Wrzuć do garnka i gotuj z nimi jajka. Pisanki wyjdą bordowe jak buraczki z chrzanem na świątecznym stole

Wielkanoc to czas barw, a jednym z jej najpiękniejszych symboli są kolorowe pisanki. W poszukiwaniu naturalnych metod barwienia jajek, które są zarówno bezpieczne, jak i efektowne, często sięgam po sprawdzone sposoby naszych babć. Dziś podzielę się sekretem na uzyskanie głębokich, szlachetnych bordowych pisanek, które swoim intensywnym kolorem będą przypominać rubiny, a na świątecznym stole stworzą wyjątkowy kontrast z bielą obrusu i zielenią rzeżuchy.

Jak przygotować bordowe pisanki?Jak przygotować bordowe pisanki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Od lat staram się, żeby moja wielkanocna tradycja była nie tylko piękna, ale też naturalna i zdrowa. Jednym z moich ulubionych zwyczajów jest własnoręczne barwienie pisanek. Zamiast gotowych barwników z torebki, wybieram naturalne metody, które znała już moja babcia. Szczególnie jeden sposób stał się moim hitem – gotuję jajka razem z buraczkami i chrzanem, a efekt? Piękne bordowe pisanki, które przyciągają wzrok każdego, kto siada przy świątecznym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Barwienie jajek w naturalny sposób ma wiele zalet – nie tylko unikam sztucznych dodatków, ale też mam pewność, że skorupka nie przeniknie do wnętrza żadnymi szkodliwymi substancjami. A co najważniejsze – te bordowe cudeńka wyglądają naprawdę wyjątkowo!

Naturalne bordowe pisanki – jak uzyskać ten głęboki kolor?

Nie potrzebujesz wyszukanych składników. Wystarczy kilka produktów, które i tak często znajdują się w kuchni przed Wielkanocą – buraki, odrobina świeżego chrzanu i ocet. Dzięki nim jajka zyskują intensywny, bordowy odcień, który prezentuje się naprawdę elegancko. A przy okazji możesz od razu przygotować bazę na domowy ćwikłowy sos do wędlin.

Do barwienia najlepiej nadają się białe jajka – na nich kolor jest najczystszy i najżywszy. Ale jeśli masz tylko brązowe – nie martw się. Efekt również będzie ciekawy, choć ciemniejszy, bardziej przygaszony, czasem z nutą brązu lub rudości. To dodatkowy urok naturalnych metod – każda pisanka jest unikalna.

Składniki na naturalny barwnik do bordowych pisanek:

  • 2–3 średnie buraki,
  • 1–2 łyżki świeżo startego chrzanu (opcjonalnie),
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 4–6 jajek (najlepiej białych).

Bordowe pisanki krok po kroku – przepis

  1. Przygotowanie barwnika: Buraki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Całość wrzucam do garnka i zalewam dwoma szklankami wody. Dodaję chrzan – nada barwnikowi nie tylko wyrazistości, ale również delikatnego aromatu. Całość gotuję na wolnym ogniu przez 20 minut.
  2. Dodanie octu: Po ugotowaniu buraków, zdejmuję garnek z ognia i dodaję ocet. To kluczowy moment – dzięki octowi kolor lepiej wnika w skorupkę jajek i staje się intensywniejszy.
  3. Gotowanie jajek: Surowe, dobrze umyte jajka wkładam bezpośrednio do gorącego wywaru i gotuję przez 10 minut. Po tym czasie zostawiam je w roztworze jeszcze na minimum godzinę, by kolor się utrwalił. Czasem zostawiam je nawet na całą noc – wtedy bordowe pisanki mają naprawdę głęboki, winny odcień.
  4. Suszenie i wykończenie: Jajka wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na papierowy ręcznik. Po całkowitym wyschnięciu można delikatnie przetrzeć je kropelką oleju roślinnego – nabierają wtedy pięknego połysku.

Bordowe pisanki idealnie komponują się z innymi naturalnymi kolorami na świątecznym stole – żółtymi od kurkumy, niebieskimi od czerwonej kapusty czy brązowymi od łupin cebuli. A obok nich – klasyczne buraczki z chrzanem, których część już wykorzystałem jako barwnik. Zero marnowania, maksimum smaku i estetyki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni