Dodaję do masy na mielone. Kotlety są miękkie, delikatne i puszyste

Z zewnątrz przypieczone, w środku jak trociny. Tak wyglądają kotlety mielone w zbyt wielu domach. Choć to klasyka obiadowa, która miała karmić pokolenia, zbyt często rozczarowuje. Ale nie tym razem. Jest sposób, żeby zrobiły wrażenie już przy pierwszym kęsie - miękkie, puszyste i soczyste jak nigdy.

Mielone z wodą gazowanąMielone z wodą gazowaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety mielone to jak czarna sukienka w kulinarnej szafie, niby prosta rzecz, ale jak dobrze uszyta, to robi robotę. I choć przepis zna każdy, to nie każdy potrafi go naprawdę dobrze ograć. Bo wystarczy jeden składnik za dużo, jeden błąd przy wyrabianiu i dostajesz kulkę smutku zamiast obiadowego hitu. Klucz do sukcesu? Nie wrzucać do mięsnej masy czego popadnie, tylko przemyśleć, co naprawdę robi różnicę. A przede wszystkim: nie trzymać się kurczowo jajka jak reliktu PRL-u. Będzie coś lepszego. I nie, to nie magia. To fizyka kulinarna, bo jest coś, co sprawi, że mięso mielone zmieni się w pełnoprawnie pyszne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Mielone inne niż wszystkie. Ten przepis odczarowuje nudę

Mielone to jeden z tych obiadów, które kojarzą się z babcinym talerzem – trochę staroświeckie, ale zawsze sycące. Tyle że dziś można to danie zrobić o wiele lepiej. Puszyste, delikatne, z mocnym smakiem i bez suchej gąbki w środku. Trik? Dodaj wodę gazowaną. Dzięki temu napowietrzysz masę gazem.

Składniki:

  • kilogram mielonej wieprzowiny, ale może być też wołowina lub drób,
  • mała cebula, drobno posiekana,
  • mała bułka (namoczona w mleku lub bulionie),
  • 150 ml mocno gazowanej wody,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz, granulowany czosnek,
  • mąka do obtaczania,
  • olej lub masło klarowane do obsmażania.

Sposób wykonania:

  1. Mielone przełóż do dużej miski. Dodaj przyprawy, cebulę, odciśniętą bułkę i jajko. Wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, aż masa będzie kleista.
  2. Teraz do akcji wkracza woda gazowana. Wlej ją do masy i dokładnie wmieszaj. Napowietrzenie mięsa sprawi, że mielone będą delikatne i lekkie.
  3. Ugniataj jeszcze chwilę, potem kilkukrotnie "rzuć" masą o miskę, to też świetnie ją napowietrzy. Formuj duże kotlety zwilżonymi dłońmi, obtaczaj w mące. Możesz nieco je spłaszczyć.
  4. Obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, powinny być brązowe na zewnątrz i dobrze wypieczone w środku. Lepiej trochę dłużej smażyć na wolnym ogniu, niż byle jak na dużej mocy palnika.

Takie mielone podawaj z ziemniakami i surówką. Możesz też polać je sosem pieczeniowym lub sosem pieczarkowym. Jeśli chcesz, dodaj do mielonych trochę sera, suszonych grzybów lub przemyć w mięsie warzywa. Wariacji na temat mięsa mielonego jest mnóstwo i od ciebie zależy, jak je przygotujesz.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki