Ten genialny pieróg jadłam w Kornwalii. W końcu postanowiłam odtworzyć przepis

Pieróg kornwalijski to regionalny produkt wypiekany na zachód od rzeki Tamar. Zgodnie z przepisem, zatwierdzonym przez Cornish Pasty Association, w środku powinna znajdować się wołowina, ziemniaki i brukiew. Poukładane obok siebie składniki – tak nietypowe dla znanych nam wschodnioeuropejskich tradycji – zapiekane są w cieście kruchym lub półfrancuskim.

Domowe pierogi kornwalijskie nie mieć uporządkowanego wnętrzaDomowe pierogi kornwalijskie nie mieć uporządkowanego wnętrza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Obecnie pierogi kornwalijskie można kupić w wielu angielskich sklepach i piekarniach. Te bez certyfikatu zawierają w środku nie tylko wołowinę, ale także ser z cebulą czy kurczaka z grzybami. Często spotykane są farsze inspirowane kuchnią indyjską, która ze względu na brytyjską historię kolonialną miała ogromny wpływ na tradycje kulinarne Anglii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Historia kornwalijskich pierogów

O potrawie wspomina już średniowieczny romans rycerski z XII wieku, napisany przez Chretiena de Troyes. Pierogi spożywane na zimno były popijane winem wymieszanym z wodą. Kolejna wzmianka pojawia się za czasów Henryka III, który z okazji nadania praw miejskich miejscowości Great Yarmouth nakazał przygotowanie pieczonych pierogów ze śledziami. Z czasem rybę zastąpiła dziczyzna, a następnie wołowina.

Jednak przepis, chroniony certyfikatem geograficznym, jest ściśle związany z historią przemysłową Anglii. Danie miało być przygotowywane przez kobiety dla mężów pracujących w kopalniach cyny. Pieróg, w który owinięty był pożywny farsz, miał pełnić funkcję czysto użytkową. Podobno mężczyźni wyjadali tylko wnętrze, a ciasto wyrzucali, aby uniknąć skażenia arsenem, który znajdował się na ich dłoniach. Kobiety podpisywały pierogi inicjałami męża, co miało zapobiegać pomyłce lub kradzieży jedzenia (za: przeszloscodkuchni.com).

Przepis na Cornish Pasty

Z poniższego przepisu przygotuje dwa duże pierogi kornwalijskie. Możesz do nich podać domowy sos czosnkowy lub inny na bazie majonezu i jogurty greckiego.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g serka Philadelphia,
  • 150 g masła,
  • 100 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pasternak (lub korzeń selera),
  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesyp mąkę, dodaj serek Philadelphia, posiekane zimne masło, 100 ml wody i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto w kulę, podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Gdy będą gotowe, odlej wodę, a ugotowane ziemniaki przestudź i pokrój w plastry.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i pokrojony w plastry pasternak.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj mięso mielone.
  5. Po podsmażeniu wymieszaj składniki na patelni z koncentratem pomidorowym, musztardą, gałką muszkatołową i przyprawą do gyrosa. Na koniec dodaj natkę pietruszki.
  6. Wyjmij obydwie porcje ciasta z zamrażalnika i rozwałkuj na dwa duże cienkie placki. Na każdy nałóż farsz, złóż na pół i mocno sklej krawędzie pierogów. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  7. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska