Domowe Irysy. Przygotuj popularne słodycze w swojej kuchni

Czy masz jakie swoje ulubione słodkości z czasów dzieciństwa? Kto ich nie ma! Niestety, ale obecnie ich zakup praktycznie nie jest możliwy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wyczarować wiele pyszności w swoim domowym zaciszu. Świetną opcją będą tu domowe Irysy, które kojarzy chyba każdy. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekDomowe Irysy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować domowe Irysy?

Powodów, by to zrobić, jest całe mnóstwo. Najważniejszy z nich to bez wątpienia powrót do czasów dzieciństwa. Inna ważna kwestia to fakt, że domowe Irysy praktycznie nie są już dostępne w sklepach. Dlatego, odtworzenie smaku tej popularnej słodkości, będzie jak najbardziej wskazane, jeśli jesteś fanem Irysów lub chcesz pokazać swoim dzieciom, jakie to smaki niegdyś dominowały. Co ważne, możesz je przygotować w swoim domu, bez konieczności ich poszukiwania w sklepach. Zobacz, jakie to proste i przyjemne.

Obrazek
Przygotowanie irysów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake

Poznaj przepis na domowe Irysy

Irysy to dawny rarytas, który był dostępny w smaku kakaowym, śmietankowym, z sezamem, czy makiem. Jeśli chciałbyś przygotować je w tej podstawowej wersji, to z myślą o tobie, postanowiliśmy zaprezentować przepis na ten słodki przysmak, w podstawowej wersji. Na pewno będziesz zachwycony!

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 500 g cukierków krówek
  • 30 ml mleka
  • 100 g maku
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Domowe Irysy z pewnością już na stałe zagoszczą w twojej książce z przepisami. Rozpocznij od przełożenia obranych cukierków krówek do rondelka. Zalej je mlekiem i gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia. Pamiętaj, by mieszać je energicznym ruchem, aby nie przyklejały się do naczynia. Gdy się roztopią, to wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotując je na małym ogniu, wsyp stopniowo cukier puder i sprawdzaj smak masy. Konsystencja musi być ciągnąca i nie powinna być zbyt rzadka.

Obrazek
Irysy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Good Cake

Teraz, wysmaruj masłem foremki o kształcie kostek i wylej w nie przygotowaną masę. Zrób to szybko, aby masa nie zastygła. Następnie, odstaw do ostygnięcia i pokrój na mniejsze części. Przysmak dzieciństwa jest już gotowy. Smacznego!

A co powiesz na domową wersję innej słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na domowe Ferrero Rocher:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀