Lato zbliża się wielkimi krokami. Ten napój świetnie nawadnia, ale nie to jest w nim najlepsze

Jaki jest najlepszy orzeźwiający napój? Większość osób zgodnie stwierdzi, że każdy, który znajdował się w lodówce. Zamiast pić napoje gazowane lub soki z dużą zawartością cukru, sięgnij po to, co zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Taka właśnie jest domowa lemoniada, która będzie idealnym rozwiązaniem na te piękne i słoneczne dni.

ObrazekNapój orzeźwiający - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W sezonie zimowym królują rozmaite rozgrzewające herbaty, a w sezonie letnim - wszystko to, co gasi pragnienie. Dlatego też, to właśnie domowa lemoniada cieszy się aż tak dużą popularnością podczas spotkań przy grillu, letnich imprez w gronie najbliższych osób, czy jako napój serwowany do obiadu. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Co ważne, taka lemoniada zawiera w sobie mnóstwo witamin, więc nie czekaj dłużej i przygotuj ją już teraz.

Domowa lemoniada - najlepszy sposób na orzeźwienie w upalne dni

Dlaczego warto pić domową lemoniadę? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie powinna być żadnym zaskoczeniem. Najważniejszym atutem, związanym z piciem domowej lemoniady jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Warto podkreślić, że zawiera w sobie mnóstwo owoców, dzięki czemu ma mnóstwo minerałów, witamin, czy przeciwutleniaczy, co pozytywnie wpływa na samopoczucie i zminimalizowanie poziomu stresu. Domowa lemoniada jest również niskokalorycznym napojem, więc można ją pić w dużych ilościach.

Obrazek
Cytryna do domowej lemoniada na wyciskarce - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić domową lemoniadę, to wiedz, że jest wiele ciekawych możliwości. My postanowiliśmy zaprezentować ci tę najpopularniejszą i najsmaczniejszą opcję. Wykorzystaj cytrynę, pomarańczę, miętę i limonkę. Stwórz orzeźwiający napój, który będzie świetną opcją na każdą okazję podczas letnich spotkań.

Przepis na domową lemoniadę - jak ją zrobić?

Przygotowane domowej lemoniady jest banalne. Przez te kilka minut uda ci się stworzyć wyjątkowo smaczny i orzeźwiający napój, który sprawdzi się na każdą okazję. Wybierz to, co zdrowe i ogranicz ilość spożywanego cukru.

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • 3 duże cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • limonka
  • 4 gałązki mięty
  • litr wody i kostki lodu
Obrazek
Domowa lemoniada w szklankach - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Trzy z czterech gałązek mięty wrzuć na suchą patelnię, dodaj 7 łyżek wody i 4 łyżki miodu. Ustaw małą moc palnika i przygotuj syrop do lemoniady. Podsmażaj przez 5-10 minut, następnie odcedź go przez sito, a miętę zachowaj.
  2. Wyciśnij sok z większości cytrusów. Resztę pokrój w plasterki i umieść w dzbanku na lemoniadę. Jedną dużą pomarańczę i dwie cytryny dokładnie umyj i przekrój na pół.
  3. Wyciśnij sok z połówek owoców i przelej do naczynia.
  4. Pozostałe cytrusy dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  5. Cytryny pokrój w plasterki i umieść w dużym dzbanku na lemoniadę.
  6. Wlej do dzbanka syrop miętowy, sok z cytrusów i litr zimnej wody.
  7. Dodaj listki mięty i zamieszaj lemoniadę.
  8. Wrzuć do szklanek kilka kostek lodu i wlej do nich lemoniadę. Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na szwedzkie klopsiki w sosie:

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku