Zamiast smażyć, zatapiam mielone w aromatycznym sosie. Rodzina błaga o dokładkę
Często, przygotowując kotlety mielone, wielokrotnie podgrzewamy je na patelni. Od usmażenia pierwszej partii do ostatniej mija sporo czasu, więc kotlety stygną i trzeba je odsmażyć, aby obiad był ciepły. Mięso nasiąka tłuszczem i staje się coraz bardziej ciężkostrawne. Pyszny sosik załatwia sprawę w elegancki sposób.
Na kotlety mielone najlepiej sprawdza się mieszanka chudszego i tłustego mięsa. Możesz skorzystać z gotowego schematu i kupić mięso mielone wieprzowo-wołowe lub podejść do tej kwestii nieco bardziej indywidualnie. W dobrych sklepach mięsnych nikt nie będzie przewracał oczami, kiedy poprosisz o zmielenie kilku wybranych kawałków. Ja często kupuję na kotlety mięso drobiowe, na przykład z indyka i łączę je z mieloną łopatką wieprzową albo karkówką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Przepis na kotlety mielone w sosie cebulowym z koperkiem
Kotlety możesz przygotować według swojego, sprawdzonego przepisu. Ja do mięsa mielonego dodaję namoczoną w mleku bułkę lub czerstwy kawałek chleba.
Składniki na kotlety:
- 0,5 mięsa mielonego – może być z łopatki i z szynki,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku,
- sól, pieprz do smaku,
- olej lub smalec do smażenia.
Składniki na sos:
- 2 duże cebule,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- poł łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanego koperku,
- opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone wyjmij z lodówki i pozostaw na ok. 30 minut, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Dodaj cebulę przetartą na tarce, jajko i kajzerkę odciśniętą z mleka.
- Dopraw solą i pieprzem i wyrób masę ręcznie.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kotlety formuj w wilgotnych dłoniach i smaż na rumiany kolor z obydwu stron. Po usmażeniu przełóż na talerz.
- Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij posiekaną cebulkę na sos.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć, zalej ją bulionem i wymieszaj z przyprawami.
- Sos redukuj na wolnym ogniu lub zagęść mąką, wcześniej rozmieszaną w zimnej wodzie.
- Do gotowego sosu przełóż usmażone kotlety i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Kotlety w sosie cebulowym podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych. Gęsty i aromatyczny sos świetnie smakuje wybierany również chrupiącą bagietką.