Mielone odchodzą do lamusa. Na obiad serwuję mazurskie farszynki
Wyglądają jak zwykłe kotlety mielone, ale skrywają w sobie jeden dodatkowy składnik. To nie tylko pochwała prostoty znanej w naszych kuchniach regionalnych, ale przede wszystkim smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.
Mazurskie farszynki to danie, które od lat cieszy się popularnością w regionie Warmii i Mazur. To odzwierciedlenie prostoty wiejskiego życia i umiejętności wykorzystania lokalnych, łatwo dostępnych składników. Farszynki, będące połączeniem ziemniaków i mięsa, stały się symbolem prostoty i sytości, które charakteryzują kuchnię tego regionu. Warto sięgać po nie nie tylko podczas wakacji nad jednym z pięknych, mazurskich jezior.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Farszynki z ziemniakami i mięsem mielonym
Farszynki to kotlety ziemniaczane z farszem z mięsa mielonego i jajek na twardo. Świetnie sprawdzą się, gdy w garnku zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia. To doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Są jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Do tego tylko surówka i obiad gotowy.
Tradycyjny farsz do farszynek jest zazwyczaj mięsny, przygotowywany z mielonego mięsa (często wieprzowego lub mieszanego), podsmażonej cebuli i przypraw. Możesz również postawić na wersję wegetariańską i wypełnić ziemniaczaną masę białym serem wymieszanym z podsmażoną cebulą lub grzybami.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 300 g mięsa mielonego,
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec lub olej do smażenia.
Sposób do przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć na purée.
- Po przestygnięciu dodaj dwa surowe jajka, mąkę i sól.
- Zagnieć całość na jednolitą masę.
- Dwa jajka ugotuj na twardo, obierz i odłóż.
- Mięso usmaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przestudź i zmiel wraz z ugotowanymi jajkami.
- Uformuj kulki z masy ziemniaczanej, spłaszcz je w dłoniach i wyłóż porcję mielonego mięsa.
- Zamknij, otaczając ciastem i formując kotlet.
- Smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu, aż uzyskają złoty kolor.
Tradycyjnie farszynki podaje się na gorąco, polane skwarkami z boczku i smażoną cebulą lub okrasą z masła. Możesz również polać je sosem grzybowym. Świetnie będą smakowały w towarzystwie lekkiej surówki z młodej kapusty. Smacznego!