Zrób mielone jak Magda Gessler. Tak pysznych jeszcze nie jadłeś

Kotlety mielone to jeden z obiadów, który pokochały pokolenia Polaków. Magda Gessler ma swój patent na to, by smakowały jeszcze lepiej.

Magda Gessler robi pyszne mieloneMagda Gessler robi pyszne mielone
Źródło zdjęć: © Instagram, canva
Ewa Malinowska

Kotlety mielone robi się prosto, szybko i bez zbędnego bałaganu. Chwila kulania, smażymy i gotowe. Nic więc dziwnego, że mięsne kulki niezmiennie podbijają podniebienia, przekonując do jedzenia nawet niejadki. Znana restauratorka również nie stroni od mielonych. Z jej patentami wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Jakie mięso na kotlety mielone?

Chociaż kupno zmielonego już mięsa nie jest żadnym wyzwaniem, to znacznie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne zmielenie. Dzięki temu mamy kontrolę nad tym, co jemy, a także możemy zdecydować, jak tłuste będą nasze kotlety. Jeśli preferujemy chudsze, wystarczy przed mieleniem usunąć nadmiar tłuszczu lub wybrać odpowiednio chudy kawałek.

Kotlety mielone- Pyszności
Kotlety mielone- Pyszności © Canva

Najczęściej do mielonych trafia wieprzowina, na przykład pod postacią mielonego z łopatki. Magda Gessler podpowiada jednak, aby sięgnąć po połączenie wieprzowiny i wołowiny. Dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty i bogatszy. Kluczowe jest jednak zachowanie właściwych proporcji – wołowiny powinno być mniej więcej o jedną trzecią mniej niż wieprzowiny.

Kotlety mielone Magdy Gessler

Kotlety z przepisu Magdy Gessler zachwycają smakiem. Pod chrupiącą skórką skrywa się soczyste wnętrze. Całość doprawiona jest nie tylko solą i pieprzem, ale również suszonym majerankiem.

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej,
  • 500 kg wołowiny,
  • 3 cebule,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 2 jajka,
  • mleko,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z miel w maszynce.
  2. Dolej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj przez 3 minuty. Dzięki temu tłuszcz będzie równomiernie rozprowadzony w masie i kotlety będą bardziej puszyste.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  4. Przestudź i dorzuć do mięsa.
  5. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i dorzuć do masy.
  6. Wbij jajka, dodaj majeranek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  7. Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Kotlety mielone Magdy Gessler podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą pasowały do ziemniaków i surówki z buraków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki