Ten genialny pieróg jadłam w Kornwalii. W końcu postanowiłam odtworzyć przepis
Pieróg kornwalijski to regionalny produkt wypiekany na zachód od rzeki Tamar. Zgodnie z przepisem, zatwierdzonym przez Cornish Pasty Association, w środku powinna znajdować się wołowina, ziemniaki i brukiew. Poukładane obok siebie składniki – tak nietypowe dla znanych nam wschodnioeuropejskich tradycji – zapiekane są w cieście kruchym lub półfrancuskim.
Obecnie pierogi kornwalijskie można kupić w wielu angielskich sklepach i piekarniach. Te bez certyfikatu zawierają w środku nie tylko wołowinę, ale także ser z cebulą czy kurczaka z grzybami. Często spotykane są farsze inspirowane kuchnią indyjską, która ze względu na brytyjską historię kolonialną miała ogromny wpływ na tradycje kulinarne Anglii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z botwinką i serem feta
Historia kornwalijskich pierogów
O potrawie wspomina już średniowieczny romans rycerski z XII wieku, napisany przez Chretiena de Troyes. Pierogi spożywane na zimno były popijane winem wymieszanym z wodą. Kolejna wzmianka pojawia się za czasów Henryka III, który z okazji nadania praw miejskich miejscowości Great Yarmouth nakazał przygotowanie pieczonych pierogów ze śledziami. Z czasem rybę zastąpiła dziczyzna, a następnie wołowina.
Jednak przepis, chroniony certyfikatem geograficznym, jest ściśle związany z historią przemysłową Anglii. Danie miało być przygotowywane przez kobiety dla mężów pracujących w kopalniach cyny. Pieróg, w który owinięty był pożywny farsz, miał pełnić funkcję czysto użytkową. Podobno mężczyźni wyjadali tylko wnętrze, a ciasto wyrzucali, aby uniknąć skażenia arsenem, który znajdował się na ich dłoniach. Kobiety podpisywały pierogi inicjałami męża, co miało zapobiegać pomyłce lub kradzieży jedzenia (za: przeszloscodkuchni.com).
Przepis na Cornish Pasty
Z poniższego przepisu przygotuje dwa duże pierogi kornwalijskie. Możesz do nich podać domowy sos czosnkowy lub inny na bazie majonezu i jogurty greckiego.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g serka Philadelphia,
- 150 g masła,
- 100 ml wody,
- szczypta soli,
- 2 ziemniaki,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pasternak (lub korzeń selera),
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1 jajko do posmarowania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesyp mąkę, dodaj serek Philadelphia, posiekane zimne masło, 100 ml wody i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto w kulę, podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Gdy będą gotowe, odlej wodę, a ugotowane ziemniaki przestudź i pokrój w plastry.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i pokrojony w plastry pasternak.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj mięso mielone.
- Po podsmażeniu wymieszaj składniki na patelni z koncentratem pomidorowym, musztardą, gałką muszkatołową i przyprawą do gyrosa. Na koniec dodaj natkę pietruszki.
- Wyjmij obydwie porcje ciasta z zamrażalnika i rozwałkuj na dwa duże cienkie placki. Na każdy nałóż farsz, złóż na pół i mocno sklej krawędzie pierogów. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.