PrzepisTen sos z marynowanych grzybów zasługuje na medal. Święta bez niego nie istnieją

Ten sos z marynowanych grzybów zasługuje na medal. Święta bez niego nie istnieją

Na święta robię sos tatarski z marynowanymi grzybkami, które idealnie podkręcają jego smak. Taki sos pasuje zarówno do wigilijnych śledzi, jak i świątecznych pasztetów. Jeśli lubisz pikantne dodatki, dorzuć ostrą marynowaną papryczkę. Wykorzystaj domowe przetwory – pikle i ogórki kiszone, a zaoszczędzisz na świątecznych wydatkach.

Najlepszy sos z marynowanych grzybków
Najlepszy sos z marynowanych grzybków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na sos z marynowanymi grzybkami przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy szukają pomysłów na zastosowanie słoików ze spiżarki. To prosta i świetnie zbalansowana kompozycja – sos łączy w sobie słone i kwaśne smaki, a dodatek jajek ugotowanych na twardo sprawia, że ma gęstą i kremową konsystencję. Sprawdzi się nie tylko na święta, ale także jako dodatek do kanapek w każdy inny dzień roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Marynowane grzybki w sosie tatarskim

Do sosu możesz dodać marynowane maślaki lub inne grzybki z zalewy octowej. Sprawdzą się także popularne pieczarki. Jednak zanim zaczniesz siekać je w drobną kostkę, dokładnie odsącz je z zalewy. Inaczej sos może wyjść za rzadki i zbyt kwaśny.

Jak zrobić sos z grzybkami marynowanymi na święta?

W klasycznym przepisie na sos tatarski w składnikach widnieją kapary. W tej kompozycji zupełnie nie są potrzebne. Grzybki z octu sprawiają, że sos jest odpowiednio kwaśny. Dzięki soczystym dodatkom nadaje potrawom lekkości i wigoru.

Składniki:

  • 1 słoik grzybków marynowanych,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,
  • pół łyżeczki musztardy stołowej,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • szczypta cukru i odrobina soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. Odsącz z zalewy ogórki kiszone i marynowane grzybki. Je również pokrój w małą kostkę.
  3. Drobno posiekaj cebulę.
  4. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj majonez, śmietaną, odrobinę musztardy, szczyptę cukru i kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.
  5. Opcjonalnie dodaj drobno posiekaną marynowaną papryczkę lub szczypiorek, na przykład z dymki.

Do jakich potraw pasuje sos tatarski?

Sos tatarski z marynowanymi grzybkami sprawdzi się nie tylko na Wigilię do śledzia czy na Wielkanoc do gotowanych jajek. Możesz podać z nim także frytki, smażoną rybę czy fileciki z kurczaka. Doskonale podkreśla smak mięs pieczonych i jest oryginalnym dodatkiem do kanapek z domowymi wędlinami, na przykład z pieczoną szybką, schabem lub karkówką.

Wybrane dla Ciebie