Dziś o tym mięsie nikt nie pamięta Jest delikatne jak królik
Wiele osób nawet nie wie, jak wygląda to zwierzę, a na talerzach można go szukać ze świecą. Jeśli będziesz miał okazję, oczaruje delikatnym smakiem i soczystością.
W latach 70. i 80. chów nutrii w Polsce przeżywał prawdziwy rozkwit. Trzymano je nie tylko dla skór, ale rownież mięsa, którymi zachwycano się przed laty. Dziś tylko strasze pokolenie pamięta ten smak, a młodszych może odpychać wygląd tego gryzonia. Jeśli jednak nadaży się okazja do spróowania, warto przełamać swój strach i skosztować tego mięsa. Skrywa w sobie nie tylko delikatność, ale również dostarcza szereg składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę
Mięso z nutrii
Na co dzień skupiamy się na drobiu, wołowinie i wieprzowinie, sporadycznie sięgamy po dziczyznę. Przed laty na stołach gościła również nutria, czyli mały gryzoń należący do rodziny kawiowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i uważana jest za gatunek inwazyjny. Mięso, którym zajadano się w czasach PRL, pochodziło najczęściej z hodowli. Dziś to przysmak niszowy, który wybierają raczej koneserzy i poszukiwacze nietypowych smaków.
Dziś mięso z nutrii często gości w jadłospisie mięsożernych zwierząt w ogrodach zoologicznych. Nie oznacza to, że nie nadaje się dla ludzi. Bariera psychologiczna sprawia, że wiele osób odstrasza sam wygląd. Warto jednak przełamać te uprzedzenia i dać szansę nutrii.
Właściwości mięsa z nutrii
Mięso nutrii jest bogate w pełnowartościowe białko, którego profil aminokwasowy jest niezwykle korzystnie zbilansowany. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a które są kluczowe dla budowy i regeneracji tkanek.
Zawiera również nienasycone kwady tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w utrzymianiu zdrowego serca i całego układu krwionośnego oraz działają przeciwzapalnie. Mięso jest też bogate w żelazo, dzięki czemu staje się sprzymierzeńcem osób borykających się z anemią. Oprócz białka i żelaza, mięso nutrii dostarcza również innych cennych mikroelementów. Można w nim znaleźć witaminy z grupy B (szczególnie B6 i B12), które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu energetycznego oraz tworzenia czerwonych krwinek. W mniejszych ilościach obecne są także inne składniki mineralne, takie jak cynk czy fosfor.
Jak podawać nutrię?
Pomimo, że nutria jest gryzoniem, jej mięso jest opisywane jako bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Często porównywane jest do smaku mięsa królika lub młodej cielęciny. Nadaje się do gotowania, smażenia, a także duszenia. Często przewijało się w kuchni wielkopolskiej, chociaż znane było również w innych regionach Polski.
Składniki:
- 150 gramów mięsa nutrii (najlepiej z udźca lub tylnej części tuszki),
- 1 cebula,
- 15 gramów słoniny,
- szczypta słodkiej mielonej papryki,
- 250 g pieczarek,
- 1 zielona papryka,
- 2 dojrzałe pomidory,
- sól do smaku,
- opcjonalnie: odrobina śmietany i niewielka ilość mąki pszennej do zagęszczenia
Sposób przygotowania:
- Mięso nutrii dokładnie oddziel od kości pokrój na mniejsze kawałki.
- Słoninę pokrój w bardzo drobną kostkę i wytop ją w głębokim rondlu lub garnku z grubym dnem. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją na złoty kolor.
- Do zeszklonej cebuli dodaj przygotowane kawałki mięsa nutrii. Posyp je solą oraz słodką papryką w proszku i wymieszaj.
- Mięso duś na wolnym ogniu, co jakiś czas podlewając je wodą lub bulionem. Duś, aż będzie miękkie i kruche.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zieloną paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pieczarki oczyść i również pokrój ćwiartki.
- Do miękkiego mięsa dodaj pokrojone pomidory, zieloną paprykę oraz pieczarki. Duś jeszcze przez około 15 minut, aby warzywa zmiękły.
- Sos możesz zagęścić zahartowaną śmietanką lub mąką wymieszaną z porcją sosu.
Gotowy gulasz z nutrii podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza czy świeże pieczywo. Smacznego!