Zamiast smażyć, zatapiam mielone w aromatycznym sosie. Rodzina błaga o dokładkę

Często, przygotowując kotlety mielone, wielokrotnie podgrzewamy je na patelni. Od usmażenia pierwszej partii do ostatniej mija sporo czasu, więc kotlety stygną i trzeba je odsmażyć, aby obiad był ciepły. Mięso nasiąka tłuszczem i staje się coraz bardziej ciężkostrawne. Pyszny sosik załatwia sprawę w elegancki sposób.

Mielone w sosie są mięciutkie i bardziej soczysteMielone w sosie są mięciutkie i bardziej soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na kotlety mielone najlepiej sprawdza się mieszanka chudszego i tłustego mięsa. Możesz skorzystać z gotowego schematu i kupić mięso mielone wieprzowo-wołowe lub podejść do tej kwestii nieco bardziej indywidualnie. W dobrych sklepach mięsnych nikt nie będzie przewracał oczami, kiedy poprosisz o zmielenie kilku wybranych kawałków. Ja często kupuję na kotlety mięso drobiowe, na przykład z indyka i łączę je z mieloną łopatką wieprzową albo karkówką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Przepis na kotlety mielone w sosie cebulowym z koperkiem

Kotlety możesz przygotować według swojego, sprawdzonego przepisu. Ja do mięsa mielonego dodaję namoczoną w mleku bułkę lub czerstwy kawałek chleba.

Składniki na kotlety:

  • 0,5 mięsa mielonego – może być z łopatki i z szynki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia.

Składniki na sos:

  • 2 duże cebule,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • poł łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanego koperku,
  • opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu.

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone wyjmij z lodówki i pozostaw na ok. 30 minut, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  • Dodaj cebulę przetartą na tarce, jajko i kajzerkę odciśniętą z mleka.
  • Dopraw solą i pieprzem i wyrób masę ręcznie.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kotlety formuj w wilgotnych dłoniach i smaż na rumiany kolor z obydwu stron. Po usmażeniu przełóż na talerz.
  • Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij posiekaną cebulkę na sos.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć, zalej ją bulionem i wymieszaj z przyprawami.
  • Sos redukuj na wolnym ogniu lub zagęść mąką, wcześniej rozmieszaną w zimnej wodzie.
  • Do gotowego sosu przełóż usmażone kotlety i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

Kotlety w sosie cebulowym podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych. Gęsty i aromatyczny sos świetnie smakuje wybierany również chrupiącą bagietką.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów