Sałatka grillowa z czterech składników. Robotę robi prosty sosik na jogurcie greckim
Na TikToku znalazłam przepis na pyszną i prostą sałatkę do grilla. Zielony ogórek w połączeniu z rzodkiewką i kukurydzą okazał się ciekawą alternatywą dla tradycyjnych sałatek ziemniaczanych. Pełen niuansów smakowych dressing szybko skradł moje podniebienie.
Sałatka z zielonych ogórków i rzodkiewek jest nie tylko pyszna, ale także pełna wartościowych składników odżywczych. Ogórki są niskokaloryczne i bogate w wodę, więc idealnie sprawdzają się w cieplejszy dzień. Natomiast rzodkiewki to cenne źródło witaminy C, kwasu foliowego i błonnika, co wspomaga trawienie i wzmacnia układ odpornościowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Inne pomysły na sałatkę do dań z grilla
Do grillowanych mięs, serów lub ryb świetnie sprawdzają się także sałatki i przystawki polane oliwą. Caprese z pomidorów i mozzarelli z dodatkiem świeżej bazylii to klasyka, ale możesz przygotować również podobną sałatkę z arbuza i sera fety. Połączenie słodkiego i słonego smaku świetnie pobudza kubki smakowe, a przy tym idealnie pasuje do grillowanego kurczaka.
Do karkówki lub kiełbasy możesz podać także sałatkę z grillowanymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia i bakłażan. Wystarczy, że polejesz je oliwą, olejem z pestek winogron lub gęstym sosem w stylu greckiego tzatziki. Zawsze dobrym pomysłem na grilla jest sałatka z młodymi ziemniakami. Świetnie smakują skomponowane z ogórkiem małosolnym, smażonym boczkiem i świeżym koperkiem. Całość polej lekkim sosem jogurtowym.
Ostry dodatek do sałatki z TikToka
SalonGrilli proponuje dodać płatki chili. Jeśli lubisz takie smaki, może skusisz się także na marynowane ostre papryczki lub małą łyżeczkę sosu sriracha. Taki dodatek świetnie podkręca smak sałatki.
Przepis na sałatkę grillową z ogórkiem i rzodkiewką
Sałatkę możesz zrobić z ogórków szklarniowych lub gruntowych. Szklarniowe wystarczy dokładnie umyć, gruntowe dodatkowo obierz ze skórki.
Składniki:
- 2 długie ogórki szklarniowe lub 4 ogórki gruntowe,
- 400 g kukurydzy w puszce,
- 1 cebula (czerwona, biała lub szczypiorek),
- pęczek rzodkiewek,
- 150 ml jogurtu greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- sok z połówki cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Z rzodkiewek odetnij liście i korzonki, umyj i również pokrój w plasterki. Obierz cebulę z łupiny i pokrój ją w pióra.
- Tak przygotowane składniki wrzuć do dużej miski. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.
- W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek.
- Dopraw solą i pieprzem zgodnie z własnym gustem.
- Polej sosem sałatkę i wymieszaj.