Ten sos z marynowanych grzybów zasługuje na medal. Święta bez niego nie istnieją
Na święta robię sos tatarski z marynowanymi grzybkami, które idealnie podkręcają jego smak. Taki sos pasuje zarówno do wigilijnych śledzi, jak i świątecznych pasztetów. Jeśli lubisz pikantne dodatki, dorzuć ostrą marynowaną papryczkę. Wykorzystaj domowe przetwory – pikle i ogórki kiszone, a zaoszczędzisz na świątecznych wydatkach.
Przepis na sos z marynowanymi grzybkami przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy szukają pomysłów na zastosowanie słoików ze spiżarki. To prosta i świetnie zbalansowana kompozycja – sos łączy w sobie słone i kwaśne smaki, a dodatek jajek ugotowanych na twardo sprawia, że ma gęstą i kremową konsystencję. Sprawdzi się nie tylko na święta, ale także jako dodatek do kanapek w każdy inny dzień roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną
Marynowane grzybki w sosie tatarskim
Do sosu możesz dodać marynowane maślaki lub inne grzybki z zalewy octowej. Sprawdzą się także popularne pieczarki. Jednak zanim zaczniesz siekać je w drobną kostkę, dokładnie odsącz je z zalewy. Inaczej sos może wyjść za rzadki i zbyt kwaśny.
Jak zrobić sos z grzybkami marynowanymi na święta?
W klasycznym przepisie na sos tatarski w składnikach widnieją kapary. W tej kompozycji zupełnie nie są potrzebne. Grzybki z octu sprawiają, że sos jest odpowiednio kwaśny. Dzięki soczystym dodatkom nadaje potrawom lekkości i wigoru.
Składniki:
- 1 słoik grzybków marynowanych,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 mała cebula,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,
- pół łyżeczki musztardy stołowej,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- szczypta cukru i odrobina soku z cytryny.
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- Odsącz z zalewy ogórki kiszone i marynowane grzybki. Je również pokrój w małą kostkę.
- Drobno posiekaj cebulę.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj majonez, śmietaną, odrobinę musztardy, szczyptę cukru i kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.
- Opcjonalnie dodaj drobno posiekaną marynowaną papryczkę lub szczypiorek, na przykład z dymki.
Do jakich potraw pasuje sos tatarski?
Sos tatarski z marynowanymi grzybkami sprawdzi się nie tylko na Wigilię do śledzia czy na Wielkanoc do gotowanych jajek. Możesz podać z nim także frytki, smażoną rybę czy fileciki z kurczaka. Doskonale podkreśla smak mięs pieczonych i jest oryginalnym dodatkiem do kanapek z domowymi wędlinami, na przykład z pieczoną szybką, schabem lub karkówką.