Dodaję do masy na mielone. Kotlety są miękkie, delikatne i puszyste

Z zewnątrz przypieczone, w środku jak trociny. Tak wyglądają kotlety mielone w zbyt wielu domach. Choć to klasyka obiadowa, która miała karmić pokolenia, zbyt często rozczarowuje. Ale nie tym razem. Jest sposób, żeby zrobiły wrażenie już przy pierwszym kęsie - miękkie, puszyste i soczyste jak nigdy.

Mielone z wodą gazowanąMielone z wodą gazowaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety mielone to jak czarna sukienka w kulinarnej szafie, niby prosta rzecz, ale jak dobrze uszyta, to robi robotę. I choć przepis zna każdy, to nie każdy potrafi go naprawdę dobrze ograć. Bo wystarczy jeden składnik za dużo, jeden błąd przy wyrabianiu i dostajesz kulkę smutku zamiast obiadowego hitu. Klucz do sukcesu? Nie wrzucać do mięsnej masy czego popadnie, tylko przemyśleć, co naprawdę robi różnicę. A przede wszystkim: nie trzymać się kurczowo jajka jak reliktu PRL-u. Będzie coś lepszego. I nie, to nie magia. To fizyka kulinarna, bo jest coś, co sprawi, że mięso mielone zmieni się w pełnoprawnie pyszne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Mielone inne niż wszystkie. Ten przepis odczarowuje nudę

Mielone to jeden z tych obiadów, które kojarzą się z babcinym talerzem – trochę staroświeckie, ale zawsze sycące. Tyle że dziś można to danie zrobić o wiele lepiej. Puszyste, delikatne, z mocnym smakiem i bez suchej gąbki w środku. Trik? Dodaj wodę gazowaną. Dzięki temu napowietrzysz masę gazem.

Składniki:

  • kilogram mielonej wieprzowiny, ale może być też wołowina lub drób,
  • mała cebula, drobno posiekana,
  • mała bułka (namoczona w mleku lub bulionie),
  • 150 ml mocno gazowanej wody,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz, granulowany czosnek,
  • mąka do obtaczania,
  • olej lub masło klarowane do obsmażania.

Sposób wykonania:

  1. Mielone przełóż do dużej miski. Dodaj przyprawy, cebulę, odciśniętą bułkę i jajko. Wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, aż masa będzie kleista.
  2. Teraz do akcji wkracza woda gazowana. Wlej ją do masy i dokładnie wmieszaj. Napowietrzenie mięsa sprawi, że mielone będą delikatne i lekkie.
  3. Ugniataj jeszcze chwilę, potem kilkukrotnie "rzuć" masą o miskę, to też świetnie ją napowietrzy. Formuj duże kotlety zwilżonymi dłońmi, obtaczaj w mące. Możesz nieco je spłaszczyć.
  4. Obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, powinny być brązowe na zewnątrz i dobrze wypieczone w środku. Lepiej trochę dłużej smażyć na wolnym ogniu, niż byle jak na dużej mocy palnika.

Takie mielone podawaj z ziemniakami i surówką. Możesz też polać je sosem pieczeniowym lub sosem pieczarkowym. Jeśli chcesz, dodaj do mielonych trochę sera, suszonych grzybów lub przemyć w mięsie warzywa. Wariacji na temat mięsa mielonego jest mnóstwo i od ciebie zależy, jak je przygotujesz.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę