Lato zbliża się wielkimi krokami. Ten napój świetnie nawadnia, ale nie to jest w nim najlepsze

Jaki jest najlepszy orzeźwiający napój? Większość osób zgodnie stwierdzi, że każdy, który znajdował się w lodówce. Zamiast pić napoje gazowane lub soki z dużą zawartością cukru, sięgnij po to, co zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Taka właśnie jest domowa lemoniada, która będzie idealnym rozwiązaniem na te piękne i słoneczne dni.

ObrazekNapój orzeźwiający - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W sezonie zimowym królują rozmaite rozgrzewające herbaty, a w sezonie letnim - wszystko to, co gasi pragnienie. Dlatego też, to właśnie domowa lemoniada cieszy się aż tak dużą popularnością podczas spotkań przy grillu, letnich imprez w gronie najbliższych osób, czy jako napój serwowany do obiadu. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Co ważne, taka lemoniada zawiera w sobie mnóstwo witamin, więc nie czekaj dłużej i przygotuj ją już teraz.

Domowa lemoniada - najlepszy sposób na orzeźwienie w upalne dni

Dlaczego warto pić domową lemoniadę? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie powinna być żadnym zaskoczeniem. Najważniejszym atutem, związanym z piciem domowej lemoniady jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Warto podkreślić, że zawiera w sobie mnóstwo owoców, dzięki czemu ma mnóstwo minerałów, witamin, czy przeciwutleniaczy, co pozytywnie wpływa na samopoczucie i zminimalizowanie poziomu stresu. Domowa lemoniada jest również niskokalorycznym napojem, więc można ją pić w dużych ilościach.

Obrazek
Cytryna do domowej lemoniada na wyciskarce - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić domową lemoniadę, to wiedz, że jest wiele ciekawych możliwości. My postanowiliśmy zaprezentować ci tę najpopularniejszą i najsmaczniejszą opcję. Wykorzystaj cytrynę, pomarańczę, miętę i limonkę. Stwórz orzeźwiający napój, który będzie świetną opcją na każdą okazję podczas letnich spotkań.

Przepis na domową lemoniadę - jak ją zrobić?

Przygotowane domowej lemoniady jest banalne. Przez te kilka minut uda ci się stworzyć wyjątkowo smaczny i orzeźwiający napój, który sprawdzi się na każdą okazję. Wybierz to, co zdrowe i ogranicz ilość spożywanego cukru.

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • 3 duże cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • limonka
  • 4 gałązki mięty
  • litr wody i kostki lodu
Obrazek
Domowa lemoniada w szklankach - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Trzy z czterech gałązek mięty wrzuć na suchą patelnię, dodaj 7 łyżek wody i 4 łyżki miodu. Ustaw małą moc palnika i przygotuj syrop do lemoniady. Podsmażaj przez 5-10 minut, następnie odcedź go przez sito, a miętę zachowaj.
  2. Wyciśnij sok z większości cytrusów. Resztę pokrój w plasterki i umieść w dzbanku na lemoniadę. Jedną dużą pomarańczę i dwie cytryny dokładnie umyj i przekrój na pół.
  3. Wyciśnij sok z połówek owoców i przelej do naczynia.
  4. Pozostałe cytrusy dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  5. Cytryny pokrój w plasterki i umieść w dużym dzbanku na lemoniadę.
  6. Wlej do dzbanka syrop miętowy, sok z cytrusów i litr zimnej wody.
  7. Dodaj listki mięty i zamieszaj lemoniadę.
  8. Wrzuć do szklanek kilka kostek lodu i wlej do nich lemoniadę. Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na szwedzkie klopsiki w sosie:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki