Ekspresowe i pyszne ciasto, które wytrzyma upał. Krem do niego zrobisz w 2 minuty

Podczas upałów tracimy ochotę na obfite, smażone potrawy i zwracamy większą uwagę na orzeźwiające przekąski. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na pyszną tartę owocową, która szybko stanie się hitem wśród zmęczonych wysokimi temperaturami domowników. To po prostu letni ideał!

Tarta owocowa idealna na upałyTarta owocowa idealna na upały
Źródło zdjęć: © canva.com

35 stopni za oknem to wystarczająco wysoka temperatura, by porzucić plany na długie, intensywne i męczące gotowanie. Zamiast tego najchętniej zamknęlibyśmy się w lodówce, czego oczywiście polecić nie możemy. Zaproponujemy ci za to coś innego — przepis na przepyszną tartę owocową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różowy makaron Barbie. Piękniejsze danie nie istnieje

Trudno w kilku zdaniach wymienić wszystkie zalety tego ciasta. Po pierwsze: orzeźwienie, którego nigdy za wiele w dni takie jak ten. Po drugie: ekspresowy czas przyrządzania. Wierz lub nie, ale uporasz się ze wszystkim w okamgnieniu. Po trzecie: odporność na ciepło. Ze świecą przecież szukać takiego deseru, który wytrzyma upały dłużej, niż kilka chwil. Czujesz się już przekonany? To poczekaj, aż weźmiesz pierwszy kęs. Wtedy dosłownie oszalejesz na punkcie tej tarty!

Domowa tarta owocowa, która wytrzyma upał

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko.

Krem:

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki zimne śmietanki kremowej 30 proc.,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

Krem do tej tarty przygotujesz w 2 minuty
Krem do tej tarty przygotujesz w 2 minuty © canva.com
  1. Zacznij od przygotowania spodu. Żeby to zrobić, połącz wszystkie składniki z pierwszej części receptury. Uformuj z nich kulę, zabezpiecz folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Następnie wyjmij ciasto i rozwałkuj do formy na tartę. Piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.
  3. Czas wziąć się za krem. W naczyniu umieść serek mascarpone, śmietankę, cukier zwykły i wanilinowy. Połącz składniki za pomocą miksera. Krem powinien stać się wystarczająco puszysty już po 2 minutach.
  4. Tak przygotowany krem wyłóż na spód tarty i wysmaruj. Na wierzch wyłóż pokrojone truskawki lub inne ulubione letnie owoce. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej