Mielone odchodzą do lamusa. Na obiad serwuję mazurskie farszynki

Wyglądają jak zwykłe kotlety mielone, ale skrywają w sobie jeden dodatkowy składnik. To nie tylko pochwała prostoty znanej w naszych kuchniach regionalnych, ale przede wszystkim smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Mazurskie farszynkiMazurskie farszynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Mazurskie farszynki to danie, które od lat cieszy się popularnością w regionie Warmii i Mazur. To odzwierciedlenie prostoty wiejskiego życia i umiejętności wykorzystania lokalnych, łatwo dostępnych składników. Farszynki, będące połączeniem ziemniaków i mięsa, stały się symbolem prostoty i sytości, które charakteryzują kuchnię tego regionu. Warto sięgać po nie nie tylko podczas wakacji nad jednym z pięknych, mazurskich jezior.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Farszynki z ziemniakami i mięsem mielonym

Farszynki to kotlety ziemniaczane z farszem z mięsa mielonego i jajek na twardo. Świetnie sprawdzą się, gdy w garnku zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia. To doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Są jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Do tego tylko surówka i obiad gotowy.

Zamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkami
Zamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkami © Adobe Stock

Tradycyjny farsz do farszynek jest zazwyczaj mięsny, przygotowywany z mielonego mięsa (często wieprzowego lub mieszanego), podsmażonej cebuli i przypraw. Możesz również postawić na wersję wegetariańską i wypełnić ziemniaczaną masę białym serem wymieszanym z podsmażoną cebulą lub grzybami.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób do przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na purée.
  2. Po przestygnięciu dodaj dwa surowe jajka, mąkę i sól.
  3. Zagnieć całość na jednolitą masę.
  4. Dwa jajka ugotuj na twardo, obierz i odłóż.
  5. Mięso usmaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Przestudź i zmiel wraz z ugotowanymi jajkami.
  7. Uformuj kulki z masy ziemniaczanej, spłaszcz je w dłoniach i wyłóż porcję mielonego mięsa.
  8. Zamknij, otaczając ciastem i formując kotlet.
  9. Smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu, aż uzyskają złoty kolor.

Tradycyjnie farszynki podaje się na gorąco, polane skwarkami z boczku i smażoną cebulą lub okrasą z masła. Możesz również polać je sosem grzybowym. Świetnie będą smakowały w towarzystwie lekkiej surówki z młodej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy