Ekspresowa pizza bez drożdży. Składniki wystarczy zetrzeć na tarce

Następnym razem, kiedy z braku innego pomysłu na poczęstunek dla gości chwycisz za telefon w celu zamówienia pizzy, przypomnij sobie ten przepis. Jest banalny w przygotowaniu, a zaskoczysz nim dosłownie wszystkich. Pizza bez użycia mąki? Bardzo prosimy! Rzuć okiem na recepturę i sam zobacz, jak się to robi.

ObrazekNajlepsza pizza bez drożdży - Pyszności; foto: YouTube: Hausgemachte Rezepte

Można śmiało powiedzieć, że pizza, a właściwie miłość do niej, krąży we krwi Polaków nie mniej niż u Włochów. Spostrzegawczy restauratorzy zauważyli, że pizzerie były w zasadzie jedynymi kulinarnymi punktami, które przetrwały pandemię bez większego szwanku. Sprawnie wykonana dostawa wystarczy bowiem do tego, że pizza na wynos smakuje niemal równie dobrze, co spożywana w lokalu. Pytanie brzmi tylko: po co w ogóle pizzę zamawiać, skoro można przygotować ją w domu?

Obrazek
Pizza bez drożdży - Pyszności; foto: Canva

Przepisów na włoski placek nie brakuje i idziemy o zakład, że każdy z czytających ten artykuł chociaż raz w życiu przygotował domową pizzę od A do Z. A skoro tak, to teraz zachęcamy do pójścia jeszcze o krok dalej i upieczenie bezdrożdżowej pizzy z przepisu poniżej. Powiedzieć, że ta receptura jest wyjątkowa, to nie powiedzieć nic. A zresztą: sam zobacz!

"Tarta" pizza bez drożdży

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g mąki
  • 150 g sera w kostce
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i zetrzyj — najlepiej na tarce do julienne, ewentualnie na średnich oczkach zwykłej tarki. Te pierwsze zalej wodą i odstaw na 10 minut, po czym dokładnie je odsącz. Obraną cebulę i szczypiorek drobno posiekaj, paprykę pokrój w paski. Ser zetrzyj. Składniki już przygotowane — teraz można przemienić je w pyszną pizzę.

Obrazek
Ta pizza zaskoczy wszystkich - Pyszności; foto: YouTube: Hausgemachte Rezepte

Posiekaną cebulę podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy będzie już smakowicie zeszklona, dodaj do niej startą marchew i paprykę. Podsmażaj kilka minut, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa wymieszaj teraz ze startymi ziemniakami i szczypiorkiem.

Jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia wymieszaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Ten mix dopraw jeszcze odrobiną soli i pieprzu, a następnie przelej go do zmieszanych warzyw. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na 10 minut przed wyjęciem pizzy z pieca posyp placek serem. Buon appetito!

A może jednak wolisz coś bardziej klasycznego?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥