Na ostatnią Wielkanoc upiekłam babkę z tym dodatkiem. Wszystkie ciotki pytały o tajemniczy składnik
Babka na wielkanocnym stole to pozycja po prostu obowiązkowa. Zamiast jednak po raz kolejny piec klasyczną babkę piaskową, stawiam na aromatyczny dodatek do ciasta.
Ta babka to pyszne połączenie tradycyjnego wypieku z lekkim twistem w postaci migdałowego aromatu. Szybko skrada show na wielkanocnym stole, zaskakując nawet tych, którzy na co dzień od babki stronią. Wychodzi za każdym razem idealna, a podczas pieczenia wypełnia dom pięknym aromatem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Migdałowa babka wielkanocna
To babka tak smaczna, że w moim domu pojawia się znacznie częściej Jej delikatna, wilgotna konsystencja i bogaty, migdałowy aromat sprawiają, że rozpływa się w ustach. Część mąki pszennej zastąpiona jest migdałową. Aby jeszcze bardziej podkreślić migdałowy charakter babki, do środka dodaję kilka kropli aromatu migdałowego.
Gotową babkę możesz oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub lukrem. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie elegancję i subtelność w świątecznych deserach. Na koniec świąt nie zostaną po niej nawet okruszki.
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g miękkiego masła,
- pół szklanki cukru brązowego,
- kilka kropli aromatu migdałowego,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mąki migdałowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Dodawaj stopniowo, cały czas miksując. Na koniec wlej też migdałowy aromat.
- Następnie dodaj mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszaj.
- Powstałą masę przelej do formy na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej wcześniej bułką tartą. Wyrównaj.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40-50 minut. Użyj programu góra-dół.
- Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw babkę do wystudzenia.
- Gdy wystygnie, obróć i wyciągnij babkę ze środka.
Gotową babkę udekoruj według uznania. Nie wymaga przechowywania w lodówce, co jest szczególnie wygodne podczas świątecznych przygotowań. Upiec ją możesz nawet kilka dni wcześniej, szczelnie owinąć i odłożyć. Nadaje się również do mrożenia. Smacznego!