Dorsz pieczony - przepis. Popularna morska ryba na rodzinny obiad

Ryby to kategoria produktów, po które chętnie sięga się przede wszystkim w piątki i podczas Świąt Bożego Narodzenia. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wtedy, kiedy masz na nie ochotę. Jedną z popularnych ryb bałtyckich jest dorsz. Jeśli szukasz inspiracji na obiad czy kolację, to dorsz pieczony wydaje się być świetnym wyborem, zwłaszcza wtedy gdy trwa sezon. Jak go zrobić?

ObrazekDorsz pieczony - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Starając się urozmaicić swoją dietę, niemal każdy sięga po zdrowe ryby bałtyckie. Można je przyrządzić na wiele ciekawych sposobów, z rozmaitymi dodatkami. Do tej najpopularniejszych ryb, nie tylko nad morzem, należy zaliczyć dorsza. Pamiętaj jednak, że jego połów jest możliwy tylko w określonych miesiącach. Poznaj prosty przepis na pieczonego dorsza i zastosuj sprawdzone techniki, dzięki którym nie wyjdzie suchy.

Dorsz pieczony

Dorsz pieczony to danie, które zachwyca swoją delikatnością i wyjątkowym smakiem. Jednak wiele osób obawia się, że podczas pieczenia ryba może stać się sucha. Ważne jest przede wszystkim, by wybrać świeżą rybę. Aby zachował swoją soczystość, można dodać do niego odrobinę tłuszczu, takiego jak oliwa z oliwek. Staraj się go piec w temperaturze około 200 stopni. Dorsz pieczony to doskonały wybór na rodzinny obiad, szczególnie dla miłośników morskich smaków. Ta popularna ryba jest ceniona za swój delikatny smak i miękkie, białe mięso.

Obrazek
Świeżego dorsza dostaniesz tylko w określonych miesiącach - Pyszności; Foto Canva.com

Pieczony dorsz przepis

Dorsz pieczony to smaczne, pożywne i łatwe do przygotowania danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Wypróbuj ten przepis już dziś i ciesz się pysznym morskimi smakami podczas wspólnego obiadu. Jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na dorsza pieczonego, masz szczęście — ten będzie najlepszy!

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 kg filetów z dorsza,
  • kilka plasterków cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • słodka papryka,
  • odrobina pieprzu cytrynowego.
Obrazek
Pieczenie dorsza jest niezwykle proste - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie pieczonego dorsza krok po kroku

Przygotowanie ryby do pieczenia jest proste. Dokładnie umyj dorsza pod bieżącą wodą, osusz go papierowym ręcznikiem. Przede wszystkim, wybierz świeżego dorsza o jasnym i przejrzystym mięsie. Sprawdź, czy ryba nie ma nieprzyjemnego zapachu, co może wskazywać na nieświeżość. Jeśli możesz, kupuj dorsza od zaufanego dostawcy ryb.

  1. Umyj dorsza i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz go podzielić też na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszaj oliwę z przyprawami i nasmaruj nimi rybę oraz natrzyj cytrynę, co nada rybie smaku i świeżości.
  3. Wyłóż naczynie żaroodporne papierem — w taki sposób, by można było nakryć rybę papierem.
  4. Ułóż dorsza w naczyniu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i lekko zakrywając rybę papierem, wstaw ją do piekarnika na około 30 minut.
  5. Podaj dorsza z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza