Mielone odchodzą do lamusa. Na obiad serwuję mazurskie farszynki

Wyglądają jak zwykłe kotlety mielone, ale skrywają w sobie jeden dodatkowy składnik. To nie tylko pochwała prostoty znanej w naszych kuchniach regionalnych, ale przede wszystkim smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Mazurskie farszynkiMazurskie farszynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mazurskie farszynki to danie, które od lat cieszy się popularnością w regionie Warmii i Mazur. To odzwierciedlenie prostoty wiejskiego życia i umiejętności wykorzystania lokalnych, łatwo dostępnych składników. Farszynki, będące połączeniem ziemniaków i mięsa, stały się symbolem prostoty i sytości, które charakteryzują kuchnię tego regionu. Warto sięgać po nie nie tylko podczas wakacji nad jednym z pięknych, mazurskich jezior.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Farszynki z ziemniakami i mięsem mielonym

Farszynki to kotlety ziemniaczane z farszem z mięsa mielonego i jajek na twardo. Świetnie sprawdzą się, gdy w garnku zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia. To doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Są jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Do tego tylko surówka i obiad gotowy.

Zamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkami
Zamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkami © Adobe Stock

Tradycyjny farsz do farszynek jest zazwyczaj mięsny, przygotowywany z mielonego mięsa (często wieprzowego lub mieszanego), podsmażonej cebuli i przypraw. Możesz również postawić na wersję wegetariańską i wypełnić ziemniaczaną masę białym serem wymieszanym z podsmażoną cebulą lub grzybami.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób do przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na purée.
  2. Po przestygnięciu dodaj dwa surowe jajka, mąkę i sól.
  3. Zagnieć całość na jednolitą masę.
  4. Dwa jajka ugotuj na twardo, obierz i odłóż.
  5. Mięso usmaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Przestudź i zmiel wraz z ugotowanymi jajkami.
  7. Uformuj kulki z masy ziemniaczanej, spłaszcz je w dłoniach i wyłóż porcję mielonego mięsa.
  8. Zamknij, otaczając ciastem i formując kotlet.
  9. Smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu, aż uzyskają złoty kolor.

Tradycyjnie farszynki podaje się na gorąco, polane skwarkami z boczku i smażoną cebulą lub okrasą z masła. Możesz również polać je sosem grzybowym. Świetnie będą smakowały w towarzystwie lekkiej surówki z młodej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej