Dorzuciłam owoc do tatara. Gdy teściowa zobaczyła, prawie się przeżegnała
Jedni na widok tatara krzywią się z niesmakiem, innym na samą myśl cieknie ślinka. W mojej rodzinie zdecydowanie przeważa druga grupa, a sam tatar obowiązkowo gości na imprezach i to z nietypowym dodatkiem.
Jedni nie wyobrażają sobie tatara bez marynowanych grzybków, inni dorzucają kapary, cebulkę czy oliwki. U mnie króluje jednak zupełnie inny dodatek - pokrojone w kostkę zielone jabłka. Chociaż na pierwszy rzut oka może brzmieć to jak zbędna ekstrawagancja, to po spróbowaniu okazuje się, że to połączenie naprawdę ma sens.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej
Nietypowy tatar z jabłkiem
Gdy w jednej z włoskich restauracji zaserwowano mi tatara z jabłkami, patrzyłam z pewnym niedowierzaniem. Okazało się jednak, że to połączenie jest naprawdę smaczne. Pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, dodane do już uformowanego tatara, wprowadzają dodatkową nutę świeżości i lekkości, świetnie kontrastującą z nieco tłustym mięsem.
To danie to dowód na to, że w kuchni warto eksperymentować i łączyć pozornie niepasujące do siebie smaki. Tatar z jabłkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią kulinarne niespodzianki i chcą odkrywać nowe doznania smakowe. Moja teściowa, początkowo sceptyczna, teraz sama dopytuje, czy przygotuję dla niej tatara z jabłkami.
Podstawą jest tutaj dobrej jakości mięso - to wokół niego skupia się cały smak. Możesz oczywiście dorzucić do środka inne dodatki.
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej,
- 1 jabłko, najlepiej Granny Smith,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),
- 1 mała szalotka,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Polędwicę pokrój na bardzo drobną kostkę. To lepszy sposób niż mielenie mięsa w maszynce.
- Jabłko pokrój w drobną kostkę, pozbywając się gniazda nasiennego ze środka. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Szalotkę obierz i drobno posiekaj.
- W misce połącz mięso, jabłko, kapary, żółtko, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Uformuj tatara i skropl lekko oliwą.
- Na górze ułóż kawałki jabłka.
Gotowego tatara podaj z kawałkiem świeżego pieczywa lub chrupiącą grzanką. Smacznego!