Ten sos z marynowanych grzybów zasługuje na medal. Święta bez niego nie istnieją

Na święta robię sos tatarski z marynowanymi grzybkami, które idealnie podkręcają jego smak. Taki sos pasuje zarówno do wigilijnych śledzi, jak i świątecznych pasztetów. Jeśli lubisz pikantne dodatki, dorzuć ostrą marynowaną papryczkę. Wykorzystaj domowe przetwory – pikle i ogórki kiszone, a zaoszczędzisz na świątecznych wydatkach.

Najlepszy sos z marynowanych grzybkówNajlepszy sos z marynowanych grzybków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na sos z marynowanymi grzybkami przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy szukają pomysłów na zastosowanie słoików ze spiżarki. To prosta i świetnie zbalansowana kompozycja – sos łączy w sobie słone i kwaśne smaki, a dodatek jajek ugotowanych na twardo sprawia, że ma gęstą i kremową konsystencję. Sprawdzi się nie tylko na święta, ale także jako dodatek do kanapek w każdy inny dzień roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Marynowane grzybki w sosie tatarskim

Do sosu możesz dodać marynowane maślaki lub inne grzybki z zalewy octowej. Sprawdzą się także popularne pieczarki. Jednak zanim zaczniesz siekać je w drobną kostkę, dokładnie odsącz je z zalewy. Inaczej sos może wyjść za rzadki i zbyt kwaśny.

Jak zrobić sos z grzybkami marynowanymi na święta?

W klasycznym przepisie na sos tatarski w składnikach widnieją kapary. W tej kompozycji zupełnie nie są potrzebne. Grzybki z octu sprawiają, że sos jest odpowiednio kwaśny. Dzięki soczystym dodatkom nadaje potrawom lekkości i wigoru.

Składniki:

  • 1 słoik grzybków marynowanych,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18 proc.,
  • pół łyżeczki musztardy stołowej,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • szczypta cukru i odrobina soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. Odsącz z zalewy ogórki kiszone i marynowane grzybki. Je również pokrój w małą kostkę.
  3. Drobno posiekaj cebulę.
  4. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj majonez, śmietaną, odrobinę musztardy, szczyptę cukru i kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.
  5. Opcjonalnie dodaj drobno posiekaną marynowaną papryczkę lub szczypiorek, na przykład z dymki.

Do jakich potraw pasuje sos tatarski?

Sos tatarski z marynowanymi grzybkami sprawdzi się nie tylko na Wigilię do śledzia czy na Wielkanoc do gotowanych jajek. Możesz podać z nim także frytki, smażoną rybę czy fileciki z kurczaka. Doskonale podkreśla smak mięs pieczonych i jest oryginalnym dodatkiem do kanapek z domowymi wędlinami, na przykład z pieczoną szybką, schabem lub karkówką.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa