Na ostatnią Wielkanoc upiekłam babkę z tym dodatkiem. Wszystkie ciotki pytały o tajemniczy składnik

Babka na wielkanocnym stole to pozycja po prostu obowiązkowa. Zamiast jednak po raz kolejny piec klasyczną babkę piaskową, stawiam na aromatyczny dodatek do ciasta.

Babka migdałowaBabka migdałowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ta babka to pyszne połączenie tradycyjnego wypieku z lekkim twistem w postaci migdałowego aromatu. Szybko skrada show na wielkanocnym stole, zaskakując nawet tych, którzy na co dzień od babki stronią. Wychodzi za każdym razem idealna, a podczas pieczenia wypełnia dom pięknym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Migdałowa babka wielkanocna

To babka tak smaczna, że w moim domu pojawia się znacznie częściej Jej delikatna, wilgotna konsystencja i bogaty, migdałowy aromat sprawiają, że rozpływa się w ustach. Część mąki pszennej zastąpiona jest migdałową. Aby jeszcze bardziej podkreślić migdałowy charakter babki, do środka dodaję kilka kropli aromatu migdałowego.

Prosta babka maślana
Prosta babka maślana © Adobe Stock

Gotową babkę możesz oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub lukrem. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie elegancję i subtelność w świątecznych deserach. Na koniec świąt nie zostaną po niej nawet okruszki.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  2. Dodawaj stopniowo, cały czas miksując. Na koniec wlej też migdałowy aromat.
  3. Następnie dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszaj.
  4. Powstałą masę przelej do formy na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej wcześniej bułką tartą. Wyrównaj.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40-50 minut. Użyj programu góra-dół.
  6. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw babkę do wystudzenia.
  7. Gdy wystygnie, obróć i wyciągnij babkę ze środka.

Gotową babkę udekoruj według uznania. Nie wymaga przechowywania w lodówce, co jest szczególnie wygodne podczas świątecznych przygotowań. Upiec ją możesz nawet kilka dni wcześniej, szczelnie owinąć i odłożyć. Nadaje się również do mrożenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej