Dodaję 1 łyżeczkę do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą smaczniejsze niż zwykle
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który rozkochał w sobie pokolenia. Prosty dodatek podkręci smak i sprawi, że z talerzy znikną jeszcze szybciej niż zwykle.
Na mielone chętnych nigdy nie brakuje. To jedno z tych dań, które kojarzy się z domowym ciepłem i niedzielnym obiadem. Chociaż każdy ma swój sprawdzony sposób na idealne kotlety, warto czasem spróbować czegoś nowego. Jedna łyżeczka musztardy dodana do mięsa mielonego sprawi, że kotlety nabiorą wyrazistości i lekkiej ostrości. To pyszny sposób na to, by odświeżyć kultowy przepis, jednocześnie nie przesadzając z eksperymentami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Kotlety mielone z musztardą
Idealny kotlet mielony to połączenie mięsa wieprzowego i wołowego. Mięso wieprzowe, na przykład z łopatki, jest tłustsze i soczyste, co zapobiega wysychaniu kotletów. Wołowina natomiast, nadaje im głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Nie bez powodu nawet Magda Gessler rekomenduje, by do mielonych sięgać po dwa rodzaje mięs.
Musztarda to nie tylko dodatek do grillowanej kiełbasy. To także świetny sposób na podkręcenie smaku mięsa mielonego. Doskonale pasuje do mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, przełamując ich smak i dodając im charakteru. Najlepiej sprawdzi się tutaj musztarda dijon, o wyrazistym smaku i gładkiej, kremowej konsystencji. Możesz zastąpić ją także nieco ostrzejszą i mocniej gorczycową sarepską lub łagodniejszą i lekko słodkawą musztardą delikatesową. Wystarczy dodać ją do mięsnej masy i wymieszać, a następnie smażyć mielone jak zwykle.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego z łopatki,
- 250 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż mięso mielone.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przestudź i dorzuć do mięsa.
- Dodaj mleko, wbij jajko i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Dodaj musztardę, sól oraz pieprz i dokładnie wyrób masę.
- Odstaw na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem.
- Przemieszaj i formuj kotlety.
- Obtocz w bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż kotlety się zarumienią.
Gotowe kotlety mielone z musztardą podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kremowym purée ziemniaczanym i buraczkami. Smacznego!
Jak podgrzać kotlety mielone?
Kotlety mielone najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale z powodzeniem można je odgrzać. Rozgrzej odrobinę oleju i smaż kotlety na małym ogniu, aż będą ciepłe. Możesz je również podgrzać w piekarniku — ułóż kotlety na blasze i podgrzewaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.