WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Domowe Irysy. Przygotuj popularne słodycze w swojej kuchni

Czy masz jakie swoje ulubione słodkości z czasów dzieciństwa? Kto ich nie ma! Niestety, ale obecnie ich zakup praktycznie nie jest możliwy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wyczarować wiele pyszności w swoim domowym zaciszu. Świetną opcją będą tu domowe Irysy, które kojarzy chyba każdy. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekDomowe Irysy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować domowe Irysy?

Powodów, by to zrobić, jest całe mnóstwo. Najważniejszy z nich to bez wątpienia powrót do czasów dzieciństwa. Inna ważna kwestia to fakt, że domowe Irysy praktycznie nie są już dostępne w sklepach. Dlatego, odtworzenie smaku tej popularnej słodkości, będzie jak najbardziej wskazane, jeśli jesteś fanem Irysów lub chcesz pokazać swoim dzieciom, jakie to smaki niegdyś dominowały. Co ważne, możesz je przygotować w swoim domu, bez konieczności ich poszukiwania w sklepach. Zobacz, jakie to proste i przyjemne.

Obrazek
Przygotowanie irysów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake

Poznaj przepis na domowe Irysy

Irysy to dawny rarytas, który był dostępny w smaku kakaowym, śmietankowym, z sezamem, czy makiem. Jeśli chciałbyś przygotować je w tej podstawowej wersji, to z myślą o tobie, postanowiliśmy zaprezentować przepis na ten słodki przysmak, w podstawowej wersji. Na pewno będziesz zachwycony!

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 500 g cukierków krówek
  • 30 ml mleka
  • 100 g maku
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Domowe Irysy z pewnością już na stałe zagoszczą w twojej książce z przepisami. Rozpocznij od przełożenia obranych cukierków krówek do rondelka. Zalej je mlekiem i gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia. Pamiętaj, by mieszać je energicznym ruchem, aby nie przyklejały się do naczynia. Gdy się roztopią, to wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotując je na małym ogniu, wsyp stopniowo cukier puder i sprawdzaj smak masy. Konsystencja musi być ciągnąca i nie powinna być zbyt rzadka.

Obrazek
Irysy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake

Teraz, wysmaruj masłem foremki o kształcie kostek i wylej w nie przygotowaną masę. Zrób to szybko, aby masa nie zastygła. Następnie, odstaw do ostygnięcia i pokrój na mniejsze części. Przysmak dzieciństwa jest już gotowy. Smacznego!

A co powiesz na domową wersję innej słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na domowe Ferrero Rocher:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji