PrzepisWielkanocEkspresowa sałatka jajeczna. Zrób, a każdy zapyta o przepis

Ekspresowa sałatka jajeczna. Zrób, a każdy zapyta o przepis

Ta sałatka jajeczna to pyszny przepis nie tylko na Wielkanoc. Przygotujesz ją ekspresowo, a jeszcze szybciej zbierzesz wiadro komplementów od swoich bliskich.

Szybka sałatka jajeczna
Szybka sałatka jajeczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka jajeczna to klasyk, który obowiązkowo pojawia się na wielu wielkanocnych stołach. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt końcowy szybko skrada kubki smakowe gości. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch czy prostą kolację. Chwila przygotowań i można się zajadać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy

Ekspresowa sałatka jajeczna

Przygotowanie tej sałatki nie zajmie ci dłużej, niż gotowanie jajek. Wystarczy pokroić, wymieszać i gotowe Można się nią zajadać od razu lub dać jej pół godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. Dzięki temu sałatka jajeczna będzie smakowała jeszcze lepiej.

Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie
Sałatka jajeczna z kukurydzą i selerem naciowym smakuje bajecznie© Adobe Stock | gkrphoto

Seler oraz ogórki konserwowe dodają sałatce charakterystycznej, lekko kwaśnej nuty i chrupkości, która świetnie komponuje się z delikatnymi jajkami, wyrazistym czosnkiem oraz słodką kukurydzą. Całość łączy majonezowy sos z lekko pikantną, musztardową nutą. To pyszny dowód na to, że nie potrzeba wiele, by zachwycić smakiem.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • 180 g selera konserwowanego ze słoika,
  • 140 g kukurydzy z puszki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek.
  2. Jajka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  3. Seler wyłóż na sitko i odsącz z płynu.
  4. Do jajek dodaj odsączony seler, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i wymieszaj.
  5. W miseczce połącz majonez z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  6. Powstały sos dodaj do jajek oraz warzyw i dokładnie wymieszaj.

Prosta sałatka jajeczna z kukurydzą, ogórkami i selerem naciowym jest już gotowa do jedzenia. Możesz serwować ją samodzielnie lub podać jako pastę na kanapki. Smacznego!

przepiswielkanocsałatka

Wybrane dla Ciebie