Doskonale zastępuje mąki zbożowe. Ma delikatny smak, dużo żelaza i wspiera serce

Jest delikatna, ma przyjemnie orzechowy smak i świetnie sprawdzi się jako zamiennik zboża na diecie bezglutenowej. Tę mąkę zdecydowanie warto zaprosić do swojej kuchni.

Mąka migdałowaMąka migdałowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Ewa Malinowska

Wśród najchętniej wybieranych mąk zdecydowanie króluje ta pszenna. Czasem podczas pieczenia chleba skusimy się na razową, a do klusek sypniemy trochę ziemniaczanej. Warto jednak postawić na bezglutenową mąkę migdałową. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze zmielonych drobno orzechów. Świetnie sprawdzi się nie tylko do słodkich wypieków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Zdrowa mąka migdałowa

Mąka migdałowa to świetny dodatek do diety nie tylko u osób, które muszą odżywiać się bezglutenowo lub korzystają z przepisów w stylu keto. Migdały znane są także ze swoich właściwości, które mogą przynieść ulgę w przypadku zgagi i nadkwasoty. Mąka powstaje ze zblanszowanych, obranych ze skórki migdałów, które następnie mieli się na drobną masę. Jeśli masz w domu blender o odpowiedniej mocy, możesz przygotować ją samodzielnie.

Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych orzechów
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych orzechów © Pixabay

Mąka migdałowa jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na układ krążenia, obniżając ryzyko chorób serca i regulując poziom cholesterolu. Wspierają także pracę mózgu i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Taka mąka jest także źródłem białka, niezbędnego budulca naszego organizmu. Jest bogata w minerały, takie jak wapń, fosfor, cynk, potas, żelazo, mangan i magnez, które wzmacniają kości, odporność, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają anemii. Dzięki zawartości witaminy E, która znana jest jako silny antyoksydant, chroni przed wolnymi rodnikami, działając przy tym przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.

Do czego wykorzystywać mąkę migdałową?

Mąka migdałowa jest wszechstronna i może być używana w różnych przepisach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Idealnie nadaje się do wypieków oraz jako panierka do mięs i ryb. Może być naprawdę uniwersalnym produktem.

Mąka migdałowa nadaje wypiekom wilgotność, delikatną konsystencję i orzechowy aromat. Jest kluczowym składnikiem francuskich makaroników, świetnie sprawdzi się do wielkanocnej babki, zagęści kremy do ciast, a jako panierka doda lekkiej chrupkości. Warto mieć ją w swojej kuchni i postawić na kilka kulinarnych eksperymentów.

Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy