Dorzucam do surówki z selera. Tak pyszna, że każdy prosi o podwójną porcję do obiadu

Surówka z selera może nie jest tak popularna jak mizeria czy ćwikła, ale jest również pyszna i zasługuje na swoje miejsce na talerzu. Jeden z dodatków niesamowicie podkreśla smak surówki, nadając jej wyrazistości i świeżości, które zaskoczą każdego przy stole.

Surówka z selera z żurawinąSurówka z selera z żurawiną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta surówka to lekki, chrupiący dodatek o wyrazistym, lekko ostrym smaku. Starty seler świetnie łączy się z jabłkiem, tworząc świeże i zbalansowane połączenie. Jednak to dodatek suszonej żurawiny robi największe wrażenie – wnosi słodko-kwaśną nutę, która przełamuje klasyczny smak i sprawia, że surówka nabiera wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Korzyści zdrowotne surówki z selera i żurawiny

Seler korzeniowy, będący bazą tej sałatki, to warzywo o wielu właściwościach prozdrowotnych – niskokaloryczne, bogate w błonnik, wspomagające trawienie i oczyszczanie organizmu. Zawiera cenne witaminy, m.in. witaminę C, potas oraz przeciwutleniacze, które wspierają odporność i chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.

W sałatce starty seler wyróżnia się delikatnie ostrym, wyrazistym smakiem, który idealnie łączy się z naturalną słodyczą jabłka. Z kolei ono nie tylko łagodzi selerową ostrość, ale również dostarcza pektyn – błonnika rozpuszczalnego, który wspiera pracę jelit i pomaga regulować poziom cholesterolu. Dopełnieniem tego połączenia jest żurawina – lekko kwaskowata i słodka jednocześnie. Jej smak doskonale przełamuje delikatność jabłka i pikantność selera, tworząc wyjątkowo zrównoważoną i harmonijną kompozycję. Dodatek jogurtu i majonezu nadaje całości kremowej konsystencji i łagodzi kontrasty, ale bez tłumienia charakteru składników.

Przepis na surówkę z selera i żurawiny

Ta sałatka to nie tylko zdrowa, ale też wyjątkowo smaczna propozycja – lekka, świeża, wyraźna. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, zwłaszcza drobiu, schabu czy ryb, ale równie dobrze smakuje solo, jako szybka przekąska w ciągu dnia lub element lżejszego posiłku. Dobra surówka to nie tylko sposób na dodanie warzyw do obiadu, ale też świetna okazja, by sięgnąć po składniki, których na co dzień nie używamy zbyt często – jak właśnie żurawina. Dzięki takim dodatkom nawet prosty posiłek zyskuje ciekawszy smak i wartości odżywcze.

Składniki:

  • 1 większy seler,
  • 1 jabłko,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 30 g suszonej żurawiny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz seler i jabłko, zetrzyj je na tarce o średnich oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  2. Dodaj jogurt, majonez, cukier i żurawinę, wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Przed podaniem schłodź w lodówce, by sałatka była jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje