WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Ten sos z marynowanych grzybów zasługuje na medal. Święta bez niego nie istnieją

Na święta robię sos tatarski z marynowanymi grzybkami, które idealnie podkręcają jego smak. Taki sos pasuje zarówno do wigilijnych śledzi, jak i świątecznych pasztetów. Jeśli lubisz pikantne dodatki, dorzuć ostrą marynowaną papryczkę. Wykorzystaj domowe przetwory – pikle i ogórki kiszone, a zaoszczędzisz na świątecznych wydatkach.

Najlepszy sos z marynowanych grzybkówNajlepszy sos z marynowanych grzybków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na sos z marynowanymi grzybkami przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy szukają pomysłów na zastosowanie słoików ze spiżarki. To prosta i świetnie zbalansowana kompozycja – sos łączy w sobie słone i kwaśne smaki, a dodatek jajek ugotowanych na twardo sprawia, że ma gęstą i kremową konsystencję. Sprawdzi się nie tylko na święta, ale także jako dodatek do kanapek w każdy inny dzień roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Marynowane grzybki w sosie tatarskim

Do sosu możesz dodać marynowane maślaki lub inne grzybki z zalewy octowej. Sprawdzą się także popularne pieczarki. Jednak zanim zaczniesz siekać je w drobną kostkę, dokładnie odsącz je z zalewy. Inaczej sos może wyjść za rzadki i zbyt kwaśny.

Jak zrobić sos z grzybkami marynowanymi na święta?

W klasycznym przepisie na sos tatarski w składnikach widnieją kapary. W tej kompozycji zupełnie nie są potrzebne. Grzybki z octu sprawiają, że sos jest odpowiednio kwaśny. Dzięki soczystym dodatkom nadaje potrawom lekkości i wigoru.

Składniki:

  • 1 słoik grzybków marynowanych,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,
  • pół łyżeczki musztardy stołowej,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • szczypta cukru i odrobina soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. Odsącz z zalewy ogórki kiszone i marynowane grzybki. Je również pokrój w małą kostkę.
  3. Drobno posiekaj cebulę.
  4. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj majonez, śmietaną, odrobinę musztardy, szczyptę cukru i kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.
  5. Opcjonalnie dodaj drobno posiekaną marynowaną papryczkę lub szczypiorek, na przykład z dymki.

Do jakich potraw pasuje sos tatarski?

Sos tatarski z marynowanymi grzybkami sprawdzi się nie tylko na Wigilię do śledzia czy na Wielkanoc do gotowanych jajek. Możesz podać z nim także frytki, smażoną rybę czy fileciki z kurczaka. Doskonale podkreśla smak mięs pieczonych i jest oryginalnym dodatkiem do kanapek z domowymi wędlinami, na przykład z pieczoną szybką, schabem lub karkówką.

Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo