Dodaję do mizerii zamiast śmietany i jogurtu naturalnego. Nawet babci posmakowała w takim wydaniu
Babcia powiedziała, że pyszna ta śmietanka do ogórków. Ale to nie jest śmietanka ani śmietana, to nawet nie jogurt grecki, chociaż gęstością przypomina jedno i drugie. Do mizerii dodaję skandynawski skyr – wychodzi obłędnie kremowa i nie czuję się po niej ciężko.
Mizeria to prosta letnia sałatka, która najlepiej smakuje, kiedy jest zrobiona z ogórków gruntowych. Oczywiście, możesz ją przygotować również z odmiany szklarniowej, ale według mnie te gruntowe w sezonie mają o wiele więcej smaku. Pamiętaj, aby przed obraniem ich ze skórki, odciąć końcówki – w ten sposób unikniesz ewentualnej goryczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Czy się różni skyr od jogurtu greckiego?
Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny, który przypomina jogurt, ale w rzeczywistości jest serem. Powstaje poprzez dodanie specjalnych kultur bakterii i odciśnięcie serwatki, przez co nabiera gęstej konsystencji. W składzie charakteryzuje się wyższą zawartością białka. Z kolei jogurt grecki jest uzyskiwany w wyniku odsączenia zwykłego jogurtu, co sprawia, że jest bardziej kremowy i mniej kwaśny. Jednak zawiera nieco więcej tłuszczu niż skyr, chociaż również ma sporo białka.
Te dwa produkty delikatnie różnią się smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi. Skyr jest bardziej zwarty i mniej tłusty, natomiast jogurt grecki jest łagodniejszy i bardziej kremowy. W domowych warunkach możesz zrobić skyr z gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego. Przełóż jogurt na gazę, zawiń w węzełek i zawieś nad miską, aby odsączyć serwatkę. Taki serek jest popularny w Bułgarii – zrobisz z niego na przykład kultową sneżankę.
Przepis na mizerię ze skyrem
Ogórki na mizerię możesz pokroić nożem lub zetrzeć na tarce. Ja wolę krojone nożem, bo wtedy wychodzą troszkę grubsze i nie puszczają aż tak dużo wody. Soku z ogórków nie odlewam do zlewu, aby w połączeniu ze skyrem utworzył pyszny sosik. Uwielbiam maczać w nim ugotowane młode ziemniaki.
Składniki:
- 0,5 kg ogórków gruntowych,
- 100 g skyru,
- pęczek koperku,
- odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz, cukier według uznania.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki i oprósz solą. Pozostaw na kilka minut.
- Dodaj skyr i posiekany koperek.
- Dopraw odrobiną soku z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i małą łyżeczką cukru. Wymieszaj.