Na ostatnią Wielkanoc upiekłam babkę z tym dodatkiem. Wszystkie ciotki pytały o tajemniczy składnik

Babka na wielkanocnym stole to pozycja po prostu obowiązkowa. Zamiast jednak po raz kolejny piec klasyczną babkę piaskową, stawiam na aromatyczny dodatek do ciasta.

Babka migdałowaBabka migdałowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ta babka to pyszne połączenie tradycyjnego wypieku z lekkim twistem w postaci migdałowego aromatu. Szybko skrada show na wielkanocnym stole, zaskakując nawet tych, którzy na co dzień od babki stronią. Wychodzi za każdym razem idealna, a podczas pieczenia wypełnia dom pięknym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Migdałowa babka wielkanocna

To babka tak smaczna, że w moim domu pojawia się znacznie częściej Jej delikatna, wilgotna konsystencja i bogaty, migdałowy aromat sprawiają, że rozpływa się w ustach. Część mąki pszennej zastąpiona jest migdałową. Aby jeszcze bardziej podkreślić migdałowy charakter babki, do środka dodaję kilka kropli aromatu migdałowego.

Prosta babka maślana
Prosta babka maślana © Adobe Stock

Gotową babkę możesz oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub lukrem. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie elegancję i subtelność w świątecznych deserach. Na koniec świąt nie zostaną po niej nawet okruszki.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  2. Dodawaj stopniowo, cały czas miksując. Na koniec wlej też migdałowy aromat.
  3. Następnie dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszaj.
  4. Powstałą masę przelej do formy na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej wcześniej bułką tartą. Wyrównaj.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40-50 minut. Użyj programu góra-dół.
  6. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw babkę do wystudzenia.
  7. Gdy wystygnie, obróć i wyciągnij babkę ze środka.

Gotową babkę udekoruj według uznania. Nie wymaga przechowywania w lodówce, co jest szczególnie wygodne podczas świątecznych przygotowań. Upiec ją możesz nawet kilka dni wcześniej, szczelnie owinąć i odłożyć. Nadaje się również do mrożenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀