WAŻNE
TERAZ

Ależ sensacja! Blamaż Legii przy Łazienkowskiej

Dorzuciłam owoc do tatara. Gdy teściowa zobaczyła, prawie się przeżegnała

Jedni na widok tatara krzywią się z niesmakiem, innym na samą myśl cieknie ślinka. W mojej rodzinie zdecydowanie przeważa druga grupa, a sam tatar obowiązkowo gości na imprezach i to z nietypowym dodatkiem.

Nietypowy dodatek zachwyci rodzinęNietypowy dodatek zachwyci rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni nie wyobrażają sobie tatara bez marynowanych grzybków, inni dorzucają kapary, cebulkę czy oliwki. U mnie króluje jednak zupełnie inny dodatek - pokrojone w kostkę zielone jabłka. Chociaż na pierwszy rzut oka może brzmieć to jak zbędna ekstrawagancja, to po spróbowaniu okazuje się, że to połączenie naprawdę ma sens.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Nietypowy tatar z jabłkiem

Gdy w jednej z włoskich restauracji zaserwowano mi tatara z jabłkami, patrzyłam z pewnym niedowierzaniem. Okazało się jednak, że to połączenie jest naprawdę smaczne. Pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, dodane do już uformowanego tatara, wprowadzają dodatkową nutę świeżości i lekkości, świetnie kontrastującą z nieco tłustym mięsem.

Tatar z jabłkiem zachwyca smakiem
Tatar z jabłkiem zachwyca smakiem © Pyszności

To danie to dowód na to, że w kuchni warto eksperymentować i łączyć pozornie niepasujące do siebie smaki. Tatar z jabłkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią kulinarne niespodzianki i chcą odkrywać nowe doznania smakowe. Moja teściowa, początkowo sceptyczna, teraz sama dopytuje, czy przygotuję dla niej tatara z jabłkami.

Podstawą jest tutaj dobrej jakości mięso - to wokół niego skupia się cały smak. Możesz oczywiście dorzucić do środka inne dodatki.

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej,
  • 1 jabłko, najlepiej Granny Smith,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),
  • 1 mała szalotka,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój na bardzo drobną kostkę. To lepszy sposób niż mielenie mięsa w maszynce.
  2. Jabłko pokrój w drobną kostkę, pozbywając się gniazda nasiennego ze środka. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  3. Szalotkę obierz i drobno posiekaj.
  4. W misce połącz mięso, jabłko, kapary, żółtko, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Uformuj tatara i skropl lekko oliwą.
  6. Na górze ułóż kawałki jabłka.

Gotowego tatara podaj z kawałkiem świeżego pieczywa lub chrupiącą grzanką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo