Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Potrzeba sporo doświadczenia i mnóstwo wolnego czasu, aby przygotować dobry tradycyjny miodownik. Inaczej na warstwach twardego ciasta będzie można połamać zęby. W przypadku tego przepisu ryzyko spada do zera. Miękkie i cienkie warstwy zrobisz przez pieczenia.
Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast na Boże Narodzenie. Jeśli jest przygotowany z odpowiednim wyprzedzeniem, to w jego smaku można się rozpłynąć. Ale zrobiony na ostatnią chwilę nie dostarcza już aż tak przyjemnych przeżyć. Dlatego gdy wiem, że mam mało czasu, nie wypiekam kruchych blatów na siłę. Sięgam po herbatniki i przekładam je pysznym miodowym kremem z bitą śmietaną i kajmakiem. Potem wszyscy dopytują o przepis.
Gwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkości
Szybka świąteczna dekoracja do miodownika
To, że ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, nie zwalnia nas z dbałości o odpowiednią prezencję. Jednak nie masz się czego obawiać – przygotowanie dekoracji, której aromat będzie wypełniał cały dom, zajmie ci kilka minut. Na posypkę będzie potrzebować kilka świątecznych pierników bez lukru i dwie garści mielonych migdałów. Pierniki rozkrusz w malakserze na piasek, a migdały podpraż na suchej patelni do momentu, aż nabiorą rumieńców i uwolnią cudowny zapach. Po przestudzeniu zmieszaj z pokruszonymi piernikami i posyp nimi gotowy już miodownik.
Przepis na miodownik bez pieczenia
Ciasto najlepiej smakuje i dobrze się kroi po ok. 12 godzinach schłodzenia w lodówce. Poniżej składniki na blachę o wymiarach ok. 20 × 30 cm.
Składniki:
- 400 g schłodzonej masy kajmakowej,
- 115 g płynnego miodu,
- 1,15 l schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.,
- 500 g herbatników maślanych,
- szczypta soli,
- na posypkę: 4 średnie pierniczki, 50 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż masę kajmakową, dodaj miód i szczyptę soli. Wymieszaj przy pomocy miksera. Następnie dodaj 150 ml śmietanki kremówki i ubij do konsystencji kremu. Miskę z bazą na krem wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Po tym czasie ubij pozostałą śmietankę, a następnie stopniowo dodawaj schłodzony krem kajmakowy.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i kolejno układaj wartwy herbatników i kremu. Na wierzch połóż krem i równo rozprowadź. Ciasto wstaw do lodówki.
- W malakserze osobno rozdrobnij pierniczki i płatki migdałów na piasek.
- Zmielone migdały podpraż przez kilka minut na suchej patelni, wymieszaj z pierniczkami i odstaw do przestudzenia.
- Gdy wystygną, posyp nimi ciasto po wierzchu.