Przygotowałem to ciasto na niedzielny deser. Moja rodzina była zachwycona
Czy może być coś lepszego od możliwości wykorzystania sezonowych owoców w taki sposób, by przygotowane danie było prawdziwą ucztą dla podniebienia? Z pewnością nie! Sięgnij po truskawki oraz to, co akurat masz w swoim domu pod ręką. Przygotuj sernik z truskawkami i kaszą manną. To świetny pomysł na sezonowy deser, który zachwyci całą twoją rodzinę.
04.06.2023 | aktual.: 04.06.2023 15:13
Nie ulega żadnej wątpliwości, że sernik to, obok szarlotki, jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Można przygotować go na kilka ciekawych sposobów. Najchętniej piecze się go na święta, a w sezonie letnim, chętnie przygotowuje się go w nieco innej, bo w bardziej "chłodnej" formie. Jeśli szukasz inspiracji na deser, którego podstawą będą sezonowe owoce, to warto sięgnąć po przepis na sernik z truskawkami i kaszą manną. To ciasto jest bajeczne i aż trudno uwierzyć w to, że powstało na bazie zaledwie kilku składników.
Dlaczego warto upiec sernik z truskawkami i kaszą manną?
Przepis na sernik bardzo często bywa skomplikowany, ale nie w tym przypadku. To idealny moment na to, by przezwyciężyć wspomnienie z dzieciństwa i by kasza manna stała się produktem, który polubisz. Jeśli dodasz ją do sernika z truskawkami, to z pewnością stanie się tym składnikiem, który pokochasz. Co ważne, taki sernik z truskawkami nie ma nic wspólnego z serem. To właśnie kasza manna zastępuje tu ser. W połączeniu z truskawkami, łudząco przypomina smak prawdziwego sernika i dlatego wiele osób daje się na to nabrać. Z twoją rodziną i gośćmi, z pewnością będzie podobnie.
Przepis na sernik z truskawkami i kaszą manną - jak zrobić to ciasto?
Z racji, że jest to sernik na zimno, to nie ma tu konieczności pieczenia. Sernik z truskawkami robi się szybko, a smak jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Zobacz, jakie to proste!
Składniki:
- 200 g masła
- litr mleka
- łyżka cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 500 g truskawek
- 170 g kaszy manny
- opakowanie galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki, usuń szypułki i zblenduj lub rozgnieć widelcem.
- W rondelku podgrzej mleko z cukrem i cukrem waniliowym. W chwili, gdy będzie gorące, to rozpuść w nim masło. Dodaj kaszę mannę i zagotuj ją, przez cały czas mieszając. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje.
- Gorącą masę przelej do tortownicy o średnicy 26 cm i gdy przestygnie, to powciskaj w nią całe truskawki.
- Aby nadać deserowi bardziej efektowny wygląd po wyjęciu z formy, można przekroić część truskawek na połówki i ułożyć je wewnętrzną stroną przy ściankach tortownicy. Następnie wystarczy odstawić "sernik" w chłodne miejsce, aby się schłodził.
- Rozpuść galaretkę w wodzie i odstaw do wystudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć, należy ją wymieszać z rozgniecionymi truskawkami. Następnie zalej to połączenie przestudzoną galaretką i umieść w lodówce na kilka godzin. Smacznego!