Zrób mielone jak Magda Gessler. Tak pysznych jeszcze nie jadłeś

Kotlety mielone to jeden z obiadów, który pokochały pokolenia Polaków. Magda Gessler ma swój patent na to, by smakowały jeszcze lepiej.

Magda Gessler robi pyszne mieloneMagda Gessler robi pyszne mielone
Źródło zdjęć: © Instagram, canva
Ewa Malinowska

Kotlety mielone robi się prosto, szybko i bez zbędnego bałaganu. Chwila kulania, smażymy i gotowe. Nic więc dziwnego, że mięsne kulki niezmiennie podbijają podniebienia, przekonując do jedzenia nawet niejadki. Znana restauratorka również nie stroni od mielonych. Z jej patentami wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Jakie mięso na kotlety mielone?

Chociaż kupno zmielonego już mięsa nie jest żadnym wyzwaniem, to znacznie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne zmielenie. Dzięki temu mamy kontrolę nad tym, co jemy, a także możemy zdecydować, jak tłuste będą nasze kotlety. Jeśli preferujemy chudsze, wystarczy przed mieleniem usunąć nadmiar tłuszczu lub wybrać odpowiednio chudy kawałek.

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności © Canva

Najczęściej do mielonych trafia wieprzowina, na przykład pod postacią mielonego z łopatki. Magda Gessler podpowiada jednak, aby sięgnąć po połączenie wieprzowiny i wołowiny. Dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty i bogatszy. Kluczowe jest jednak zachowanie właściwych proporcji – wołowiny powinno być mniej więcej o jedną trzecią mniej niż wieprzowiny.

Kotlety mielone Magdy Gessler

Kotlety z przepisu Magdy Gessler zachwycają smakiem. Pod chrupiącą skórką skrywa się soczyste wnętrze. Całość doprawiona jest nie tylko solą i pieprzem, ale również suszonym majerankiem.

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej,
  • 500 kg wołowiny,
  • 3 cebule,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 2 jajka,
  • mleko,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z miel w maszynce.
  2. Dolej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj przez 3 minuty. Dzięki temu tłuszcz będzie równomiernie rozprowadzony w masie i kotlety będą bardziej puszyste.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  4. Przestudź i dorzuć do mięsa.
  5. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i dorzuć do masy.
  6. Wbij jajka, dodaj majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  7. Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Kotlety mielone Magdy Gessler podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą pasowały do ziemniaków i surówki z buraków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥