Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne

Kotlety mielone to jeden z obiadów, który regularnie przewija się w tradycyjnym polskim jadłospisie.

Tak Okrasa robi mieloneTak Okrasa robi mielone
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook
Ewa Malinowska
2

Kotlety mielone pojawiały się na obiadkach u babci, robiły je nasze mamy, a i teraz my kulamy je w domu. Jedni dorzucają namoczoną kajzerkę, inni sypią bułkę tartą do masy, aby ją zagęścić. Wśród mięs najczęściej pojawia się wieprzowina lub mieszanka wieprzowiny z wołowiną, jak doradza Magda Gessler. Karol Okrasa ma jednak inny sposób na to, by zrobić pyszne mielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Kotlety mielone Karola Okrasy

Kotlety mielone to kwintesencja domowego obiadu, ale Karol Okrasa, mistrz kulinarnych innowacji, pokazuje, że nawet w tej klasyce można znaleźć miejsce na kreatywność. Jego przepis na kotlety mielone z masłem orzechowym i żurawiną zaskakują smakiem. Te dwa dodatki tylko pozornie mogą wydawać się ekscentrycznym wyborem. Już po pierwszym kęsie okazuje się, że to strzał w dziesiątkę.

Kotlety mielone z nietypowym dodatkiem
Kotlety mielone z nietypowym dodatkiem © Adobe Stock

Masło orzechowe dodaje kotletom nie tylko subtelnego, orzechowego aromatu, ale także sprawia, że stają się one wyjątkowo soczyste i delikatne. Żurawina to z kolei słodko-kwaśny akcent, który świetnie przełamuje smak mięsa i sprawia, że dość oklepane już mielone wciąż potrafią zaskoczyć smakiem.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka masła orzechowego kremowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania,

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso mielone.
  2. Dodaj posiekaną żurawinę, masło orzechowe, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Wykładaj na patelnię kotlety i smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Karol Okrasa proponuje, by zaserwować je w towarzystwie szparagów i sosu orzechowego. W tym celu łączy łyżkę masła orzechowego, łyżkę musztardy Dijon, miód, sok z cytryny i olej, aż uzyska odpowiednią konsystencję i smak.

Mielone inaczej

Karol Okrasa proponuje również, aby mielone przygotować nieco inaczej. Na desce lub folii spożywczej rozkłada mięso mielone, formując z niego cienki placek o grubości około 0,5 centymetra. Następnie układa na nim szpadki lub grube patyki do szaszłyków, aby móc potem łatwo przenosić i obracać mięso. Całość przykrywa kolejną, równie cienką warstwą mięsa mielonego. Tak przygotowane, przypominające płaskie "kanapki" mięsne, są następnie opiekanym na grillu.

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem