Ekspresowa sałatka jajeczna. Zrób, a każdy zapyta o przepis
Ta sałatka jajeczna to pyszny przepis nie tylko na Wielkanoc. Przygotujesz ją ekspresowo, a jeszcze szybciej zbierzesz wiadro komplementów od swoich bliskich.
Sałatka jajeczna to klasyk, który obowiązkowo pojawia się na wielu wielkanocnych stołach. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt końcowy szybko skrada kubki smakowe gości. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch czy prostą kolację. Chwila przygotowań i można się zajadać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy
Ekspresowa sałatka jajeczna
Przygotowanie tej sałatki nie zajmie ci dłużej, niż gotowanie jajek. Wystarczy pokroić, wymieszać i gotowe Można się nią zajadać od razu lub dać jej pół godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. Dzięki temu sałatka jajeczna będzie smakowała jeszcze lepiej.
Seler oraz ogórki konserwowe dodają sałatce charakterystycznej, lekko kwaśnej nuty i chrupkości, która świetnie komponuje się z delikatnymi jajkami, wyrazistym czosnkiem oraz słodką kukurydzą. Całość łączy majonezowy sos z lekko pikantną, musztardową nutą. To pyszny dowód na to, że nie potrzeba wiele, by zachwycić smakiem.
Składniki:
- 5 jajek,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- 180 g selera konserwowanego ze słoika,
- 140 g kukurydzy z puszki,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek.
- Jajka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Seler wyłóż na sitko i odsącz z płynu.
- Do jajek dodaj odsączony seler, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i wymieszaj.
- W miseczce połącz majonez z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Powstały sos dodaj do jajek oraz warzyw i dokładnie wymieszaj.
Prosta sałatka jajeczna z kukurydzą, ogórkami i selerem naciowym jest już gotowa do jedzenia. Możesz serwować ją samodzielnie lub podać jako pastę na kanapki. Smacznego!