PrzepisDeseryEkspresowe i pyszne ciasto, które wytrzyma upał. Krem do niego zrobisz w 2 minuty

Ekspresowe i pyszne ciasto, które wytrzyma upał. Krem do niego zrobisz w 2 minuty

Tarta owocowa idealna na upały
Tarta owocowa idealna na upały
Źródło zdjęć: © canva.com
16.08.2023 12:27, aktualizacja: 16.10.2023 09:22

Podczas upałów tracimy ochotę na obfite, smażone potrawy i zwracamy większą uwagę na orzeźwiające przekąski. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na pyszną tartę owocową, która szybko stanie się hitem wśród zmęczonych wysokimi temperaturami domowników. To po prostu letni ideał!

35 stopni za oknem to wystarczająco wysoka temperatura, by porzucić plany na długie, intensywne i męczące gotowanie. Zamiast tego najchętniej zamknęlibyśmy się w lodówce, czego oczywiście polecić nie możemy. Zaproponujemy ci za to coś innego — przepis na przepyszną tartę owocową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trudno w kilku zdaniach wymienić wszystkie zalety tego ciasta. Po pierwsze: orzeźwienie, którego nigdy za wiele w dni takie jak ten. Po drugie: ekspresowy czas przyrządzania. Wierz lub nie, ale uporasz się ze wszystkim w okamgnieniu. Po trzecie: odporność na ciepło. Ze świecą przecież szukać takiego deseru, który wytrzyma upały dłużej, niż kilka chwil. Czujesz się już przekonany? To poczekaj, aż weźmiesz pierwszy kęs. Wtedy dosłownie oszalejesz na punkcie tej tarty!

Domowa tarta owocowa, która wytrzyma upał

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko.

Krem:

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki zimne śmietanki kremowej 30 proc.,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

Krem do tej tarty przygotujesz w 2 minuty
Krem do tej tarty przygotujesz w 2 minuty© canva.com
  1. Zacznij od przygotowania spodu. Żeby to zrobić, połącz wszystkie składniki z pierwszej części receptury. Uformuj z nich kulę, zabezpiecz folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Następnie wyjmij ciasto i rozwałkuj do formy na tartę. Piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.
  3. Czas wziąć się za krem. W naczyniu umieść serek mascarpone, śmietankę, cukier zwykły i wanilinowy. Połącz składniki za pomocą miksera. Krem powinien stać się wystarczająco puszysty już po 2 minutach.
  4. Tak przygotowany krem wyłóż na spód tarty i wysmaruj. Na wierzch wyłóż pokrojone truskawki lub inne ulubione letnie owoce. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także