Duńczycy podają na deser do kawy. Robią go z czerstwego pieczywa i piwa

Øllebrød to wyjątkowy rodzaj duńskiej "owsianki". Pudding powstaje z czerstwego chleba żytniego i piwa, co tworzy niecodzienne, ale bardzo zdrowe połączenie. To proste i ekologiczne danie często jest podawane z ryżem i owocowymi dodatkami.

Duński pudding podawany jest na śniadanie lub deserDuński pudding podawany jest na śniadanie lub deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

Duński pudding to świetny pomysł na pożywne śniadanie na słodko. Możesz go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Jeśli chcesz podgrzać "owsiankę" ponownie, dodaj odrobinę wody, aby nie przywarła do garnka, i gotuj na małym ogniu. W okresie świątecznym Duńczycy dodają gałkę muszkatołową, purée z dyni lub mus jabłkowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Wyjątkowy smak Øllebrød

Øllebrød to zaskakująca potrawa. Ma wyrazisty, kwaśno-gorzki smak, wzmocniony nutami pomarańczy i cynamonu, co sprawia, że budzi mieszane reakcje wśród turystów. Niektórzy dodają do puddingu mleko, jogurt lub śmietanę, aby złagodzić jego smak, inni wzbogacają deser o owoce lub miód, aby go osłodzić.

Angielski pudding chlebowy

Tradycja niemarnowania jedzenia jest również żywa w Wielkiej Brytanii, gdzie przygotowywany jest nieco inny pudding chlebowy, na bazie pszennego czerstwego chleba. Suche kromki zalewane są sosem angielskim z dodatkiem prawdziwej wanilii. W środku można znaleźć rodzynki lub inne suszone owoce. Deser pieczony jest w piekarniku, a w smaku przypomina sernik japoński.

Składniki i przygotowanie

Do przygotowania duńskiego specjału możesz użyć mocnego czarnego portera lub łagodniejsze ciemne piwo. Przepis jest prosty i szybki, a jego elastyczność pozwala na różne warianty.

Składniki:

  • 4-5 kromek chleba żytniego (300 g),
  • 1 butelka ciemnego piwa (0,33 l),
  • sok z połówki pomarańczy,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonej wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego),
  • szczypta soli morskiej,
  • 1 szklanka mleka,
  • owoce sezonowe do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Pokrusz chleb żytni na kawałki i namocz w piwie przez co najmniej 2-3 godziny – możesz zostawić na noc w lodówce. Po namoczeniu użyj widelca, aby nieco rozbić kawałki chleba.
  2. Przełóż namoczony chleb do garnka, dodaj sok pomarańczowy, miód, wodę, cynamon, wanilię i dużą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Podczas podgrzewania mieszaj pudding, aby rozbić chleb i zapobiec przywieraniu do garnka, gdy zacznie gęstnieć. Gotuj do uzyskania konsystencji gęstej owsianki.
  3. Podawaj z mlekiem lub śmietaną i owocami sezonowymi.

Źródło: food52.com

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości