Ekspresowy makaron z butelki. Zrobisz go na patelni
Każdego ranka brakuje ci czasu na przygotowanie śniadania? Wykorzystaj nasz przepis na błyskawiczny makaron z butelki, a problem sam się rozwiąże. Szybkie, smaczne i ciekawe danie sprawi, że nawet najcięższy dzień będzie udany.
Śniadanie to podstawa udanego dnia. Kiedy nie zjemy rano czegoś dobrego i sycącego, trudno o dobry humor i siłę do działania. Dlatego lepiej nie ruszać się z domu bez porannego posiłku.
I wcale nie musisz nastawiać budzika o świcie, by zdążyć przed pracą przygotować coś smacznego, ale innego niż jajecznica czy kanapki. Poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem.
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Szybkie śniadanie — to naprawdę jest możliwe
Przygotowanie śniadanie wcale nie musi być długą i wymagającą procedurą. Tego typu przepisy lepiej zostawiać na weekend, kiedy możemy spędzić w kuchni więcej czasu. W trakcie zabieganego tygodnia postaw na szybkie i proste rozwiązania, jak np. błyskawiczny makaron z patelni. Ładnie się prezentuje, świetnie smakuje i zrobisz go w kilka chwil. Takim śniadaniem nie pogardzą ani dorośli, ani dzieci. Możesz go podawać z ulubionymi dodatkami.
Ekspresowy makaron z butelki — jak go zrobić?
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki tortowej,
- 2 jajka,
- 1,5 szkl. mleka,
- 1,5 szkl wody,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. W pierwszej kolejności połącz mokre składniki, tj. wodę, jajka, mleko i olej.
- Po dokładnym ich wymieszaniu dodaj do miski mąkę i sól.
- Gotowe ciasto przelej do butelki z dozownikiem.
- Na palniku ustaw patelnię i dobrze ją rozgrzej.
- Następnie weź butelkę do ręki i zacznij rozlewać ciasto naleśnikowe w taki sposób, aby na patelni zaczęły powstawać nitki przypominające makaron.
- Energicznie mieszaj zawartość patelni, aby makaron z ciasta naleśnikowego nie przypalił się, lecz jedynie zarumienił.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. brzoskwiniami.