Dodaję 1 łyżeczkę do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą smaczniejsze niż zwykle

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie pokolenia. Prosty dodatek podkręci smak i sprawi, że z talerzy znikną jeszcze szybciej niż zwykle.

Kotlety mielone z nietypowym dodatkiemKotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na mielone chętnych nigdy nie brakuje. To jedno z tych dań, które kojarzy się z domowym ciepłem i niedzielnym obiadem. Chociaż każdy ma swój sprawdzony sposób na idealne kotlety, warto czasem spróbować czegoś nowego. Jedna łyżeczka musztardy dodana do mięsa mielonego sprawi, że kotlety nabiorą wyrazistości i lekkiej ostrości. To pyszny sposób na to, by odświeżyć kultowy przepis, jednocześnie nie przesadzając z eksperymentami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Kotlety mielone z musztardą

Idealny kotlet mielony to połączenie mięsa wieprzowego i wołowego. Mięso wieprzowe, na przykład z łopatki, jest tłustsze i soczyste, co zapobiega wysychaniu kotletów. Wołowina natomiast, nadaje im głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Nie bez powodu nawet Magda Gessler rekomenduje, by do mielonych sięgać po dwa rodzaje mięs.

Musztarda to nie tylko dodatek do grillowanej kiełbasy. To także świetny sposób na podkręcenie smaku mięsa mielonego. Doskonale pasuje do mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, przełamując ich smak i dodając im charakteru. Najlepiej sprawdzi się tutaj musztarda dijon, o wyrazistym smaku i gładkiej, kremowej konsystencji. Możesz zastąpić ją także nieco ostrzejszą i mocniej gorczycową sarepską lub łagodniejszą i lekko słodkawą musztardą delikatesową. Wystarczy dodać ją do mięsnej masy i wymieszać, a następnie smażyć mielone jak zwykle.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso mielone.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przestudź i dorzuć do mięsa.
  3. Dodaj mleko, wbij jajko i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
  4. Dodaj musztardę, sól oraz pieprz i dokładnie wyrób masę.
  5. Odstaw na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem.
  6. Przemieszaj i formuj kotlety.
  7. Obtocz w bułce tartej.
  8. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż kotlety się zarumienią.

Gotowe kotlety mielone z musztardą podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kremowym purée ziemniaczanym i buraczkami. Smacznego!

Jak podgrzać kotlety mielone?

Kotlety mielone najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale z powodzeniem można je odgrzać. Rozgrzej odrobinę oleju i smaż kotlety na małym ogniu, aż będą ciepłe. Możesz je również podgrzać w piekarniku — ułóż kotlety na blasze i podgrzewaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja