kwestii nieco bardziej indywidualnie. W dobrych sklepach mięsnych nikt nie będzie przewracał oczami, kiedy poprosisz o zmielenie kilku wybranych kawałków. Ja często kupuję na kotlety mięso drobiowe, na przykład z indyka i łączę je z mieloną łopatką wieprzową albo karkówką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Przepis na kotlety mielone w sosie cebulowym z koperkiem

Kotlety możesz przygotować według swojego, sprawdzonego przepisu. Ja do mięsa mielonego dodaję namoczoną w mleku bułkę lub czerstwy kawałek chleba.

Składniki na kotlety:

  • 0,5 mięsa mielonego – może być z łopatki i z szynki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia.

Składniki na sos:

  • 2 duże cebule,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • poł łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanego koperku,
  • opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu.

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone wyjmij z lodówki i pozostaw na ok. 30 minut, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  • Dodaj cebulę przetartą na tarce, jajko i kajzerkę odciśniętą z mleka.
  • Dopraw solą i pieprzem i wyrób masę ręcznie.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kotlety formuj w wilgotnych dłoniach i smaż na rumiany kolor z obydwu stron. Po usmażeniu przełóż na talerz.
  • Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij posiekaną cebulkę na sos.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć, zalej ją bulionem i wymieszaj z przyprawami.
  • Sos redukuj na wolnym ogniu lub zagęść mąką, wcześniej rozmieszaną w zimnej wodzie.
  • Do gotowego sosu przełóż usmażone kotlety i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

Kotlety w sosie cebulowym podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych. Gęsty i aromatyczny sos świetnie smakuje wybierany również chrupiącą bagietką.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯