Nigdy nie kupuję lodów w sklepie. Te przygotowuje sam i są o wiele lepsze
Gdyby chcieć wybrać trzy ulubione smaki lodów, to w wielu przypadkach będą one do siebie zbliżone. Najczęściej wybiera się lody śmietankowe lub waniliowe, czekoladowe i truskawkowe. Sezon na truskawki trwa, więc warto byś poznał przepis na domowe lody truskawkowe. Ich przygotowanie jest banalnie proste i z pewnością już nigdy więcej nie pójdziesz do lodziarni.
09.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 15:23
Nie ulega żadnej wątpliwości, że lody, podobnie jak domowa lemoniada, to świetny sposób na ochłodę w upalne dni. Do popularnych lodziarni ustawiają się dłuuugie kolejki, a każdy zastanawia się nad tym, jaki smak wybrać. Jedną z popularnych opcji są bez wątpienia lody truskawkowe. Gdy poznasz na nie przepis, zaczniesz przygotowywać w swoim domu. Sezon na truskawki trwa, więc poznaj recepturę już teraz. Twoje dzieci będą zachwycone, podobnie jak cała rodzina. To naprawdę proste!
Domowe lody truskawkowe - prosty sposób na ochłodę w upalne dni
Sezon truskawek to czas, w którym większość osób decyduje się na przygotowanie dań i deserów na bazie tych właśnie owoców. Najpopularniejszą opcją są przetwory, ale domowe lody truskawkowe po prostu cię zachwycą. Ich największą zaletą jest fakt, że do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Nie ma konieczności użycia jajek, czy maszynki do lodów. Robi się je naprawdę szybko i można przygotować nawet ot tak, bez żadnej okazji. Domowe lody truskawkowe to doskonały sposób na orzeźwienie i słodką przyjemność w gorące dni.
Przepis na domowe lody truskawkowe - jak je zrobić?
Można pokusić się o taki stwierdzenie, że to dziecinnie proste. Truskawkowy sezon trwa w najlepsze, więc wybierz się na targ, kup świeże truskawki i przystąp do przygotowania truskawkowych lodów. Będzie smacznie, owocowo i kolorowo.
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki, osusz, pozbądź się szypułek i pokrój na mniejsze kawałki.
- W blenderze lub mikserze zmiksuj truskawki na gładką masę. Możesz zostawić kilka kawałków truskawek dla dodatkowej tekstury.
- W osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę kremówkę, mleko, cukier i sok z cytryny. Rób to do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj truskawkową masę do mieszanki śmietankowej i dokładnie mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Przełóż mieszankę do maszyny do lodów lub do miski, jeśli korzystasz z metody bezmaszynowej.
- Jeśli używasz maszyny do lodów, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta i zamrażaj, aż lody nabiorą odpowiedniej konsystencji.
- Wlej mieszankę do miski i umieść ją w zamrażarce. Co około godzinę wyjmuj lody i mieszaj je energicznie, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu. Powtarzaj ten proces przez około 4-6 godzin, aż lody nabiorą odpowiedniej konsystencji.
- Gdy lody są gotowe, podawaj je w wafelku lub miseczce. Możesz również udekorować je świeżymi truskawkami lub bitą śmietaną, jeśli chcesz.