Duńczycy podają na deser do kawy. Robią go z czerstwego pieczywa i piwa

Øllebrød to wyjątkowy rodzaj duńskiej "owsianki". Pudding powstaje z czerstwego chleba żytniego i piwa, co tworzy niecodzienne, ale bardzo zdrowe połączenie. To proste i ekologiczne danie często jest podawane z ryżem i owocowymi dodatkami.

Duński pudding podawany jest na śniadanie lub deserDuński pudding podawany jest na śniadanie lub deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Duński pudding to świetny pomysł na pożywne śniadanie na słodko. Możesz go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Jeśli chcesz podgrzać "owsiankę" ponownie, dodaj odrobinę wody, aby nie przywarła do garnka, i gotuj na małym ogniu. W okresie świątecznym Duńczycy dodają gałkę muszkatołową, purée z dyni lub mus jabłkowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Wyjątkowy smak Øllebrød

Øllebrød to zaskakująca potrawa. Ma wyrazisty, kwaśno-gorzki smak, wzmocniony nutami pomarańczy i cynamonu, co sprawia, że budzi mieszane reakcje wśród turystów. Niektórzy dodają do puddingu mleko, jogurt lub śmietanę, aby złagodzić jego smak, inni wzbogacają deser o owoce lub miód, aby go osłodzić.

Angielski pudding chlebowy

Tradycja niemarnowania jedzenia jest również żywa w Wielkiej Brytanii, gdzie przygotowywany jest nieco inny pudding chlebowy, na bazie pszennego czerstwego chleba. Suche kromki zalewane są sosem angielskim z dodatkiem prawdziwej wanilii. W środku można znaleźć rodzynki lub inne suszone owoce. Deser pieczony jest w piekarniku, a w smaku przypomina sernik japoński.

Składniki i przygotowanie

Do przygotowania duńskiego specjału możesz użyć mocnego czarnego portera lub łagodniejsze ciemne piwo. Przepis jest prosty i szybki, a jego elastyczność pozwala na różne warianty.

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba żytniego (300 g),
  • 1 butelka ciemnego piwa (0,33 l),
  • sok z połówki pomarańczy,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonej wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego),
  • szczypta soli morskiej,
  • 1 szklanka mleka,
  • owoce sezonowe do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Pokrusz chleb żytni na kawałki i namocz w piwie przez co najmniej 2-3 godziny – możesz zostawić na noc w lodówce. Po namoczeniu użyj widelca, aby nieco rozbić kawałki chleba.
  2. Przełóż namoczony chleb do garnka, dodaj sok pomarańczowy, miód, wodę, cynamon, wanilię i dużą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Podczas podgrzewania mieszaj pudding, aby rozbić chleb i zapobiec przywieraniu do garnka, gdy zacznie gęstnieć. Gotuj do uzyskania konsystencji gęstej owsianki.
  3. Podawaj z mlekiem lub śmietaną i owocami sezonowymi.

Źródło: food52.com

Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku