Domowe Irysy. Przygotuj popularne słodycze w swojej kuchni
Czy masz jakie swoje ulubione słodkości z czasów dzieciństwa? Kto ich nie ma! Niestety, ale obecnie ich zakup praktycznie nie jest możliwy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wyczarować wiele pyszności w swoim domowym zaciszu. Świetną opcją będą tu domowe Irysy, które kojarzy chyba każdy. Zobacz, jak je zrobić.
10.02.2023 | aktual.: 10.02.2023 10:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dlaczego warto przygotować domowe Irysy?
Powodów, by to zrobić, jest całe mnóstwo. Najważniejszy z nich to bez wątpienia powrót do czasów dzieciństwa. Inna ważna kwestia to fakt, że domowe Irysy praktycznie nie są już dostępne w sklepach. Dlatego, odtworzenie smaku tej popularnej słodkości, będzie jak najbardziej wskazane, jeśli jesteś fanem Irysów lub chcesz pokazać swoim dzieciom, jakie to smaki niegdyś dominowały. Co ważne, możesz je przygotować w swoim domu, bez konieczności ich poszukiwania w sklepach. Zobacz, jakie to proste i przyjemne.
Poznaj przepis na domowe Irysy
Irysy to dawny rarytas, który był dostępny w smaku kakaowym, śmietankowym, z sezamem, czy makiem. Jeśli chciałbyś przygotować je w tej podstawowej wersji, to z myślą o tobie, postanowiliśmy zaprezentować przepis na ten słodki przysmak, w podstawowej wersji. Na pewno będziesz zachwycony!
Składniki:
- 200 g cukru pudru
- 500 g cukierków krówek
- 30 ml mleka
- 100 g maku
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Domowe Irysy z pewnością już na stałe zagoszczą w twojej książce z przepisami. Rozpocznij od przełożenia obranych cukierków krówek do rondelka. Zalej je mlekiem i gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia. Pamiętaj, by mieszać je energicznym ruchem, aby nie przyklejały się do naczynia. Gdy się roztopią, to wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotując je na małym ogniu, wsyp stopniowo cukier puder i sprawdzaj smak masy. Konsystencja musi być ciągnąca i nie powinna być zbyt rzadka.
Teraz, wysmaruj masłem foremki o kształcie kostek i wylej w nie przygotowaną masę. Zrób to szybko, aby masa nie zastygła. Następnie, odstaw do ostygnięcia i pokrój na mniejsze części. Przysmak dzieciństwa jest już gotowy. Smacznego!
A co powiesz na domową wersję innej słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na domowe Ferrero Rocher: