Dodaję 1 łyżeczkę do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą smaczniejsze niż zwykle

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie pokolenia. Prosty dodatek podkręci smak i sprawi, że z talerzy znikną jeszcze szybciej niż zwykle.

Kotlety mielone z nietypowym dodatkiemKotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na mielone chętnych nigdy nie brakuje. To jedno z tych dań, które kojarzy się z domowym ciepłem i niedzielnym obiadem. Chociaż każdy ma swój sprawdzony sposób na idealne kotlety, warto czasem spróbować czegoś nowego. Jedna łyżeczka musztardy dodana do mięsa mielonego sprawi, że kotlety nabiorą wyrazistości i lekkiej ostrości. To pyszny sposób na to, by odświeżyć kultowy przepis, jednocześnie nie przesadzając z eksperymentami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Kotlety mielone z musztardą

Idealny kotlet mielony to połączenie mięsa wieprzowego i wołowego. Mięso wieprzowe, na przykład z łopatki, jest tłustsze i soczyste, co zapobiega wysychaniu kotletów. Wołowina natomiast, nadaje im głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Nie bez powodu nawet Magda Gessler rekomenduje, by do mielonych sięgać po dwa rodzaje mięs.

Musztarda to nie tylko dodatek do grillowanej kiełbasy. To także świetny sposób na podkręcenie smaku mięsa mielonego. Doskonale pasuje do mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, przełamując ich smak i dodając im charakteru. Najlepiej sprawdzi się tutaj musztarda dijon, o wyrazistym smaku i gładkiej, kremowej konsystencji. Możesz zastąpić ją także nieco ostrzejszą i mocniej gorczycową sarepską lub łagodniejszą i lekko słodkawą musztardą delikatesową. Wystarczy dodać ją do mięsnej masy i wymieszać, a następnie smażyć mielone jak zwykle.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 250 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso mielone.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przestudź i dorzuć do mięsa.
  3. Dodaj mleko, wbij jajko i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
  4. Dodaj musztardę, sól oraz pieprz i dokładnie wyrób masę.
  5. Odstaw na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem.
  6. Przemieszaj i formuj kotlety.
  7. Obtocz w bułce tartej.
  8. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż kotlety się zarumienią.

Gotowe kotlety mielone z musztardą podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kremowym purée ziemniaczanym i buraczkami. Smacznego!

Jak podgrzać kotlety mielone?

Kotlety mielone najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale z powodzeniem można je odgrzać. Rozgrzej odrobinę oleju i smaż kotlety na małym ogniu, aż będą ciepłe. Możesz je również podgrzać w piekarniku — ułóż kotlety na blasze i podgrzewaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀