InspiracjeDorzuciłam owoc do tatara. Gdy teściowa zobaczyła, prawie się przeżegnała

Dorzuciłam owoc do tatara. Gdy teściowa zobaczyła, prawie się przeżegnała

Jedni na widok tatara krzywią się z niesmakiem, innym na samą myśl cieknie ślinka. W mojej rodzinie zdecydowanie przeważa druga grupa, a sam tatar obowiązkowo gości na imprezach i to z nietypowym dodatkiem.

Nietypowy dodatek zachwyci rodzinę
Nietypowy dodatek zachwyci rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedni nie wyobrażają sobie tatara bez marynowanych grzybków, inni dorzucają kapary, cebulkę czy oliwki. U mnie króluje jednak zupełnie inny dodatek - pokrojone w kostkę zielone jabłka. Chociaż na pierwszy rzut oka może brzmieć to jak zbędna ekstrawagancja, to po spróbowaniu okazuje się, że to połączenie naprawdę ma sens.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Nietypowy tatar z jabłkiem

Gdy w jednej z włoskich restauracji zaserwowano mi tatara z jabłkami, patrzyłam z pewnym niedowierzaniem. Okazało się jednak, że to połączenie jest naprawdę smaczne. Pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, dodane do już uformowanego tatara, wprowadzają dodatkową nutę świeżości i lekkości, świetnie kontrastującą z nieco tłustym mięsem.

Tatar z jabłkiem zachwyca smakiem
Tatar z jabłkiem zachwyca smakiem© Pyszności

To danie to dowód na to, że w kuchni warto eksperymentować i łączyć pozornie niepasujące do siebie smaki. Tatar z jabłkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią kulinarne niespodzianki i chcą odkrywać nowe doznania smakowe. Moja teściowa, początkowo sceptyczna, teraz sama dopytuje, czy przygotuję dla niej tatara z jabłkami.

Podstawą jest tutaj dobrej jakości mięso - to wokół niego skupia się cały smak. Możesz oczywiście dorzucić do środka inne dodatki.

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej,
  • 1 jabłko, najlepiej Granny Smith,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),
  • 1 mała szalotka,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój na bardzo drobną kostkę. To lepszy sposób niż mielenie mięsa w maszynce.
  2. Jabłko pokrój w drobną kostkę, pozbywając się gniazda nasiennego ze środka. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  3. Szalotkę obierz i drobno posiekaj.
  4. W misce połącz mięso, jabłko, kapary, żółtko, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Uformuj tatara i skropl lekko oliwą.
  6. Na górze ułóż kawałki jabłka.

Gotowego tatara podaj z kawałkiem świeżego pieczywa lub chrupiącą grzanką. Smacznego!

Inspiracjeprzepistatar

Wybrane dla Ciebie