Zrób mielone jak Magda Gessler. Tak pysznych jeszcze nie jadłeś
Kotlety mielone to jeden z obiadów, który pokochały pokolenia Polaków. Magda Gessler ma swój patent na to, by smakowały jeszcze lepiej.
Kotlety mielone robi się prosto, szybko i bez zbędnego bałaganu. Chwila kulania, smażymy i gotowe. Nic więc dziwnego, że mięsne kulki niezmiennie podbijają podniebienia, przekonując do jedzenia nawet niejadki. Znana restauratorka również nie stroni od mielonych. Z jej patentami wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Jakie mięso na kotlety mielone?
Chociaż kupno zmielonego już mięsa nie jest żadnym wyzwaniem, to znacznie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne zmielenie. Dzięki temu mamy kontrolę nad tym, co jemy, a także możemy zdecydować, jak tłuste będą nasze kotlety. Jeśli preferujemy chudsze, wystarczy przed mieleniem usunąć nadmiar tłuszczu lub wybrać odpowiednio chudy kawałek.
Najczęściej do mielonych trafia wieprzowina, na przykład pod postacią mielonego z łopatki. Magda Gessler podpowiada jednak, aby sięgnąć po połączenie wieprzowiny i wołowiny. Dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty i bogatszy. Kluczowe jest jednak zachowanie właściwych proporcji – wołowiny powinno być mniej więcej o jedną trzecią mniej niż wieprzowiny.
Kotlety z przepisu Magdy Gessler zachwycają smakiem. Pod chrupiącą skórką skrywa się soczyste wnętrze. Całość doprawiona jest nie tylko solą i pieprzem, ale również suszonym majerankiem.
Składniki:
- 800 g szynki wieprzowej,
- 500 kg wołowiny,
- 3 cebule,
- 1 czerstwa bułka,
- 2 jajka,
- mleko,
- 3 łyżeczki majeranku,
- olej do smażenia,
- bułka tarta,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso z miel w maszynce.
- Dolej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj przez 3 minuty. Dzięki temu tłuszcz będzie równomiernie rozprowadzony w masie i kotlety będą bardziej puszyste.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
- Przestudź i dorzuć do mięsa.
- Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i dorzuć do masy.
- Wbij jajka, dodaj majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Kotlety mielone Magdy Gessler podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą pasowały do ziemniaków i surówki z buraków. Smacznego!