Doskonale zastępuje mąki zbożowe. Ma delikatny smak, dużo żelaza i wspiera serce

Jest delikatna, ma przyjemnie orzechowy smak i świetnie sprawdzi się jako zamiennik zboża na diecie bezglutenowej. Tę mąkę zdecydowanie warto zaprosić do swojej kuchni.

Mąka migdałowaMąka migdałowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Ewa Malinowska

Wśród najchętniej wybieranych mąk zdecydowanie króluje ta pszenna. Czasem podczas pieczenia chleba skusimy się na razową, a do klusek sypniemy trochę ziemniaczanej. Warto jednak postawić na bezglutenową mąkę migdałową. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze zmielonych drobno orzechów. Świetnie sprawdzi się nie tylko do słodkich wypieków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Zdrowa mąka migdałowa

Mąka migdałowa to świetny dodatek do diety nie tylko u osób, które muszą odżywiać się bezglutenowo lub korzystają z przepisów w stylu keto. Migdały znane są także ze swoich właściwości, które mogą przynieść ulgę w przypadku zgagi i nadkwasoty. Mąka powstaje ze zblanszowanych, obranych ze skórki migdałów, które następnie mieli się na drobną masę. Jeśli masz w domu blender o odpowiedniej mocy, możesz przygotować ją samodzielnie.

Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych orzechów
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych orzechów © Pixabay

Mąka migdałowa jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na układ krążenia, obniżając ryzyko chorób serca i regulując poziom cholesterolu. Wspierają także pracę mózgu i poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Taka mąka jest także źródłem białka, niezbędnego budulca naszego organizmu. Jest bogata w minerały, takie jak wapń, fosfor, cynk, potas, żelazo, mangan i magnez, które wzmacniają kości, odporność, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają anemii. Dzięki zawartości witaminy E, która znana jest jako silny antyoksydant, chroni przed wolnymi rodnikami, działając przy tym przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.

Do czego wykorzystywać mąkę migdałową?

Mąka migdałowa jest wszechstronna i może być używana w różnych przepisach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Idealnie nadaje się do wypieków oraz jako panierka do mięs i ryb. Może być naprawdę uniwersalnym produktem.

Mąka migdałowa nadaje wypiekom wilgotność, delikatną konsystencję i orzechowy aromat. Jest kluczowym składnikiem francuskich makaroników, świetnie sprawdzi się do wielkanocnej babki, zagęści kremy do ciast, a jako panierka doda lekkiej chrupkości. Warto mieć ją w swojej kuchni i postawić na kilka kulinarnych eksperymentów.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką