Tani, zdrowy i przepyszny zamiennik dorsza. Zapłacisz o wiele mniej, a smakuje tak samo

Dorsz to jedna z popularniejszych ryb w naszych sklepach. W chłodni czeka jednak miruna, która jest niesamowicie zdrowia i o wiele tańsza niż dorsz.

ObrazekDorsz ma godnego zamiennika- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Ryby są źródłem białka o wysokiej jakości oraz składników mineralnych i witamin, takich jak witamina D i jod. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla zdrowia mózgu i serca. Spożywanie ryb może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca, a także wzmocnić układ odpornościowy.

Nic więc dziwnego, że według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorosłe osoby powinny spożywać co najmniej 2 porcje ryb na tydzień. Problemem jest jednak wysoka cena: popularny łosoś i dorsz może kosztować naprawdę sporo. Mało osób jednak wie, że w chłodni czeka tańszy zamiennik.

Miruna to godny zamiennik dorsza

Miruna jest często zestawiana z dorszem nie tylko ze względu na łagodny smak, ale także ze względu na obecność cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Odpowiednio przyrządzone mięso jest kruche i rozpływa się w ustach. Wiele osób porównuje smak nie tylko do dorsza, ale również do drobiu. Dzięki temu po zdrową rybę chętnie sięgną również dzieci.

Dorsz ma godnego zamiennika- Pyszności; źródło: Canva
Dorsz ma godnego zamiennika- Pyszności; źródło: Canva

Na jej korzyści przemawia jednak cena - miruna jest znacznie tańsza niż dorsz. W mrożonej wersji tuszkę możesz znaleźć nawet za mniej niż 20 zł/kg, podczas gdy za mrożonego dorsza zapłacisz dwa razy więcej.

Dorsz może pójść w odstawkę

Miruna jest tania, zdrowa, a na dodatek nie kumuluje w sobie rtęci. Świetnie sprawdzi się gotowana na parze, pieczona w piekarniku lub grillowana na specjalnych tackach. W połączeniu z kaszą, ryżem, ziemniakami i surówką będzie pysznym daniem obiadowym, którym zajadać może się cała rodzina. Sięgać mogą po nią również osoby na diecie - 100 gramów tej ryby ma zaledwie 75 kalorii!

Wielu kucharzy uważa również, że miruna jest najlepszym wyborem do ryby po grecku. Jej smak świetnie koresponduje z warzywami. Warto również wspomnieć, że jest to ryba morska, głębinowa  i żyje w najczystszych oceanach (poławiana jest u wybrzeży Chile i Nowej Zelandii).

Prosty przepis na mirunę

Składniki:

  • 4 filety z miruny
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Oprósz mięso solą oraz pieprzem i zawiń w folię wraz z plasterkiem cytryny, kilkoma plasterkami czosnku, natką pietruszki i masłem.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  4. Podaj z prostą sałatką i ulubionymi dodatkami. Tak przyrządzona ryba świetnie sprawdzi się na smaczną i zdrową kolację.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem na krakersach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości