Mielone odchodzą do lamusa. Na obiad serwuję mazurskie farszynki

Wyglądają jak zwykłe kotlety mielone, ale skrywają w sobie jeden dodatkowy składnik. To nie tylko pochwała prostoty znanej w naszych kuchniach regionalnych, ale przede wszystkim smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Mazurskie farszynkiMazurskie farszynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mazurskie farszynki to danie, które od lat cieszy się popularnością w regionie Warmii i Mazur. To odzwierciedlenie prostoty wiejskiego życia i umiejętności wykorzystania lokalnych, łatwo dostępnych składników. Farszynki, będące połączeniem ziemniaków i mięsa, stały się symbolem prostoty i sytości, które charakteryzują kuchnię tego regionu. Warto sięgać po nie nie tylko podczas wakacji nad jednym z pięknych, mazurskich jezior.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Farszynki z ziemniakami i mięsem mielonym

Farszynki to kotlety ziemniaczane z farszem z mięsa mielonego i jajek na twardo. Świetnie sprawdzą się, gdy w garnku zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia. To doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Są jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Do tego tylko surówka i obiad gotowy.

Zamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkami
Zamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkami © Adobe Stock

Tradycyjny farsz do farszynek jest zazwyczaj mięsny, przygotowywany z mielonego mięsa (często wieprzowego lub mieszanego), podsmażonej cebuli i przypraw. Możesz również postawić na wersję wegetariańską i wypełnić ziemniaczaną masę białym serem wymieszanym z podsmażoną cebulą lub grzybami.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób do przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na purée.
  2. Po przestygnięciu dodaj dwa surowe jajka, mąkę i sól.
  3. Zagnieć całość na jednolitą masę.
  4. Dwa jajka ugotuj na twardo, obierz i odłóż.
  5. Mięso usmaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Przestudź i zmiel wraz z ugotowanymi jajkami.
  7. Uformuj kulki z masy ziemniaczanej, spłaszcz je w dłoniach i wyłóż porcję mielonego mięsa.
  8. Zamknij, otaczając ciastem i formując kotlet.
  9. Smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu, aż uzyskają złoty kolor.

Tradycyjnie farszynki podaje się na gorąco, polane skwarkami z boczku i smażoną cebulą lub okrasą z masła. Możesz również polać je sosem grzybowym. Świetnie będą smakowały w towarzystwie lekkiej surówki z młodej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟