Tani, zdrowy i przepyszny zamiennik dorsza. Zapłacisz o wiele mniej, a smakuje tak samo

Dorsz to jedna z popularniejszych ryb w naszych sklepach. W chłodni czeka jednak miruna, która jest niesamowicie zdrowia i o wiele tańsza niż dorsz.

ObrazekDorsz ma godnego zamiennika- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Ryby są źródłem białka o wysokiej jakości oraz składników mineralnych i witamin, takich jak witamina D i jod. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla zdrowia mózgu i serca. Spożywanie ryb może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca, a także wzmocnić układ odpornościowy.

Nic więc dziwnego, że według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorosłe osoby powinny spożywać co najmniej 2 porcje ryb na tydzień. Problemem jest jednak wysoka cena: popularny łosoś i dorsz może kosztować naprawdę sporo. Mało osób jednak wie, że w chłodni czeka tańszy zamiennik.

Miruna to godny zamiennik dorsza

Miruna jest często zestawiana z dorszem nie tylko ze względu na łagodny smak, ale także ze względu na obecność cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Odpowiednio przyrządzone mięso jest kruche i rozpływa się w ustach. Wiele osób porównuje smak nie tylko do dorsza, ale również do drobiu. Dzięki temu po zdrową rybę chętnie sięgną również dzieci.

Dorsz ma godnego zamiennika- Pyszności; źródło: Canva
Dorsz ma godnego zamiennika- Pyszności; źródło: Canva

Na jej korzyści przemawia jednak cena - miruna jest znacznie tańsza niż dorsz. W mrożonej wersji tuszkę możesz znaleźć nawet za mniej niż 20 zł/kg, podczas gdy za mrożonego dorsza zapłacisz dwa razy więcej.

Dorsz może pójść w odstawkę

Miruna jest tania, zdrowa, a na dodatek nie kumuluje w sobie rtęci. Świetnie sprawdzi się gotowana na parze, pieczona w piekarniku lub grillowana na specjalnych tackach. W połączeniu z kaszą, ryżem, ziemniakami i surówką będzie pysznym daniem obiadowym, którym zajadać może się cała rodzina. Sięgać mogą po nią również osoby na diecie - 100 gramów tej ryby ma zaledwie 75 kalorii!

Wielu kucharzy uważa również, że miruna jest najlepszym wyborem do ryby po grecku. Jej smak świetnie koresponduje z warzywami. Warto również wspomnieć, że jest to ryba morska, głębinowa  i żyje w najczystszych oceanach (poławiana jest u wybrzeży Chile i Nowej Zelandii).

Prosty przepis na mirunę

Składniki:

  • 4 filety z miruny
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Oprósz mięso solą oraz pieprzem i zawiń w folię wraz z plasterkiem cytryny, kilkoma plasterkami czosnku, natką pietruszki i masłem.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  4. Podaj z prostą sałatką i ulubionymi dodatkami. Tak przyrządzona ryba świetnie sprawdzi się na smaczną i zdrową kolację.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem na krakersach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟