Dziś o tym mięsie nikt nie pamięta Jest delikatne jak królik

Wiele osób nawet nie wie, jak wygląda to zwierzę, a na talerzach można go szukać ze świecą. Jeśli będziesz miał okazję, oczaruje delikatnym smakiem i soczystością.

To zapomniane, dzikie mięsoTo zapomniane, dzikie mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W latach 70. i 80. chów nutrii w Polsce przeżywał prawdziwy rozkwit. Trzymano je nie tylko dla skór, ale rownież mięsa, którymi zachwycano się przed laty. Dziś tylko strasze pokolenie pamięta ten smak, a młodszych może odpychać wygląd tego gryzonia. Jeśli jednak nadaży się okazja do spróowania, warto przełamać swój strach i skosztować tego mięsa. Skrywa w sobie nie tylko delikatność, ale również dostarcza szereg składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Mięso z nutrii

Na co dzień skupiamy się na drobiu, wołowinie i wieprzowinie, sporadycznie sięgamy po dziczyznę. Przed laty na stołach gościła również nutria, czyli mały gryzoń należący do rodziny kawiowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i uważana jest za gatunek inwazyjny. Mięso, którym zajadano się w czasach PRL, pochodziło najczęściej z hodowli. Dziś to przysmak niszowy, który wybierają raczej koneserzy i poszukiwacze nietypowych smaków.

Dziś mięso z nutrii często gości w jadłospisie mięsożernych zwierząt w ogrodach zoologicznych. Nie oznacza to, że nie nadaje się dla ludzi. Bariera psychologiczna sprawia, że wiele osób odstrasza sam wygląd. Warto jednak przełamać te uprzedzenia i dać szansę nutrii.

Właściwości mięsa z nutrii

Mięso nutrii jest bogate w pełnowartościowe białko, którego profil aminokwasowy jest niezwykle korzystnie zbilansowany. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a które są kluczowe dla budowy i regeneracji tkanek.

Nutrię można dusić, piec i gotować
Nutrię można dusić, piec i gotować © Adobe Stock

Zawiera również nienasycone kwady tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w utrzymianiu zdrowego serca i całego układu krwionośnego oraz działają przeciwzapalnie. Mięso jest też bogate w żelazo, dzięki czemu staje się sprzymierzeńcem osób borykających się z anemią. Oprócz białka i żelaza, mięso nutrii dostarcza również innych cennych mikroelementów. Można w nim znaleźć witaminy z grupy B (szczególnie B6 i B12), które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu energetycznego oraz tworzenia czerwonych krwinek. W mniejszych ilościach obecne są także inne składniki mineralne, takie jak cynk czy fosfor.

Jak podawać nutrię?

Pomimo, że nutria jest gryzoniem, jej mięso jest opisywane jako bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Często porównywane jest do smaku mięsa królika lub młodej cielęciny. Nadaje się do gotowania, smażenia, a także duszenia. Często przewijało się w kuchni wielkopolskiej, chociaż znane było również w innych regionach Polski.

Składniki:

  • 150 gramów mięsa nutrii (najlepiej z udźca lub tylnej części tuszki),
  • 1 cebula,
  • 15 gramów słoniny,
  • szczypta słodkiej mielonej papryki,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie: odrobina śmietany i niewielka ilość mąki pszennej do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso nutrii dokładnie oddziel od kości pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Słoninę pokrój w bardzo drobną kostkę i wytop ją w głębokim rondlu lub garnku z grubym dnem. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją na złoty kolor.
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj przygotowane kawałki mięsa nutrii. Posyp je solą oraz słodką papryką w proszku i wymieszaj.
  4. Mięso duś na wolnym ogniu, co jakiś czas podlewając je wodą lub bulionem. Duś, aż będzie miękkie i kruche.
  5. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zieloną paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pieczarki oczyść i również pokrój ćwiartki.
  6. Do miękkiego mięsa dodaj pokrojone pomidory, zieloną paprykę oraz pieczarki. Duś jeszcze przez około 15 minut, aby warzywa zmiękły.
  7. Sos możesz zagęścić zahartowaną śmietanką lub mąką wymieszaną z porcją sosu.

Gotowy gulasz z nutrii podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza czy świeże pieczywo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę