PrzepisDomowe Irysy. Przygotuj popularne słodycze w swojej kuchni

Domowe Irysy. Przygotuj popularne słodycze w swojej kuchni

Domowe Irysy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake
Domowe Irysy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake
10.02.2023 07:34, aktualizacja: 10.02.2023 10:42

Czy masz jakie swoje ulubione słodkości z czasów dzieciństwa? Kto ich nie ma! Niestety, ale obecnie ich zakup praktycznie nie jest możliwy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wyczarować wiele pyszności w swoim domowym zaciszu. Świetną opcją będą tu domowe Irysy, które kojarzy chyba każdy. Zobacz, jak je zrobić.

Dlaczego warto przygotować domowe Irysy?

Powodów, by to zrobić, jest całe mnóstwo. Najważniejszy z nich to bez wątpienia powrót do czasów dzieciństwa. Inna ważna kwestia to fakt, że domowe Irysy praktycznie nie są już dostępne w sklepach. Dlatego, odtworzenie smaku tej popularnej słodkości, będzie jak najbardziej wskazane, jeśli jesteś fanem Irysów lub chcesz pokazać swoim dzieciom, jakie to smaki niegdyś dominowały. Co ważne, możesz je przygotować w swoim domu, bez konieczności ich poszukiwania w sklepach. Zobacz, jakie to proste i przyjemne.

Przygotowanie irysów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake
Przygotowanie irysów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake

Poznaj przepis na domowe Irysy

Irysy to dawny rarytas, który był dostępny w smaku kakaowym, śmietankowym, z sezamem, czy makiem. Jeśli chciałbyś przygotować je w tej podstawowej wersji, to z myślą o tobie, postanowiliśmy zaprezentować przepis na ten słodki przysmak, w podstawowej wersji. Na pewno będziesz zachwycony!

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 500 g cukierków krówek
  • 30 ml mleka
  • 100 g maku
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Domowe Irysy z pewnością już na stałe zagoszczą w twojej książce z przepisami. Rozpocznij od przełożenia obranych cukierków krówek do rondelka. Zalej je mlekiem i gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia. Pamiętaj, by mieszać je energicznym ruchem, aby nie przyklejały się do naczynia. Gdy się roztopią, to wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotując je na małym ogniu, wsyp stopniowo cukier puder i sprawdzaj smak masy. Konsystencja musi być ciągnąca i nie powinna być zbyt rzadka.

Irysy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake
Irysy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake

Teraz, wysmaruj masłem foremki o kształcie kostek i wylej w nie przygotowaną masę. Zrób to szybko, aby masa nie zastygła. Następnie, odstaw do ostygnięcia i pokrój na mniejsze części. Przysmak dzieciństwa jest już gotowy. Smacznego!

A co powiesz na domową wersję innej słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na domowe Ferrero Rocher:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także