Przygotowałem to ciasto na niedzielny deser. Moja rodzina była zachwycona

Czy może być coś lepszego od możliwości wykorzystania sezonowych owoców w taki sposób, by przygotowane danie było prawdziwą ucztą dla podniebienia? Z pewnością nie! Sięgnij po truskawki oraz to, co akurat masz w swoim domu pod ręką. Przygotuj sernik z truskawkami i kaszą manną. To świetny pomysł na sezonowy deser, który zachwyci całą twoją rodzinę.

ObrazekSernik z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube RITA creative
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że sernik to, obok szarlotki, jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Można przygotować go na kilka ciekawych sposobów. Najchętniej piecze się go na święta, a w sezonie letnim, chętnie przygotowuje się go w nieco innej, bo w bardziej "chłodnej" formie. Jeśli szukasz inspiracji na deser, którego podstawą będą sezonowe owoce, to warto sięgnąć po przepis na sernik z truskawkami i kaszą manną. To ciasto jest bajeczne i aż trudno uwierzyć w to, że powstało na bazie zaledwie kilku składników.

Dlaczego warto upiec sernik z truskawkami i kaszą manną?

Przepis na sernik bardzo często bywa skomplikowany, ale nie w tym przypadku. To idealny moment na to, by przezwyciężyć wspomnienie z dzieciństwa i by kasza manna stała się produktem, który polubisz. Jeśli dodasz ją do sernika z truskawkami, to z pewnością stanie się tym składnikiem, który pokochasz. Co ważne, taki sernik z truskawkami nie ma nic wspólnego z serem. To właśnie kasza manna zastępuje tu ser. W połączeniu z truskawkami, łudząco przypomina smak prawdziwego sernika i dlatego wiele osób daje się na to nabrać. Z twoją rodziną i gośćmi, z pewnością będzie podobnie.

Obrazek
Sernik z kaszą manną i truskawkami w tortownicy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube RITA creative

Przepis na sernik z truskawkami i kaszą manną - jak zrobić to ciasto?

Z racji, że jest to sernik na zimno, to nie ma tu konieczności pieczenia. Sernik z truskawkami robi się szybko, a smak jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Zobacz, jakie to proste!

Składniki:

  • 200 g masła
  • litr mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 500 g truskawek
  • 170 g kaszy manny
  • opakowanie galaretki truskawkowej
Obrazek
Przygotowanie sernika z truskawkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube RITA creative

Sposób przygotowania:

  1. Umyj truskawki, usuń szypułki i zblenduj lub rozgnieć widelcem.
  2. W rondelku podgrzej mleko z cukrem i cukrem waniliowym. W chwili, gdy będzie gorące, to rozpuść w nim masło. Dodaj kaszę mannę i zagotuj ją, przez cały czas mieszając. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje.
  3. Gorącą masę przelej do tortownicy o średnicy 26 cm i gdy przestygnie, to powciskaj w nią całe truskawki.
  4. Aby nadać deserowi bardziej efektowny wygląd po wyjęciu z formy, można przekroić część truskawek na połówki i ułożyć je wewnętrzną stroną przy ściankach tortownicy. Następnie wystarczy odstawić "sernik" w chłodne miejsce, aby się schłodził.
  5. Rozpuść galaretkę w wodzie i odstaw do wystudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć, należy ją wymieszać z rozgniecionymi truskawkami. Następnie zalej to połączenie przestudzoną galaretką i umieść w lodówce na kilka godzin. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"